Смјернице ВСТС-а примијењене у идентификацији потенцијалне малодобне жртве трговине људима

Смјернице за поступање правосуђа у Босни и Херцеговини у борби против трговине људима, усвојене од стране Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ), све више налазе директну примјену приликом откривања и процесуирања овог кривичног дјела.

Босна и Херцеговина 30.04.2024 | 16:54
Смјернице ВСТС-а примијењене у идентификацији потенцијалне малодобне жртве трговине људима

Тако су Смјернице примијењене у случају петогодишње дјевојчице из Њемачке пронађене прије неколико дана у БиХ, која је жртва трговине људима. Као што се у овом случају потврдило, Смјернице имају посебан значај приликом ране идентификације жртава трговине људима, пружања адекватне стручне помоћи жртвама, те њиховим збрињавањем.

Наведене Смјернице развијене су у оквиру пројекта који заједнички имплементирају Високо судско и тужилачко вијеће (ВСТВ), Министарство сигурности/безбједности БиХ и Центар за истраживање политике супротстављања криминалитету (ЦПРЦ), подржаног кроз УСАИД-ов Програм подршке заштити људских права (УСАИД/ИНСПИРЕ).

Усвајање Смјерница од стране ВСТВ-а темељило се на потреби изградње дугорочних и одрживих механизама за ефикасно сузбијање трговине људима, на основу којих би тужилаштва у БиХ имала обавезујућа упутства главних тужиоца за поступање у случајевима трговине људима, а надлежни судови користан извор стандарда и судске праксе за поступање у конкретним предметима.

Крајњи циљ примјене Смјерница у правосудној пракси јесте побољшати положај жртава трговине људима, уважавајући стандарде заштите људских права, заштите и сигурност жртава и чланова њихових породица и особа које пружају помоћ и подршку жртвама ових кривичних дјела.

Током пројекта, у сарадњи са Центрима за едукацију судија и тужилаца Федерације БиХ и Републике Српске, одржане су едукације судија и тужилаца о примјени Смјерница, како би се одлучније процесуирала кривична дјела трговине људима, са фокусом на ефективнију заштиту жртава и процесуирање учинитеља корисника услуга жртава трговине људима, укључујући и правне особе одговорне за ова кривична дјела.

Како истиче проф. др. Елдан Мујановић, водитељ овог пројекта у име ЦПРЦ-а, важно је да се политике супротстављања трговини људима у Босни и Херцеговини темеље на тзв. „евиденце басед“ принципу, тј. да буду засноване на објективним и поузданим показатељима.

„Ми смо у оквиру овога пројекта најприје провели истраживање судске праксе процесуирања трговине људима у БиХ, које је идентифицирало одређене слабости и недостатке у смислу слабе или никакве примјене постојећих законских института, попут санкционирања корисника услуга жртава трговине људима или утврђивања одговорности правних особа за трговину људима и опћенито недовољне заштите жртава, о чему се тренутно можда највише разговара у оквиру нових политика у приступу Европске уније у овом подручју, па смо тек онда у наредном кораку приступили процесу развијања Смјерница са домаћим стручњацима из правосуђа и академске заједнице, а које је ВСТВ усвојило управо ради унапријеђења праксе у тим критичним областима“.

Кључну улогу у овом процесу имало је Високо судско и тужилачко вијеће БиХ, па тако госп. Адмир Суљагић, директор Секретаријата ВСТВ, истиче да имајући у виду значај проблема трговине људима, ВСТВ дужи период предузима низ стратешких активности које се састоје у подршци правосудним институцијама у Босни и Херцеговини да могу ефикасно откривати, истраживати и процесуирати све појавне облике овог феномена.

„У том смислу, успоставили смо партнерство са УСАИД-овим Програмом подршке заштити људских права ИНСПИРЕ, Министарством сигурности БиХ и организацијама цивилног друштва са циљем имплементације заједничких активности предвиђених Стратегијом супротстављања трговини људима БиХ и Акционим планом за институције БиХ.

