Видео: Португал указао највећу почаст Еузебију!

Посмртни остаци легендарног фудбалера Еузебија премештени у алеју најславнијих личности Португала.

Фудбал 06.07.2015 | 17:00
Видео: Португал указао највећу почаст Еузебију!

Еузебио је био један од највећих фудбалера свих времена, а Португалци су својој легенди указали посебну част. Његове посмртне остатке преместили су у португалски Национални пантеон, па је тако "црни пантер" постао први спортиста који почива поред најславнијих личности Португала.

Еузебио је умро у јануару 2014. и сахрањен је на лисабонском гробљу, али је португалски парламент раније ове године донео одлуку да његови посмртни остаци буду премештени у Пантеон.

Ковчег с посмртним остацима Еузебија, умотан у португалску заставу, пренет је у петаккочијом у Пантеон. Погребна поворка достојанствено је клизила улицама Лисабона око два сата, прошла је и око стадиона Бенфике, а свечаној церемонији у Пантеону присуствовали су највиши званичиници Португала.

На дан сахране Еузебија десетине хиљада људи је изашло на улице Лисабона, у петак их је било далеко мање, али су навијачи Бенфике поново изашли да се још једном опросте од легенде тог клуба. Они су махали белим марамицама и узвикивали: "Збогом, Еузебио" и "Хвала".

Еузебио да Силва Фереира, рођен 25. јануара 1942. године, пореклом је из Мозамбика, бивше португалске колоније. Познат под надимком "црни пантер" био је члан репрезентације Португала која је освојила треће место на Светском првенству 1966. године у Енглеској. На том првенству био је најбољи стрелац са девет голова.

Освајач је Златне лопте за 1965. годину, четири пута је био најбољи стрелац португалске лиге, а два пута Европе.

Он је 1962. године саа два поготка предводио Бенфику до титуле првака Европе победом против Реал Мадрида од 5:3. Такође, два пута је освајао Златну копачку, 1968. и 1973. године, за најбољег стрелца у Европи.

Највећи део своје каријере провео је у Бенфици (1960-1975), и за то време освојио је 11 шампионских титула и постигао 315 голова на 301 утакмици, што га чини најбољим стрелцем тог клуба свих времена.

За репрезентацију је одиграо 64 утакмице и постигао 41 гол. На 727 наступа у каријери постигао је чак 715 погодака.

Међународна фудбалска федерација га је прогласила за деветог најбољег играча свих времена, док га је Фудбалска федерација Португала 2003. године прогласила за најбољег фудбалера те земље у протеклих 50 година.

Каријеру је почео у Спортингу из Мапута, да би са 18 година прешао у Бенфику. Поред ова два тима, наступао је и за ФК Монтереј и Беира Мар, као и за многе клубове из Северне Америке.

Коментари / 0

Оставите коментар