Партизан и Звезда изгурали своју идеју - 6 странаца?!

Иницијатива је, према сазнањима МОНДА, прошла у Заједници. Сада се чека ИО ФСС. Играчи са територије СФРЈ ускоро ће имати исти статус као и – домаћи фудбалери?

Фудбал 30.06.2015 | 22:40
Партизан и Звезда изгурали своју идеју - 6 странаца?!

Не догађа се често да се ФК Црвена звезда и ФК Партизан око нечега сложе, али у овом случају имали су идентичан лични интерес – повећање броја странаца у Суперлиги!

За сада, иницијатива "вечитих", који су уверени да им то пролази до краја увелико ангажовали велики број странаца, прошла је Заједницу Суперлиге, али последњу реч има ФСС, који ће ову одлуку морати да потврди на очекиваном састанку Извршног одбора.

О чему се ради?

У сезони 2015/16, српски суперлигаши, највероватније, моћи ће да уврсте у протокол чак ШЕСТОРИЦУ странаца!

Спортски директор Црвене звезде Блажо Раосављевић, испоставиће се, излануо се у понедељак током представљања двојице нових фудбалера, Израелца Идана Вереда и Бразилца Бруна Матоса, рекавши да ће фудбалери са простора СФРЈ у сезони која се ближи играти као домаћи играчи!

МОНДО је, трагом вести, покушао да ово провери и – потврђено нам је директно у канцеларији Суперлиге.

Према нашим сазнањима, у Заједници је прошао предлог да се фудбалерима са простора СФРЈ укине статус странаца, тачније уведе нови статус – мање од странца, више од домаћег играча. Према нашим сазнањима, пред ИО ФСС биће достављен предлог измене Правилника о такмичењу у ком ће стајати да ће клубови моћи да користе четворицу "правих" странаца и још двојицу играча са простора СФРЈ.

И то није све...

У ту двојицу можда неће морати да се рачунају играчи са подручја Црне Горе, који су и раније имали разне повластице када је регистрација у питању, међутим у тој идеји постоји и један проблем а тиче се фудбалера са простора Хрватске и Словеније, земаља чланица ЕУ.

И ФСС и Заједница ће, уколико желе да до краја изгурају ову замисао, ту морати да буду обазриви и консултују УЕФА. Није немогуће да, на крају, "отпадну" Хрватска и Словенија, али према сазнањима МОНДА "вечити" форсирају да и играчи из те две земље буду рачунати као "наши".

Партизан у својим редовима има Словенце, Звезда је на корак од потписивања уговора са Луисом Ибањезом, који је током шест сезона играња за Динамо стекао хрватско држављанство.

Не мали број играча у Хумској и Љутице Богдана чине момци из Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине, а од овог лета ту су и Бугари, Бразилци, Камерунци, Израелци, Португалци, Израелци, итд.

Једно је сигурно – према актуелним прописима, Црвена звезда и Партизан не би могли да искористе ни трећину играча које имају под уговорима и немају српски пасош, а знајући какав је хронично попустљив став фудбалска организација имала према београдским клубовима – за очекивати је да и ова иницијатива буде усвојена.

На страну што се она коси са иницијативом Томислава Караџића старом свега пар сезона, која је за циљ имала форсирање младих српских играча...

Биће занимљиво видети шта ће бити коначан исход нечега што ће конкуренција Црвене звезде и Партизана, вероватно, назвати уско клупским интересима, али ће свакако бити и оних који ће подићи глас и рећи – пробали смо онако, од Европе скоро да није било ништа, хајде сад да видимо може ли се овако нешто урадити.

Од лета, до лета...

Колико ће их смети на терен?

Ако будете питали "вечите", рећи ће вам: "Не шест у протоколу, шест на терену", али питање је да ли ће ово правило "4+2" бити примењено на 18 играча, рачунајући и резерве, или на оних 11 с којима тренери планирају да почну утакмицу.

Коментари / 0

Оставите коментар