Секретаријат ВСТВ је у претходних неколико година радио са нашим партнерима из удружења ЦПРЦ у циљу провођења истраживања праксе процесуирања кривичних дјела трговине људима пред надлежним судовима у БиХ, а пружили смо и подршку пројекту израде правосудних Смјерница за ефикасније процесуирање кривичних дјела трговине људима, које је Вијеће усвојило током 2023. године, и на основу којих надлежне правосудне институције поступају у пракси.

Кроз одговарајуће процедуре ВСТВ је подржало и заједничке активности едукације и обука носилаца правосудних функција на тему примјене наведених Смјерница. Високо судско и тужилачко вијеће ће у наредном периоду развијати партнерство са свим институцијама у Босни и Херцеговини, међународним и организацијама цивилног друштва које су активне у овом подручју и пружит ћемо подршку свим стратешким активностима у циљу елиминације трговине људима у нашој држави“.

Недавно је, како смо истакли на почетку, у јавности објављена вијест да су Смјернице примијењене у случају идентификације потенцијалне малодобне жртве трговине људима, па тако у смислу досадашњих искустава правосудних институција, Главни тужилац Тужилаштва Босне и Херцеговине господин Миланко Кајганић наводи „у Тужилаштву БИХ смо препознали значај Правосудних смјерница за заштиту жртава трговине људима, те сам одмах као Главни тужилац по усвајању истих од стране ВСТС-а донио Обавезујућа упутства за све тужиоце у погледу примјене Смјерница на предмете трговине људима.

Знам да су и други Главни тужиоци донијели своја Обавезна упутства и вјерујем да ће иста бити примјењивана у предметима као што се примјењују и у овом Тужилаштву. Случај дјевојчице пронађене у Броду само је један у низу гдје је Тужилаштво БИХ примијенило Смјернице и Обавезна упутства с циљем заштите права жртава. Препознајемо да се ради о тешком кривичном дјелу које оставља далекосежне посљедице по жртве и због тога, а нарочито када су у питању дјеца, увијек ћемо приоритетно поступати и имплементирати постојеће правосудне смјернице за заштиту жртава трговине људима“.

Сарадња и координација свих актера укључених у превенцију и сузбијање трговине људима у Босни и Херцеговини је кључна одлика системских активности које подузимају институције и организације цивилног друштва, а једна од њих је организација „Ваша права БиХ“ која је непосредно укључена у асистенцију и подршку жртвама трговине људима.

Правни савјетник из удружења „Ваша права БиХ“ госп. Зоран Пелемиш наводи да су „захваљујући понајприје објављеним публикацијама, прије свега Смјерницама за поступање правосуђа у БиХ у предметима трговине људима, појачане активности свих актера рефералног механизма а међу њима и Удружења Ваша права БиХ, које се од 2004. г. бави заштитом жртава трговине људима у БиХ, односно пружањем бесплатне правне помоћи потенцијалним и регистрованим домаћим и страним жртвама трговине људима.

Ово удружење је такође подржано од УСАИД-а, кроз пројект усмјерен преактивној идентификацији и заштити жртава, али и дугорочнијем приступу, који се огледа на побољшању капацитета националних тијела и организација цивилног друштва које сурађују са рањивим категоријама, а све у циљу побољшања механизама за спречавање трговине људима и заштиту жртава трговине људима“.

Захваљујући функционалнијем механизму за идентификацију потенцијалних жртава трговине људима у БиХ, Ваша Права БиХ су у последњем случају млдб. стране жртве трговине људима у БиХ дали свој допринос кроз активну улогу и заједничке активности са надлежним органима који су поступали у конкретном случају, а изузетну сарадњу на свим пољима имамо прије свега са Министарством сигурности БиХ, Државном агенцијом за истраге и заштиту-СИПА, Службом за послове са странцима, сигурним кућама и другим НВО, те посебно са Тужилаштвом БиХ са којим је развијена изузетна сарадња, попут у посљедња два регистрована случаја страних жртава трговине људима у БиХ“.

Сваки новооткривени случај трговине људима, у којем је жртви пружена заштита и сигурност, а учинитељ адекватно процесуиран, показатељ је побољшања систематског приступа и успјешности примјене обавезујућих Смјерница, као и свих других активности и напора усмјерених у сузбијање овог кривичног дјела. 

(ПР)