Инциденти у Сплиту и Зеници рецидиви нацистичког насљеђа

Историчар из Београда Драгомир Анђелковић оцијенио је да су кукасти крст на стадиону у Сплиту и гажење заставе Израела у Зеници рецидиви нацистичког насљеђа у БиХ и Хрватској, који се данас манифестују у антисрпству, али с времена на вријеме и кроз најгрубљи
вид антисемитизма.

Регион 13.06.2015 | 15:21
Инциденти у Сплиту и Зеници рецидиви нацистичког насљеђа

Анђелковић је подсјетио да је БиХ током Другог свјетског рата била у саставу Независне Државе хрватске, те да је велики број Хрвата и Муслимана подржавао нацистички режим и активно учествовао у војним формацијама и политичким структурама те усташко-нацистичке државе.

Он је указао да се за разлику од многих других земаља које су биле на страни нацизма, али су послије рата доживјеле денацификацију - у БиХ и Хрватској то није десило.Анђелковић напомиње да су Хрвати и Муслимани, због југословенства и чињенице да су преко тога подијелили српски антифашизам, амнестирани за оно што су радили током Другог свјетског рата.

"Избегли су не само казну због тога, већ и процес денацификације, лечење од те болести нацизма", рекао је Анђелковић.Он истиче да рецидиви тог нацистичког насљеђа постоје до данас, а манифестовали су се у антисрпству и мржњи против Срба, али с времена на вријеме и кроз најгрубљи вид антисемитизма.

"О томе би свет требало да размисли. Толико се прича о сузбијању нацизма, а дозвољава се да у неким местима у Европи нацистичко наслеђе буде готово легално испољавано", закључио је Анђелковић.

На трави стадиона Пољуд у Сплиту, током утакмице репрезентација Хрватске и Италије, која је одржана синоћ, био је исцртан кукасти крст.На синоћ одржаном квалификационом мечу за фудбалско првенство Европе 2016. године у Зеници између репрезентација Израела и БиХ, навијачи из БиХ су, према фотографијама које су објављене прије утакмице, газили по застави Израела.

Извор: агенције

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

истинито

13.06.2015 13:30

Заборавио си додати и цетнике заједно са устасама и хандзарцима. Будимо објективни и ослободимо се сви заједно оваквих сто су каљали и јос увијек каљају постене и цестите људе..и Србе, и Хрвате и Босњаке. На ЗАВНОБИХ-У И АВНОЈ-у су људи док је јос покољ трајао мислили и радије напредније него ми сад. Хоцу реци да смо "оглупили". Нисам комуњара али ова стоји: "Смрт фасизму-слобода народу".

ОДГОВОРИТЕ
Name

хах

13.06.2015 13:34

Јахх...баци коментар и на Дражу. Ма заправо и није битно. "Историчари" и онако више немају кредибилитета да о било чему говоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутралац

13.06.2015 13:51

Јесте истина 100% Хрвата су у глави и у срцу устасе такодје муслимани 100% мудзахедини то свијет толерисе и немој те разбијат главу о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Италијан

13.06.2015 14:41

Не знам само према коме су хрвати хтјели испољити свој нацизам? Према Италијанима? Цекај, ту опет несто не стима. Хајдемо измислити другу прицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

14.06.2015 10:59

Не знамо према ком,е али знамо да су јаки само ако су у ЧОПОРУ...ако су појединачно,мањи су од маковог зрна...то је јунаштво

Name

валтер

13.06.2015 14:48

Е ко је нашао да ми прича о антифашизму, мајко милоссссссннннаааа! Фуј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

13.06.2015 14:52

Свицарци су босанске муслимане прогласили најекстремнијим исламистима није цудо засто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко из масе

13.06.2015 21:26

Знас ти о цему прицас и у опсте гдје је свица

Name

И јесмо Боки

16.06.2015 06:51

Али стави прст на чело па размисли зашто је то тако, а прије није било. Зато што су нас убијали и клали кроз историју.

Name

Окс

13.06.2015 15:18

Поцистите прво своје двористе

ОДГОВОРИТЕ
Name

холланд

13.06.2015 15:31

Историцару појма ти немас, ста је за тебе онда Драза Михајловиц? Свако има право да гази заставу цију хоце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

13.06.2015 16:55

Па данас су сви " експерти, историцари итд." Немате висе кредита код оних који имају два кликера у глави, а они други вас и онако не цитају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бег

13.06.2015 17:20

Заиста велики професор и историцар поредеци цитав народ нацију са клосарима хостаплерима и улицарима наравно да је ово срамота за БИХ али то је испад неколицине никако став нормалног свијета и друго није се јавио и коментарисао изјаву пуну мрзје израелког играца на ТВ јер је била против једног народа, којег историцар види на свој первезан нацин

ОДГОВОРИТЕ
Name

бг

13.06.2015 17:22

Јос један од тзв. експерата који намерно неце да дају праву дијагнозу ових немилих догадјаја,и самим тиме са намером сире мрзњу медју бх народима .Аналогијом,сви они инциденти на "Маракани" су дело нацистицки настројених београдјана? Ма дај!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Притајено зло

13.06.2015 17:31

Фашисти су дуго година били примирени и чекали када могу да слободније пропагирају фашизам. До сада су били мањи од макова зрна, јер у и једино храбри када их је 10 на 1 или када насрцу на нејаке. Ови балкански хоце да показу да су веци фашисти од твораца фаши

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

13.06.2015 18:09

Јесте бас је тако.Тито је створио Југославију и онда уцуткао прице о Другом Свјетском Рату.Сви смо знали за Дразу и цетнике,уцили у сколи.Нисмо знали и нисмо уцили какви су били Хрвати и Муслимани у том рату.Зато нам је измислио братство и јединство које ми Срби и данас призељкујемо ал хвала богу па нам Хрвати мало,мало па показу то братство. Ваљда се и ми једном опаметимо и одјебемо за сва времена ту багру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

став

14.06.2015 06:21

Поредити Сплит и Зеницу је ван памети,у Зеници се скандирало Палестини,с обзиром ста све ради Израел палестинским народу,од Газе,Западне обале,Јерусалема...на бомбардовање болница са рањеном палестинском дјецом,на гето у којем зиве палестинци.Скандирање Палестини је подрска палестинском нарòду,а увазени историцар би требао знати да то нема везе са нацистичким насљедјем.Историцар је требао напоменутì да Израел данас цини палестинцима оно сто је Хитлер радио њима у ИИ с.р.У Израаелу а не БиХ је задрзан рецìдив нацистицког насљедја,зато професоре мало висе објективности не би вам скодило.За Сплит се слазем,али ñије то став цијелог хрватског народа.

ОДГОВОРИТЕ