Гдје је Гадафи сакрио 150 милијарди долара

Либијски диктатор сакрио је богатство, а један мушкарац тврди да зна где је и да га мора наћи.

Свијет 27.05.2015 | 16:18
Гдје је Гадафи сакрио 150 милијарди долара

У августу 2014. године Ерик Искандер Гојед отворио је фирму како би лоцирао 150 милијарди или чак и више долара, и то у облику америчке валуте, злата и дијаманата. Наводно је то имовина Муамера ал Гадафија коју је либијски револуционар извукао Из Либије пре него је свргнут 2011. године.

Гојед тврди да има уговор с либијском владом која му допушта да задржи 10 одсто од вредности блага, што значи да ако пронађе чак и мали део новаца за које инсистира да "седе" на банковним рачунима, у трену ц́е постати богаташ.

Много људи трага за овим новцем.

Либијска Влада је годинама покушавала вратити имовину коју је Гадафи или добро поспремио или 'опрао' изван земље. Истражиоци држе да су велики део вец́ пронашли у банкама у САД, Великој Британији и Немачкој, па су ти рачуни замрзнути.

Гојед тврди да је пронашао 12.5 милијарди долара у готовини у ваздухопловномхангару у Јоханесбургу у Јужноафричкој Републици. Каже да је то тек део онога што би могао да нађе и донесе у земљи коју су уништиле године рата и корупције. Либија хитно треба те паре, а ко год је на крају буде водио требаће милијарде како би обновио државу. Ако Гојед успе, он би тако могао да постане национални херој.

Три месеца након што је основао фирму 'Wасхингтон Африцан Цонсултинг Гроуп",Гојед се пријавио у америчком Министарству правосуђа као агент либијскеканцеларије премијерове владе тврдећи да ради у САД и да покушава да врати либијском народу оно што му законски припада. Захваљујући уверљивости придобио јевише моћних лобиста из Вашингтона, који су пристали да му помогну у проналаску.

Можда нико од америчких службеника до сада није довољно „копао" да би дошао до чињенице да су либијски службеници, као и УН, оптужили Гоједа да је предао фалсификована документа у најмање три различите владе покушавајући да нађе нестале милијарде. И даље је нејасно да ли се ради о преваранту који жели да дође до утицајних особа које би му отвориле врата на свим могућа местима где би га истрага довела, или је реч о човеку који искрено мисли да зна што ради?

Веза између Јужноафричке Републике и Либије

49-годишњи Гојед говори пет језика. Радио је као саветник у нафтној компанији, менаџер и комерцијални пилот. Има широку мрежу контаката у Јужноафричкој Републици, где је пословао од касних 1990-их година. Он тврди да је чак 80 посто Гадафијеве имовине тамо сакривено.

То чак и не делује као невероватна идеја ако се зна колика је повезаност Либије и Јужноафричке Републике, будући да је током апартхејда Либија финансирала јужноафричке ослободилачке групе и милитанте Афричког националног конгреса. Након што је Нелсон Мандела пуштен из затвора, два пута је службено посетио Триполи и био је један од ретких светских вођа који је „пригрлио" Гадафија.

Јужноафричка Република је била оптужена за „прање либијског новца", па су се након пада Гадафија у медијима прошириле приче о његовим милијардама у банкама и складиштима широм Јужноафричке Републике. Данас се већина западњачких финансијских истражилаца смеје изјавама да негде још „чекају" Гадафијеве милијарде, али Гојед је уверен да је то истина.

(еxпресс.хр)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Логика...

27.05.2015 14:53

Та лова се вец троси...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

27.05.2015 15:21

Није те паре сигурно понијео са собом.Док је био зив није оволико избјеглица из Африке стизало у Европу.

Name

Дрекавац

27.05.2015 14:55

Лопату у шаке, па навали копати! Мада, нешто ми се "јавља" да је Гадафи мртав колико и ја. А тамо гдје је он, ту је и лова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

27.05.2015 15:00

Ено долара у Добоју

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занимљиво

27.05.2015 18:18

Ја сам чуо да Гадафи паре троси са Арканом на провод и коцку а ви сада како хоцете,копајте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

27.05.2015 21:03

како ствари стоје и миле це засукат рукаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

гадафи

27.05.2015 21:34

Нек нам направе фабрике, па ћемо вратити паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

28.05.2015 04:57

Ево код мене су у стеку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

жика ж

28.05.2015 06:30

Ко зна гдје су паре ДОДИКА И ОСТАЛЕ СНСД-Е БРАЋЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сића

28.05.2015 14:44

Овај Једго ( само му име каже ), плаћен сићом да блебеће. Новац је код " Демократизатора" , што су непозвани уводили демократију, у Либију. Наплатили су услугу. Либијски народ никад неће видјети те паре. Америка живи од ратова , узме што јој треба , за собом оставља мртве и пустош и оде кући да измисли нови рат.

ОДГОВОРИТЕ