Анализа и најава: Почињу квалификације за ЛШ и ЛЕ!

Муке с превозом, тренер на годишњем, полицајци, електричари, пекари и - брат против брата! Вечерас почињу квалификације за Лигу шампиона, а својих пет минута славе имаће клубови из фудбалски егзотичних земаља...

Фудбал 30.06.2015 | 17:00
Анализа и најава: Почињу квалификације за ЛШ и ЛЕ!

Свега 24 дана прошла су од берлинског финала Лиге шампиона, у којем је Барселона победом над Јувентусом (3:1), по пети пута освојила европски трофеј. Већ данас утакмицама прве рунде квалификација почиње нова сезона најелитнијег клупског такмичења! Тешко да ће ико од њих догурати до рецимо трећег кола, али друштво друштво из фудбалски егзотичних земаља вечерас ће уживати у својих пет минута славе. На распореду су три сусрета, а четврти и последњи из ове рунде игра се сутра.

Најјаче име које ће данас бити у акцији јесте јерменски Пјуник, који ће на свом терену дочекати Фолгоре. Реч је о клубу који је прошле сезоне по први пут након 15 година освојио првенство Сан Марина. Узео је и национални куп, а сада га чека заслужена награда – европски двомеч са шампионом Јерменије.

Фолгоре Фалчано је златним словима уписан у историју фудбала у Сан Марину. Наиме, 2000. године постао је први клуб из мале државице, потпуно окружене територијом Италије, који је постигао гол у неком УЕФА такмичењу. У квалификацијама тадашњег Купа УЕФА поентирали су против Базела, али је укупни резултат у две утакмице гласио 12:1 у корист Швајцараца.

На евросцени их није било све до прошлог лета, када су испали од Будућности из Подгорице укупним резултатом 5:1. Не чуди што им организација није на високом ниво и што су имали правих мука да стигну до Јеревана. Било је ту, додуше, и пехова... Најпре су на путу за Милано налетели на велику саобраћајну несрећу код Болоње и тамо стајали сатима. Затим су некако ухватили лет из Атине за Јереван, да би по доласку у јерменску престоницу опет наишли на проблеме. Њихов аутобус био је превисок за један мост, али то возач то није приметио и поново је запело. Да ствар буде још гора, на гостовање су допутовали без неколико играча. Пјуник је велики фаворит и треба очекивати његову убедљиву победу. У екипи доминирају Јермени, али један од два странца, Американац Сесар Ромеро, права је звезда. Прошле сезоне је дао 21 гол и био први голгетер тамошње Премијер лиге!

Занимљив двобој играће се на Гибралтару, главном граду истоимене прекоморске територије Велике Британије. И то на једином стадиону у држави, поред којег се налази писта јединог аеродрома! Тамошњи шампион Ликолн Ред Импс угостиће Санта Колому, најбољу екипу Андоре.

За Линколн наступају локални цариник и полицајац, затим шпедитер, администратор и грађевински радник. Питање је хоће ли сви добити слободне дане, с обзиром да је радна недеља у току. Зато ће сигурно играти Лијем Вокер, једини професионалац, који иза себе има искуство играња у Портсмуту и израелској Бнеј Јехуди. У саставу Линколна истичу се и три брата Кашаро – Рајан, Кајл и Ли, али ће последњи, уједно и најстарији (33 године) пропустиће овај двобој. Иначе управо је он, горе поменути полицајац, дао гол Шкотској у марту на Хемпден парку!

Како год било, на Гибралтару верују да имају шансе против Андораца. Ипак, иза Санта Коломе је далеко више искуства. Њима је ово 12. излазак у Европу, а прошле године су премијерно прескочили прво коло. Головима у гостима (3:3) избацили су Јерменски Банантс и то поготком голмана Елоја Касалса из корнера у 94. минути!

Трећи вечерашњи пар доноси и нешто озбиљнији окршај Крусејдерса из Северне Ирске и Левадије из Естоније. Али само условно речено, јер ће домаћин бити без тренера на клупи. Веровали или не Стивен Бакстер већ је раније договорио годишњи одмор! Ова утакмица му ремети планове, а могуће да је своје рекла и госпођа Бакстер...

Крусејдерс је након 18 година постао првак Северне Ирске. Интересантно, менаџер Бакстер, који се вероватно негде сунча на плажи и брчка у мору, 1997. године учествовао је и у њиховом последњем наступу у Лиги шампиона. С укупних 8:2 избацио их је Динамо Тбилиси, а Бакстер је у првој утакмици постигао гол, док је у другој добио црвени картон.

Уз градског ривала Флору, Левадија Талин је најуспјешнији естонски клуб. Оба клуба имају по девет државних титула, али Левадији у Европи нема равних. Иза њих су 54 утакмице у УЕФА такмичењима, а не тако давно знали су да избаце и реномиране клубове попут Твентеа (2006) и Висле (2009).

Њихов словачки дефанзивац Иван Пеха може се похвалити да је у сезони 2008/2009 био члан БАТЕ Борисова, који се сензационално пласирао у Лигу шампиона. Пеха је био у записнику на свим утакмицама, но само је против Јувентуса ушао у игру са клупе, као тактичка измена у 92. минуту. Данас је пак врло битан за шарену обрану Левадије, у којој су Финац Лаитинен и Белорус Рахманов. Међутим, вечерас у Белфасту међу голманима неће бити искусни Сергеј Парејко, који се вратио кући након 15 година каријере у Русији и Пољској. УЕФА му није заборавила суспензију зарађену на голу Висле против Стандарда 2012. године, тако да је остао у Естонији.

Несвакидашњу сцену могли бисмо да видимо на сутрашњем мечу Б36 Торсхавна и ТНС-а, где ће "ударити брат на брата"! Да ствар буде невероватнија, ради се о двобоју клубова с Фарских Оствра и Велса, а браћа су – Пољаци!

Лукаш Чеслевич водећи је стрелац Б36 Торсхавна, првака Фарских Острва, који је и у актуелном првенству водећи. Овај 27-годишњак у Торсхавну је од 2011, када је стигао из данског нижелигаша Хвидовреа. Његов три године млађи брат Адријан Чеслевич каријеру је градио по енглеским аматерским лигама, а прошле године кратко је био у Б36 Торшавну. Не знамо зашто се није снашао, али добрим потезом показао му се прелазак у ТНС, гдје је прошле године постигао и десет голова.
"Мајка нам је већ казала да неће доћи на утакмицу. Једноставно, не зна за коју би екипу навијала", пожалио се старији Лукаш Чеслевич.

Иначе, на Фарским Острвима нема професионалне екипе, па тако за Б36 Торсхавн игра власник аутомеханичарске радње Јакуп Борг. Код њега је запослен саиграч Хогни Ејстурој, голман Томсен школује се за учитеља, штопер Фаеро је столар, а везиста Јакобсен електричар. Сенегалски нападач Ибрахим Камара ради у пекарни.

ТНС с је најбољи клуб Велса, али интересантно је да се њихов дом налази у Енглеској! Званично су професионална екипа, а памтимо их се по два дуела с Ливерпоолом 2005. године. Редси су тада били први актуелни европски првак који је морао да започне Лигу шампина првом колу квалификација. Испрашили су ТНС с лакоћом у два сусрета - 6:0. Велшани су свеједно трљали руке, како због пуне касе, тако и због дресова Стевена Џерарда и друштва...

Коментари / 0

Оставите коментар