Зашто је сланина добра за труднице?

Амерички научници са факултета Северна Каролина установили су да сланина коју будуће маме свакодневно једу сланину подстиче интелектуалне способности код нерођеног детета.

Здравље 27.06.2015 | 08:56
Зашто је сланина добра за труднице?

СЛАНИНА је једна од "анатемисаних" намирница, нарочито у летњем периоду. Међутим, истраживања показују да је у комбинацији са јајима идеалан доручак и нарочито се препоручује трудницама и деци.

Амерички научници са факултета Северна Каролина установили су да будуће маме које је свакодневно једу подстичу интелектуалне способности код нерођеног детета. На развој мозга бебе у стомаку конкретно утиче састојак колин, микронутријент пресудан за хипоталамус - део мозга задужен за памћење.

Др Џералд Вајсман признаје да су захваљујући овом истраживању научници закључили како су намирнице попут сланине неправедно декласиране као нездраве и подсетио да су раније студије показале да веће дозе колина у њој штите крвне судове и срце. Колином су, осим сланине, богати џигерица, млеко, пилетина и орашасти плодови.

С друге стране, британски стручњаци упозоравају да се код деце и омладине која два пута недељно једу шунку, кобасице, виршле и сланину повећава ризик од леукемије за чак 74 одсто. Разлог је што су месне прерађевине, уколико нису домаће, пуне канцерогеног нитрата и других штетних састојака.

Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Опасно

27.06.2015 23:27

цувај те се сланине излази вам на нос исти сте свиње

ОДГОВОРИТЕ