Гардијан: Велике силе жртвовале Сребреницу

Ново истраживање показује да су Велика Британија и САД знале шест недеља пре масакра у Сребреници да ће та енклава пасти, али су је жртвовале у својим настојањима да се постигне мир, пише лондонски "Гардијан".

Република Српска 06.07.2015 | 08:03
Гардијан: Велике силе жртвовале Сребреницу

У тексту насловљеном "Како су Британија и САД одлучиле да препусте Сребреницу њеној судбини", аутори, новинар Ед Вулиами и бивша портпаролка Хашког трибунала Флоранс Артман, наводе да "данас постоји маса доказа да је пад Сребренице био део политике три велике силе - Британије, Француске и САД - и руководства Уједињених нација, у потрази за миром по сваку цену, мира на рачун Сребренице".

"До сада, увек је истицано да је такозвана ''завршна стратегија'' којом се дошло до мировног споразума и послератне мапе Босне, била последица ''реалности на терену'', након пада Сребренице. Оно што се сада открива је да је ''завршница'' претходила том паду и како се испоставља - од њега зависила", наводе аутори.

У тексту се износи хронологија догађаја везаних за Сребреницу, и изјаве актера који иду у прилог томе да је злочин у Сребреници био очекиван.

Аутори наводе да је у априлу 1993. Савет безбедности УН поднео извештај у којем је упозорио на потенцијални масакр уколико српске снаге уђу у Сребреницу.

Писци текста у "Гардијану" објашњавају како су велике силе имале за циљ да се укине постојање енклава, да су биле свесне да ће уследити етничко чишћење Сребренице, али и како су припадници УНПРОФОР-а оставили цивиле незаштићене и одбили да им помогну.

"Према америчким депешама са којих је скинута ознака тајности, детаљи злочина дошли су до западних обавештајних служби много пре него што је почео 13. јула, а ЦИА оперативци гледали су готово ''живи'' пренос на локацији у Бечу", пише Гардијан.

У тексту су описани и сусрети западних званичника са представницима муслимана, али и Слободаном МиИлошевићем, Радованом Караџићем и Ратком Младићем.

"Ниједан политичар, дипломата или високи војни функционер није нашао за сходно да поднесе оставку због издаје Сребренице. Биће занимљиво видети да ли ће се нешто приближно извињењу чути следеце недеље (на комеморацији у Поточарима) од Британије, Америке или Француске", закључују аутори, наводећи да су многи који су били умешани "унапређени или померени на уносне позиције".

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

мићо

06.07.2015 06:16

Све је то у реду али ко поби толике људе И зашто??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милена

06.07.2015 07:26

Погледај емисију Голи живот, гост Томо Ковач.

Name

ЦИА за Милену

06.07.2015 09:38

Обозавамо патриоте попут Мандица, Коваца ... Сад Додика ... Само тако наставите Срби .

Name

И ово

06.07.2015 06:30

Треба и ово да стоји у резолуцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

источни

06.07.2015 06:33

Толике људе побит ма која глава тако нешто може да смисли !??

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

06.07.2015 06:42

Све то су велике силе планирале не због мира у БиХ него из једног јединог рашлога: да имају оправдање за интервенцију односно преузимање потпуне контроле над Босном и Херцеговином. Онај ко је с њима ушао у ту паклену работу, потпуни је лудак, ништа мањи од оних из Исила. Идеологија таквих је да зацртани циљ оправдава свако средство. Све нас у БиХ, Запад је убацио у машину. Из ње се не излази, док не будемо потпуно испрани. Ево и 20 година након тог рата, Бошњачка политичка гарнитура покушава Сребреницу искористити у сврху некакве државотворности односно користи је да читав један народ представи ако неваљао а Бошњаци су цвијеће. Јесу они цвијеће али само хрватско цвијеће, нажалост. Нико не негира да је ту учињен злочин али то им није довољно. А злочина у Босни и Херцеговини на све стране па и од самих Бошњака. У истој тој Сребреници, тај злочин је изазван Оричевим дивљањем, дакле истим таквим злочином. Медјутим, то мало ко од Бошњака а и Западних сила жели да призна. Како год, на овај начин, добро нам се не пише. Изгледа да су нам се мало крви напили, желе још.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

06.07.2015 06:47

Манијаци из српског и муслиманског народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

06.07.2015 06:48

Јасно је то да је то била замка за Србе цега они у то време нису били свјесни само су трбали знати да це се то НЕДЈЕЛО ЗЛОЦИН уписати црним словима у историју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

06.07.2015 08:34

Мало је требало да се "помире" Босњаци и Срби , али некоме није било у интересу и опет стара реторика пуна мрзње на обје стране , на глад се заборавило , на пљацке "насих политицара" се заборавило , а мудри Латини - Хрвати се смјескају !

