Слиједе реформе у пољопривреди у БиХ

Увођење плавог дизела на нивоу БиХ,увоз генетски модификоване хране и усклађивање законодавства из области пољопивреде само су неке од тема о којима су данас расправљали министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић,ентитетски министри пољопривреде и директори агенција надлежних за храну,биље и ветеринарство.

Босна и Херцеговина 29.07.2015 | 16:47
Слиједе реформе у пољопривреди у БиХ

Да би БиХ до краја испунила обавезе неопходне за извоз млијека и млијечних производа,али да би могла извозити и друге производе животињског поријекла неопходно је измијенити или донијети нове законе о пољопривреди,храни и ветеринарству.

Тиме ће се,договорено је на министарском састанку, у наредним данима бавити стручна радна група.

За извоз производа животињеског поријекла,али и за усклађивање са пропозицијама Свјетске трговинске организације,у БиХ је неопходно увести систем обиљежавања животиња и објеката.

,,Нама је неопходно да имамо обиљежене све животиње које су у систему и да имамо базу података јер ће од тога зависити начин реализације новог модела подстицаја'',истиче Стево Мирјанић министар пољопривреде Републике Српске.

Мирјанић додаје да ће тај нови модел почети да се примјењује од идуће године.

,,Прелазимо на систем подстицаја по грлу и по хектару'', каже Мирјанић и напомиње да ће бити обиљежени и сви објекти у којима се производе и прерашују намирнице животињеског поријекла,од клаоница и хладњача,свих погона месне индустрије па до мљекара и фарми.

На министарском састанку је договорено да се,по трећи пут,покуша увести плави дизел,односно регресирано гориво за пољопривреднике на нивоу БиХ.

Са тим су сагласни ентитетски министри али је неопходна и сагласност Савјета министара и Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ.

,,Услови постоје и сада крећемо у даљу процедуру,односно измјене и допуне Закона о акцизама и доношење проведбених одлука'',истиче Мирко Шаровић министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ.

Шаровић подсјећа да су питање плавог дизела веома квалитетно ријешиле сусједне Србија и Хрватска те да нема разлога да тако не буде и у БиХ.

На министарском састанку је договорено и формирање Савјета за генетски модификовану храну,односно радног тијела које ће припремити измјене закона који реглишу ту материју.Циљ је ускладити БХ закондавство са стандардима Европске уније и ријешити проблем сточне хране која већ седмицама на граници БиХ чека одобрење за увоз.

,,Европска агенција за безбједност хране је доста урадила по том питању и утврдила је да нема штетних последица и ГМО модификацијама,које ће мо и ми прихватити,на основу мишљења Савјета за ГМО'',тврди Сејад Мачкић директор Агенције за безбједност хране БиХ.

Што се тиче сточне хране која чека на увоз у БиХ министар Мирко Шаровић истиче да је,на приједлог инспекцијских органа,донесено привремено рјешење да се спорне количине ставе под царински надзор.

Када је у питању генетски модификована храна,из надлежних министарстава увјеравају да ће,поштовати стандарде Европске уније али у сваком случају водити рачуна о заштити здравља становника БиХ.

(БН ТВ)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Пекар

29.07.2015 17:24

Хоце ли ускоро бити брасна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

29.07.2015 18:50

Зашто у БИХ да СЕ користи ГМО а ЕУ се противи томе? То је опет само бизнис на ледјима пољопривредника...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

30.07.2015 00:17

Је врло једноставан. Министри су добили паре да увезу ГМО.

Name

потросац

29.07.2015 18:56

Па сад казете да је та ГМО добра храна ... ми цемо извозити здраву храну а за узврат добијати ту ГМО храну е јесте паметни

ОДГОВОРИТЕ
Name

увоз генетски модификоване хране???

29.07.2015 18:58

Па људи се боре против тога а ви хоцете да увозите?! Дајте моји вриједни и цестити Семберци, дизите се против овог. Због властитог здравља и опстанка долазецих кољена. У Њемоцкој такви производи морају бити за сваког купца видљиво ознацени. Бар онда нек то морају ознацити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

29.07.2015 21:11

Нема отровније хране од оне што произведе семберски сељак!

Name

Логика...

29.07.2015 19:15

Ха, ха... Лијепо одгојис ЗДРАВУ краву, пелцовану БИЈЕЛЕ и слатке овцице, КОКЕ одгојене у мирисљавој купки. Људи додју одвезу и плате ти са својим ГМО смецем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драго

30.07.2015 05:25

Пренос надлежности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

30.07.2015 06:14

Отровно поврце Семберије пуно хемикалија.

ОДГОВОРИТЕ