Подриње: Злочинце и профитере на робију

Живахни градић, обгрљен питомим селима уз Дрину, само неупућенима изгледа идилично. У Братунцу је сваки дамар живота обележен свирепим печатом рата.

Република Српска 06.07.2015 | 21:45
Подриње: Злочинце и профитере на робију

Док се у сумрак млади из Сребренице, Љубовије, Милића, Скелана окупљају у братуначким кафићима, у дворишту Славке Матић (60) у насељу Бјеловац влада мук. Младости овде нема. Њене две ћерке, тинејџерке, убили су у кући 14. децембра 1992. рано ујутру. И супруга су јој убили. Целу породицу. Унучиће никад неће имати.

- Моје цурице што се ни на ког нису ни каменом бациле убише на спавању. Не кажем, убијали су и наши, али су бар њихове жене и децу одвозили аутобусима. А муслимани се сјурили с брда да нас истребе, редом. И стоку нам побише, свиње су убијали и однели да једу. И сад испаде наши сви злочинци, а њихов нико - каже Славка.

Јој тетка, погибох

Њеној су комшиници Милени Јовановић истог дана убили кћерку Раденку (20) и свекрву Злату (82). Милена је, тешко рањена, отпузала до Дрине.



- Лежала сам међу мртвима од седам ујутру до четири по подне. Слушам одозго пуцају и урлају: „Четници, мајку вам јебем, биће вам Дрина Јасеновац!“ А из шипражја запомаже мој сестрић: “Јој, тетка, погибох.” А ја му, душа моја, не могу помоћи – прича Милена. И плаче. И копа башту. Лакше јој је, каже, кад ради.

Мора се живети

Млади поштар Татомир Гвозденовић (38), Братунчанин пореклом из села Загони, прича о својој сестрици Ради. Имала је 16 година и све петице у ђачкој књижици. Погинула је 5. јула 1992. у родном селу.

- Имала је дугу косу, мајицу и жути шорц. Ко год је хтео да гледа, могао је видети да је цивил, такорећи дете - прича Татомир.

Оца му је 1995. убио метак испаљен из демилитаризоване зоне у Сребреници.

- Тешко је после свега живети овде, али мора се. Они који су нас четири године сатирали, палили и клали данас нису у Братунцу. Вратила се само сиротиња - каже Татомир.

Ипак, с Бошњацима је на строгој дистанци. Никад ни са једним од њих није сео у кафану.

- Разносим пошту у муслиманском селу Глогова, мада сам шефове молио да ме не распоређују тамо. С мештанима контактирам колико морам, то ми је посао – каже Татомир.

Помирење је могуће

Његов суграђанин Радо Цвјетиновић (66), пензионисани синдикалац из Рудника “Сасе”, много је говорљивији. И њему је сестра убијена 1992. на Петровдан, пред кућом у селу Залазје. Покушала је да побегне, али су је стигли код потока и ту убили.

- Нашао сам је након два месеца у том потоку – вели Радо. И објашњава ко је још од рођака, његових и његове супруге, изгинуо 1992.
Иако огорчен и ојађен, и због рата и због послератне пљачке, не бежи од приче о суживоту и помирењу.

- Могуће је то, али само ако и ратни злочинци и профитери заврше на робији. Па да ми, нормални људи, подвучемо црту и кренемо из почетка - каже Радо.

Само кућа остала

На другом крају Братунца, на брду изнад града и гробља у којој почива цела њена породица, самује Тима Делић (66). Живи у својој предратној, обновљеној кући у некад муслиманском насељу, али међу Србима. Једина је повратница у крају.

- Ова кућица на брежуљку једино је што ми је од живота остало. Ту сам децу одгајила, с мужем живела, ту су све моје успомене - каже Тима.

Одвели су јој и побили у мају 1992. синове Неџада (21) и Самира (19) и мужа Мехмедалију (41).

- Позвали су их мегафонима да се предају. И предали су се. Пре тога смо у општини потписали лојалност. Али ништа нам то није вредело. Одвели су их у Основну школу “Вук Караџић”. У ту су школу ишла моја деца, обојица су била вуковци. Ту су их мучили и убили – каже Тима.

Осам је година трагала за њиховим костима, све се надајући да ће неким чудом бар један однекуд доћи жив. Није дочекала. Данас у тегли поред кревета чува парчиће синовљеве мајице у којој је ексхумиран.

Ипак, с комшијама Србима живи лепо. Посећују се, понекад честитају једни другима верске празнике.

- Није нико од њих у рату урадио никакво зло, а ако и јесте, ја то не знам - каже Тима. И гледа у долину на гробље.