Name

градишка

06.07.2015 06:53

Дражен Ердемовић иначе Хрват и његов диверзантски одред, на суђењу у Хагу рече да су ликвидирали хиљаду муслимана, добио три године затвора, а гдје је сада, да каже ко му је наредио, од кога је добио паре да изврши ликвидацију, да ли је рекао тачан број убијених, ако је истина ко га осуди на три године, какав је то суд!!? Под чијом је заштитом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар

06.07.2015 07:08

...се за ово није знало и пре?Цему сад?Ма народ је пијунциц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

06.07.2015 07:46

Слазем се са Вама , али назалост огроман број популације у БиХ у сва три народа има испране мозгове и бојим се да ускоро тзв . велике силе не резирају нови рат у БиХ , а ти испрани мозгови би одмах заборавили и на глад и на неправду и на незапосленост јер се многи хране мрзњом !

Name

недајте људи

06.07.2015 07:35

Велике силе нареде , плаћени идиоти одраде ...Срби и муслимани су најобичније жртве , до којих никоме није било стало...Сребреница је прича Западних сила , као и свих садашњих ратова и злочина који се дешавају широм свијета .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУЛЕ НС

06.07.2015 07:37

КО ЈЕ ТО УРАДИО И ПРИПРЕМИО ЕВО ВАМ ПА ВИДИТЕ УБИЦЕ ЗАПАДА ХТЕЛИ СУ ДА ГЛЕДАЈУ И ВРСЕ ЕКСПЕРИМЕНТЕ КАО ХИТЛЕР А САД БИ ДА ОСУДЕ *КУДА ИДЕТЕ СРБИ*ДА ЛИ СТЕ ЦОРАВИ ОКРЕНИТЕ СЕ СЕБИ И САМО СЕБИ А СВЕ КОБАЈАГИ ИНВЕСТИЦИЈЕ ЕВРОПЕ СУ РАТНА СТЕТА 1999год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

06.07.2015 07:55

Ко је и засто тај народ довео на једно место, то до сад нико није рекао. Народ је дотеран на унистење, а пазиле су их УН јединице, ту сте сигурни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаја

06.07.2015 08:41

Колико је овај народ слијеп и глуп није ни цудо кад су сви неписмени. Плави слемови и јесу тај геноцид поцинили нису Срби побили Сребреницане то знају све три стране у Босни и сав свијет то зна кад су их побили препустили Србима Сребреницу и тако искористили свој злоцин и пребацили на њих само сто овииз Федерације цорави. Амери сад исто раде са исилом по другим дрзавама и на крају це Амери и Британци да побију све сто је исламско зиви били па видјели. Да це тако бити и то врло брзо. Зато Ватикан хоце да се удрузе са Србима и уједини са њима да одвоји хрисцане. Да им је лаксе дјеловати против ислама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

06.07.2015 08:47

Ето ИСТИНА је АЛИ..?? Засто, ооо засто то уцини брате Србине. Најгоре сто се рацуна као велика војна, историјска а неки казу и осветницка битка. Е ТО ЈЕ ПРОБЛЕМ. Босњаци муслимани насјели као и Срби. Мада смо и данас слијепи и једни и други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

соко

06.07.2015 08:57

то је осмисљено 92 године направили су застицену зону коју Срби нису смјели нападат а са друге стране пустили Орицеву банду да убијају и нападају српска села и праве злоцине и наравно да це доц до реакције српске војске е сада се поставља питање ко поби толике људе прво нису побијени цивили него војници у Сребреници није била цета војника него дивизија јос уз то кад се узме у обзир колико је сам Ориц убио тих својих а посебно колико их је изгинило у медјусобним обрацунима онда ово сто се надувава преполови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

06.07.2015 09:30

Да су којим слуцајем замјењене улоге биле не би остале ни зене ни дјеца, све би било побијено.

ОДГОВОРИТЕ