Нобеловац из Блиставог ума погинуо у таксију

Славни математичар Јохн Насх и његова супруга Алициа погинули су у саобраћајној несрећи у Неw Јерсеyу, објавили су амерички медији.

Свијет 24.05.2015 | 19:01
Нобеловац из Блиставог ума погинуо у таксију

Осамдесетшестогодишњак, чији је живот био инспирација за настанак филма "Генијални ум", заједно са 82-годишњом супругом налазио се у такси возилу које је у суботу учествовало у несрећи. Од силине удара пар је излетио из аутомобила. Преминули су на мјесту несреће, саопштили су из полиције.

Насх је био математичар познат по раду на пољима теорије игре, диференцијалне геометрије, алгебре и парцијалне диференцијалне једначине, али и раду на моделу случајности, гдје је тражио општу примјену у систему свакодневног живота.

Његове теорије данас се користе у маркетиншкој економији, еволуцијској биологији, рачунарству, у области умјетне интелигенције, политике и у војним организацијама. За свој допринос науци 1994. године Насх је освојио Нобелову награду за економију, а филм "Беаутифул Минд" (Генијални ум) о његовом животу снимљен је 2001. са Русселом Цроwеом у главној улози.

Извор: Клиx

Коментари / 0

Оставите коментар