Ништа од договора. Синдикалци из ФБиХ ће данас на улицу

Није постигнут договор између представника Савеза самосталних синдиката БиХ (ССС БиХ) и премијера Федерације БиХ Фадила Новалића на састанку који је одржан синоћ у Дому синдиката. Састанак је завршен тачно у поноћ, а значајнијих помака није било.

Босна и Херцеговина 30.07.2015 | 07:25
Ништа од договора. Синдикалци из ФБиХ ће данас на улицу

Премијер Новалић је након састанка рекао да није уопште било могуће пробудити договор са члановима синдиката да се закон поправи већ да су они тражили једино да се закон суспендује.

"Рекли су да имају 26 примједби и ми смо у старту рекли да прихватамо те примједбе јер знамо да оне немају везе с радничким правима. Знамо да је проблем у колективним уговорима који нуде више права повлаштеним категоријама", рекао је Новалић.

Премијер је додао да су они потом понудили да колективни уговори, након истека периода на који су закључени, важе 240 дана и да је то вријеме у којем синдикат и послодавци преговарају о новом колективном уговору. Такође, нудили су да синдикати одустану од тужби а да се плате у наредне двије године заледе на садашњем нивоу чак и за повлаштене гране.

Када синдикат ово није прихватио премијер је понудио да се Приједлог закона о раду повуче из парламентарне процедуре али да се преговори морају окончати у року од седам дана.

"Ни то нису прихватили и тиме су показали да немају намјеру прихватити било какав закон о раду", закључио је премијер и на крају додао да Приједлог закона сутра иде у редовну парламентарну процедуру.

Но, с друге стране предсједник ССС БиХ Исмет Бајрамовић каже да наводи премијера нису тачни.

Бајрамовић је рекао да су они на састанку очекивали делегацију СДА, а не премијера који је "за њих завршио" јер је Приједлог закона о раду послао у парламентарну процедуру.

"Ми смо одмах хтјели да прекинемо разговоре. Овај разговор како га је водио премијер није социјални дијалог", рекао је Бајрамовић.

Он додаје да их је премијер покушао увући у расправу о суштини закона те евентуалним амандманима умјесто да га повуче из Парламента.

Синдикату није било прихватљиво ни да се Приједлог закона повуче с тим да нови преговори трају максимално седам дана. Наиме, тражили су минимално 30 дана.

Проблем је био и што је премијер условио да након седам дана преговора синдикати неће протестовати када Приједлог закона поново буде упућен у процедуру.

Протести ће бити одржани, како је раније најављено, а заказани су за 10 сати испред зграде Парламента Федерације БиХ. Челништво ССС БиХ на протестима очекује између 7.000 и 10.000 радника, а кажу да прихватају одговорност за све чланове ССС БиХ те тврде да ће протести бити мирни.

Састанку су присуствовали делегати Владе ФБиХ, предвођени премијером Фадилом Новалићем, а у чијем саставу су још и федерални министри пољопривреде, водопривреде и шумарства, те развоја и предузетништва Шемсудин Дедић и Амир Зукић и министар финансија Јелка Миличевић. Присуствовао је и Шефик Џаферовић, предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ и потпредседник СДА.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ста

30.07.2015 06:17

Ми у РС цекамо???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

30.07.2015 06:48

Мићу Мићића.

Name

Перо

30.07.2015 06:38

А какве везе с овим има Милорад, молићу лијепо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

30.07.2015 07:46

Чуј какве... па он је и предсједник и скупстина и влада и сваки министар и ко зна ста јос. Он одлуције о свему. Треба бити добро глуп и то не видјети.

Name

алтец

30.07.2015 06:43

Ови радници у федерацији бар имају м..а па се боре а ми цутимо и не смијемо против Баје ни зуцнути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоо

30.07.2015 06:55

Ма нема од ових протеста ниста. Синдикат се уздигао и није спреман сарадјивати. Јадне неписмене људе доводе у СА, који као прво на знају цитати закон а иако га процитају, не разумију га. Закон је добар и не наноси раднику никакву стету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

30.07.2015 07:29

Колико год закон био добар или лос, ако се не усвоји, усвојицемо га за пар мјесеци или година јос горег, људи немојте имати илузија, не пита се нас ниста, све ЕУ диктира!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Перо

30.07.2015 07:31

Има,има Перо.Е мој Перо,ја ти ст..ро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

30.07.2015 09:21

Носом у гу.ицу.