Капетана Драгана изручују Хрватској

Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, ове недјеље биће изручен Хрватској и његово појављивање у Сплиту очекује се у четвртак 9. јула у јутарњим сатима.

Регион 06.07.2015 | 11:48
Капетана Драгана изручују Хрватској

У сплитском Жупанијском суду обављају се припреме за прихват Васиљковића, који је у аустралијском притвору провео готово девет година. Њему на терет стављају наводне ратне злочини над цивилима и ратним заробљеницима од 1991. до 1993. године.

Васиљковићу је прошлог мјесеца додијељен бранилац по службеној дужности, сплитски адвокат Дарко Станић, иначе партнер из некадашње заједничке адвокатске канцеларије са Евелином Тонковићем, данашњим замјеником министра унутрашњих послова. Станић је врло искусан управо на подручју ратних злочина, јер је бранио једног од оптужених у случају "Лора", али и припаднике ЈНА оптужене за злочине над цивилима. Има и подужу листу референци у најтежим кривичним предметима.

Управо избор Васиљковићевог адвоката изазвао је проблеме на Жупанијском суду у Сплиту, јер је више сплитских адвоката одбило да га заступа, док се Боривој Милошевић, који је накратко био именован, врло брзо извинио због планираног годишњег одмора.

Сам Васиљковић је изјавио да су му чак два хрватска адвоката отказала пуномоћ, те да је један од њих примио озбиљне пријетње упућене породици. Још је отворена могућност да га умјесто Станића заступа неки други адвокат, јер као аустралијски држављанин има право на плаћену одбрану пред хрватским судом.

Након изручења хрватским властима у четвртак ујутро, Васиљковић би требало да буде предат сплитском жупанијском државном тужилаштву које против њега води истрагу. Тамо ће га испитати истражиоци који би потом требало да затраже да му се одреди истражни затвор, у којем би чекао суђење.

Према раније објављеној процедури, из Аустралије би у Хрватску требало да га доведу наоружани хрватски полицајци који би требало да буду с њим током лета, пише Тпортал.хр.

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

еx yу

06.07.2015 09:57

Која стамота!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ссс

06.07.2015 10:00

А јели то Драган хрватски дрзављанин, нека му се суди у његовој дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БББ

06.07.2015 10:35

Суди се у дрзави у којој је поцињен злоцин а то је Хрватска. Знаци није вазно цији је дрзављанин,него је битно на цијем је територију поцињен могуци злоцин. Требали би то да схватите вец једном....

Name

ПРАВДА

06.07.2015 10:16

Само Србија кога трази ,тај се не изруцује.Па ... ти пољубим ко да је Танзанија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нефер игре без граница

06.07.2015 10:27

А што не изруче и све остале којих је било море на страни Хрвата који су ратовали у Хрватској? Вјеровао сам у тај Запад али више не. Код њих је све по директиви. Циљ оправдава средство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобер

06.07.2015 11:13

Заборавио си рећи коме да их испоруче???

Name

Мехо

06.07.2015 10:35

Ако је Хрватски дрзављанин, или се терети да је поцинио казнено дјело у Хрватској, онда ге треба изруцити Хрватској. У сваком другом слуцају не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миxо

06.07.2015 10:37

За разлику од Србије Хртватска или Босна има паметније руководство. Србија је требала ко и БиХ против Орица подигнути неку привидну оптузницу против Капетана Драгана и исто тразит његово изруцење и после га ослободити. Медјутим у БГ се баве само извозом Српских глава да ли у Хаг или у Бец на "привремени" рад нема везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

06.07.2015 10:57

Да је Хрват или Муслиман као Насер Ориц пустили би га куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ицо

06.07.2015 11:15

Сви који имају крваве руке нека одговарају био то и моја Тата.. Проблем су Политичари они нас гурају сваки дан у мржњу уз подршку телевизије са којом управља политика.. Ја сам учесник дешавања из 90и и осјетио на својој кожи осјетио рат, ал могу свима погледат у очи ..Љеп поз од нормалног Босанца да којим случајемне помислите да сам Бошњак нисам.Поз свима широм Босне и Херцеговине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недјо

06.07.2015 11:19

Немам ниста против да се суди ратним злоцинцима без обзира на националност али погледајте код нас се Босњаци поносе са Орицем у Хрватској никако да се договоре да ли је и поред непобитних доказа ратни злоцинац Т. Мерцеп крив или не, е па људи докле тако ?.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

06.07.2015 11:32

Гледам на yотубе да он изјављује да се не боји Хрватске али да се мора вакцинисати против бјеснила...ето прилике да показе храброст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

06.07.2015 11:53

Да ли ће Србија пружити било какву помоћ Капетану да би спријечила његову егзекуцију као Србина која га са сигурношћу чека у домовини Усташа, дјецоубица и крволока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

06.07.2015 12:02

Кад је требало да се узме пуска није било толико јунака-паметњаковица као сада, да дају коментаре али Србин се расрбио и то су оцигледне последице тог једноумља србских комуњара, а Драган је прави војник и цестити који це доказати да није цинио злоцине а то Хрвати добро знају да је устасе војницки победјивао, без злоцина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

06.07.2015 12:25

Прво,не поносе се Босњаци Орицем,ако је крив,треба га за му.а објесити,сад цемо видјети,судење му поциње ускоро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сниуденв

06.07.2015 12:28

Европа и медјународна заједница су пали на испиту и не требају они Србији!Европа уцјењује Србију.Ако су црвене интерполове потјернице обавезујуце да се поступа по њима засто то крси Свајцарска.Ваљда постоје докази о том да је неко поцинио неко кривицно дело,сто је и услов да би се расписала црвена потјерница за неким лицем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данко

06.07.2015 12:52

Док је Капетан Драган изигравао рамба и Плаyбоyа по Хрватској (Крајини) и Аустралији. Моја породица је патила, јер управо због национализма и ратног лудила гледао сам како се распада средњи грађански слој ком је припадала моја породица и ја с њима. Трећина породице ми је остала у Хрватској, трећина у Србији, а ја са мањим дијелом у БиХ. Многи су током рата умрли да их никада више нисам видио, баку. Велики дио имовине ми је уништен. Једва састављам крај са крајем у бајној Реп. Српској, не видим перспективу, ни за себе ни за своје дијете. Према томе заболи ме она ствар за капетана Драгана, као и за остале српске "хероје" у Хагу. Што се мене тиче дабогда никада да не буду пуштени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

06.07.2015 14:20

Ако није крив ослободиће га, ако опет јесте онда затвор. Невидим ту проблем .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Судија

06.07.2015 14:36

..."ако није крив ослободиће га" па, види им демократије и правосуђа ... " адвокат примио озбиљне пријетње упућене породици " ...јадно је њихово праведно суђење ...нема од тога ништа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СКД

06.07.2015 16:35

Па који то доказ имају.Капетан Драган је обуцавао јадан народ да се одбрани,и обуцио их направио добре борце и то боли Хрвате,.Јер су његове КНИНДЗЕ направили велике успјехе,тад га тадасња политицка гарнитура и из Крајине и из СРБИЈЕ СКЛАЊА са ратиста,послије тога се десава пад,а њега су народ и војска волили,јер је био цастан и постен.И зна се да у Хрватској неце имати фер и постено судјење .Они су га давно прогласили ратним злоцинцем.Пустите се Хрвата њима су сви ратни злоцинци,а они јадни постени у њиховој лијепој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

љубе

06.07.2015 20:22

па ваљда це и наси измислити несто ,да га осуде код нас да га отму од хрвата.Ако смо имало Срби али сумњам.Срамота

ОДГОВОРИТЕ