(Блиц)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

сноуден

06.07.2015 20:07

Ово је цист пример сузивота толеранције и свега оног позитивног треба БиХ ради будуцих нарастаја!Назалост БиХ сценом влада курвањска политика којој није овакво несто у интересу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спидерман

06.07.2015 20:47

Послије цитања овог текста цовјек мозе бити сигуран у једно,од БиХ и сузивота у њој нема ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дада

06.07.2015 20:51

Јадан народ...а мора се зивјети..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

06.07.2015 21:00

Ниста није слуцајно,сутра пролази резолуција о Сребреници и односи Босњака и Срба се врацају у 1995.,два дана након тога Драгана Васиљковица "убацују" у сплитски затвор и односи измедју Хрвата и Срба се врацају у 1995.,данас Додиков "јаран" Цовиц рекао да је у Сребреници био геноцид,знаци само треба повод за рат јер пара нема,а то је Додиков референдум у септембру(рујну) 2015.!Знаци странци су направили нову плаy статион игру звану "Рат у БиХ-други дио"!!! Који смо ми дебили када немамо ни грам мозга,цаст изузецима(изнимкама)!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгодол

06.07.2015 21:28

Едо Слатина - Нека ратује ко хоце, ја сигурно нецу.

Name

707

06.07.2015 21:31

Јели било "Зар и ти сине Бруте"...Додик је као мало дијете,Човић је стално знао шта хоће и жели,само наш баја,јадан,неможе да сконта...Док Човић одаје почаст највећим усташким злочинцима,наш јадни Баја га послије тога зово на роштиљ...жалосно

Name

ја

06.07.2015 21:06

Босњак сам, доста фамилије изгубио и не мрзим. Само ми који смо своје за глупости изгубили, с било које стране знамо како нам је. Цујем цесто људи говоре како би било да није рата било, а ја казем било би једноставно....сви би они били зиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за спидеман

06.07.2015 21:07

Нису ове јадне зене развалиле сузивот,него такви као ти.Али доци це и вама крај,па це ове јадне зене моци нормалније да зиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мук

06.07.2015 21:08

Послије процитаног немам ријеци.Теско мајкама које су остале без своје дјеце ма које вјере биле,туга велика све нас је задесила а нисмо хтјели тако.Народе ми морамо зивјети,превазици језиву блиску прослост,постовати једни друге и заједно градити боље сутра за насу дјецу.Па на крају сви смо ми људи и ваљда је разум то сто нас најприје одваја од зивотиња....

ОДГОВОРИТЕ
Name

анте

06.07.2015 21:20

Требало је видјет на Мајевици у хотелу Косута у 3 мјесецу 92 кокарде и реденике и цути пјесме дасе крв леди и дерање церада скидање робе с камиона који возе полако уз мајевицу и сидес у Тузлу пријавис полицији а они казу ни ми неидемо горе.Је које изгубио кога свака зртва треба постовање и помен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КЕКО

06.07.2015 21:41

Ре-Анте.А гдјеси био до марта 92,јеси спавао или ста?Ма ти си то сањао?Мени се поцетком 90 исто ледила крв у зилама,кад сам видјео у Хрватској како носе устаске униформе и пјевају устаске пјесме,па убрзо са брацом муслиманима везу саховницу и љиљане и пјевају,Србе на врбе итд.Анте иди на спавање,мозес јос несто видјет сто не треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено!

06.07.2015 23:18

Није ми зао друге стране, није ни њима зао мене..али да имам постовање према сваком погинулом и заљења према њиховим породицама то не кријем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мимо

07.07.2015 03:25

Залосно је И теско. Али ста се мозе они који су изгубили своје најмиље они це вјецно памтити 92-95. Направило рат побило сиротињу обогатили се И онда сад се ми цудимо кад села И градови постају пусти народ одлази. И то је криминалцима сасвим свеједно они о томе не прицају мртви се користе за политицке поене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

07.07.2015 04:56

Ратне профитере и злоцинце треба судити и осудити уз ваљане доказе . Моје сауцесце свим мајкама које су изгубиле своју дјецу а зртвама нека им је лака земља а муслиманима рахмет. Мислим кад се казе МАЈКА да се ту невиди никакаква вјера ни нација

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

07.07.2015 05:39

Профитери су запаженији и гори у миру него у рату за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДПС

07.07.2015 05:56

Злоцинци треба да одговарају али на основу истинитих доказа а не лази. једна од лази је и : И стоку нам побише, свиње су убијали и однели да једу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

....

07.07.2015 07:08

Па не бих ја бас рекла, много вас муслимана знам и не знам ни једног да не једе свињетину... а и ја сам свједок да су купили свиње и носили их са собом!

Name

Томо Б

07.07.2015 05:56

Гласајте само за своје . Не вјерујте потурицама и другим невјерницима . Онда це те зивјети у рају на ономе другом свијету . Ако сједис једес и пијес са потурицом за истим столом а имас исто тако једног завезаног у вреци испод стола исто ти тај мисли сто сједис и пијес са њим као и онај сто си га завезао и ставио испод стола. Прадједовски наук .Религијски корјени.Отацбински ратови . Ратовати се мора док једни друге не изкорјенимо.Преци нам је Слобо Слобода него комсија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

07.07.2015 05:58

Не, НЕ МОРЕ СЕ ЗАЈЕДНИ ЗИВЕТИ, после свих тих злоцина долази јос веци- освета. Ко се не освети тај се не просвети. Мора се заједно зивети због притиска великих сила а нико висе никога из тудје злоцинацке нације не зели у двористу или на улици у граду, само се праве да је све у реду и нормално а да пукне пуска не дај Бозе вецег и незапамценог зла не би било као у Босни.

ОДГОВОРИТЕ