Гдје ће терористи ове године да љетују

Терористичке групе направиле су нове планове и свеже циљеве, а истраживањем њихових форума, дошло се до сазнања да су им мета туристичка места.

Свијет 04.07.2015 | 08:35
Гдје ће терористи ове године да љетују

Присталице терористичке групе Исламска држава у Тунису направиле су нову листу цилљева након два успешна напада ове године у овој афричкој земљи.

Истраживањем форума о џихаду и профила екстремиста и њихових присталица на друштвеним мрежама, откривено је да су планирани напади на радње и локале који продају алкохол, аеродром и туристичко острво Дјерба.

У два напада ове године, ИД је убила 60 људи. Први напад на музеј Бардо у престоници догодио се 18. марта и тада је усмрћено 22 људи, и већина њих су били западни туристи.

Други напад, 26. јуна, био је у туристичком месту Сус, прошлог петка, када је убијено 38 особа, од којих је 30 било британске националности.

Локације које посећују туристи са Запада главна су мета џихадиста, а све у циљу да се “осакати” туристичка индустрија Туниса, која чини 15 одсто прихода државе.

Хиљаде туриста је већ напустило Тунис након напада у Сусу, и очекује се драстично смањење броја људи који ће доћи на одмор у ову земљу до краја године. Финансијски губитак Туниса до сад процењен је на 320 милиона фунти, као последица терористичких напада. Оно што је највећа брига за државу је да би сваки следећи напад изазвао праву катастрофу за туристичку индустрију, а самим тим Тунис би зарадио репутацију земље у којој су уобичајени терористички акти.

Лист “Индепендент” је пренео да су безбедносни високи званичници Туниса забринути да би до новог напада могло доћи ускоро, поготово након сазнања да су заједно обучавани екстремисти који су убили људе у музеју Бардо у марту и у Сусу, прошлог месеца.

Туниска полиција саопштила је да је ухапсила 12 џихадиста који су осумњичени да су учествовали у нападу на хотел са страним туристима и убијању купача на плажи у Сусу. Трага се за још двојицом нападача који су прошли обуку у либијском кампу џихадиста.

Преко 3.000 Тунишана се придружило ИД у Ираку и Сирији, и они чине далеко највећи број страних екстремиста који се боре за ову терористичку групу на Блиском истоку. Део њих је отишао у суседну Либију, где је сукоб између две ривалске владе допустио да “завладају” делом њихове земље.

(Телеграф.рс )

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

007

04.07.2015 06:40

Висинске припреме у Бочињи и Маочи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рекао

04.07.2015 07:29

Баја!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мука ми је

05.07.2015 06:30

Све се унапред наводно зна а нема се појма ни о цему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путин

05.07.2015 13:08

Издајем апартман по повољној цијени са погледом на Москву...шифра"дођите у што већем броју"

ОДГОВОРИТЕ