Шта се крије иза провокативног облачења?

Несигурне жене тако привлаче мушку пажњу, а има и оних које се лепо осећају "јер имају шта да покажу". Дубок деколте и уска гардероба нису позив на секс, пишу "Вечерње новости".

Занимљивости 31.07.2015 | 10:14
Шта се крије иза провокативног облачења?

Каже се да одело не чини човека, али свакако шаље поруку о њему. У то се уверавамо свакодневно када нам се људи обраћају са поштовањем кад смо у скупоценом оделу, а ни не примећују нас у фармеркама и мајици.

А кад жена одлучи да се разголити, нађе се под нарочитом лупом околине. Да ли јој је само вруће или жели да пошаље другу поруку великим деколтеом? Да ли хоће да мами погледе и уздахе мушкараца или за коментаре и не хаје?

Психотерапеут ОЛИ метода Ивана Ђорђевић подсећа да је доживљај да ли је нешто провокативно друштвено одређен. Па тако, већина Африканки које живе као номади су поприлично голишаве, што нико не доживљава као провокацију. Опет, у појединим арапским земљама се женама суди само зато што су обукле европску хаљину која по нашем поимању није изазовна.

"Ако наша дефиниција провокативног облачења подразумева екстремне примере "оскудне" гардеробе, особа која је голишава, према неким психолошким теоријама има потребу да површински смањи "територију" одвојености са спољним светом. У том смислу, изражава потребу за стапање са истим. У основи је страх од неспособности опстанка као индивидуе. У позадини је идеја да није вредна и да стапајући се у масу може то да сакрије. С друге стране, у неким случајевима, провокативно облачење може бити израз супротне потребе, да привуче пажњу на себе као "храбрија" од осталих припадница нежнијег пола. У оба случаја, укључен је мањак самопоуздања", примећује Ђорђевићева.

Облачење ништа не говори о врлинама, манама и моралу жене, изричита је наша саговорница, али не треба заборавити да други људи формирају слику о нама баш на основу облачења. Тако ће се мушкарци увек окренути за провокативно одевеном девојком, али ће такву називати погрдним именима и ретко одвести пред олтар.

"Због осећаја љубоморе, дешава се да партнер брани облачење које је по њему исувише изазовно. Парадоксално је што их је иста та девојка привукла кад се облачила провокативно, али након остваривања везе, постављају захтев да се то промени. Тај мушкарац не верује да може да задржи интерес дотичне девојке, па је најлакши начин да контролише ситуацију, да је учини непривлачном за друге", објашњава Ђорђевићева.

Ни посао није оперисан од двоструких стандарда. Истраживања показују да жену која се облачи провокативно на радном месту околина доживљава као слабу, зависну и емотивну и она губи прилику да буде схваћена озбиљно, нарочито од стране мушкараца, открива нам психолог.

"Занимљиво је што би исти ти мушкарци радо изашли на састанак са таквом девојком. Жене, с друге стране, уместо да имају више разумевања у смислу подршке, бирају да такву особу дистанцирају јер је доживљавају као претњу у смислу сексуалног ривала" каже Ђорђевићева.

И на крају, мотива за провокативно облачење има колико и жена на овом свету, закључује наша саговорница, истичући да не треба генерализовати.

"Несигурне жене облаче се тако да би привукле пажњу мушкараца, друге се лепо осећају у својој кожи и на њих не утиче мишљење окружења. Старије можда прижељкују одигравање улоге младе жене коју су већ проживеле. Али, никако није мотив да буду напаствоване. И то је важно истаћи јер се провлачи као уобичајена идеја да је провокативно облачење позив на секс. Кад се жена разголити, као да је лакше да се провуче оправдана идеја о сексуалном насиљу, што је недопуство" закључује Ђорђевићева.

Кратка сукња - жеља за пажњом

Ауторка књиге "Оно сте што носите: Шта одећа открива о вама", клинички психолог др Џенифер Баумгартнер, сигурна је да наш избор гардеробе говори о жељама које желимо да сакријемо од других. Па тако, по њој, превелики деколте говори о глади за моћи и жељом за контролом, док превише накита имплицира несигурност и финансијске тешкоће. Жене закопчане до грла заправо поручују да је женственост слабост, а не снага, док штикле утичу да нас средина доживи мање интелигентним, али нам и јачају самопоуздање. Фармерке и патике нису симбол опуштености, како смо мислили, већ говоре да се жена сувише идентификовала са мајчинством и сузбила друге делове своје личности, због исцрпљености или кривице. Девојка која носи кратку сукњу жељна је пажње, док старија жена чији је избор минић поручује да јој је тешко да се суочи са годинама.

"Ваша одећа заправо открива шта се дешава у вама. Ваше мисли и осећања су у ормару, само треба да их потражите. Све што радимо, од хране коју једемо, до мушкараца са којима се забављамо, мотивисано је унутрашњим разлозима. Зашто би другачије било кад је реч о одећи коју купујемо?", пита се Џенифер.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xy

02.08.2015 07:35

Крије се, најчешће, успијешна каријера.

ОДГОВОРИТЕ