Анализа: Ко ће постати звезда - Борна, Чунг, Танаси (и)ли Зверев?!

Често се с правом чудимо зашто се Нишикори, Раонић и Димитров сврставају у “нову генерацију“ када су редом рођени, 1989, 1990. и 1991. године.

Тенис 24.05.2015 | 15:40
Анализа: Ко ће постати звезда - Борна, Чунг, Танаси (и)ли Зверев?!

И заиста, они су већ етаблирани у Топ 10, одлични су играчи, али протеклих година показало се да не могу у континуитету да парирају Ђоковићу, Федереру и Надалу.

Ник Кирјос је прошле године као нова нада продрмао тениски свет на Вимблдону, тренутно је 30. на свету и предводник је новог таласа светског тениса. У априлу је тек напунио 20 година, али сви га већ добро познају – и ривали и јавност.

Последњи пут четворица тинејџера били су у Топ 100 још у августу 2008. године. Сада та четворка стоји Кирјосу уз раме и претендује да буде нови наратив који ће заокупити пажњу љубитеља тениса – Борна Ћорић, Хјеон Чунг, Танаси Кокинакис и Александер Зверев.

Пред нама је у исто време незахвално и неодољиво питање – ко би од њих четворице могао да постане следећа тениска звезда и број један?

Борна Ћорић тренутно је 53. на АТП листи, а тек му је 18 година. Отворен је по питању својих амбиција, жели да буде најбољи на свету, а спонзори су већ препознали његов таленат – у његовом пулу су Најк, Јонекс, Ибло...

Иако је многима звучало претенциозно, а Федерер је чак инсистирао да се таквим констатацијама не ставља притисак на Борну, утисак је да млади Загрепчанин умногоме подсећа игром на Новака Ђоковића.

И Новак је у његовима годинама имао сличне недостатке, пре свега физичку спрему и офанзивност на форхенду, као и сличне предности – могућност прилагођавања противнику, спортску интелигенцију и могућност да игра и агресивно и нешто пасивније.

“Постоји доста начина на који могу да играм. Имам опцију да будем дефанзиван, али и да играм нападачки – не скроз офанзивно, али могу да нападам, поготово када играм добро и када се осећам како треба на терену. Треба да играм као и сада – да држим висок темпо, да мало ’миксујем“, рекао је Борна у недавном интервјуу за Б92.

Ћорић је ове сезоне највећи успех постигао пласманом у полуфинале у Дубаију, тада је савладао и Ендија Марија, играо је четвртфинале и у Ешторилу, а тренутно је добар и у Ници, па ће убрзо ући и у Топ 50.

Борна је радан и посвећен тенису и има велике шансе да успе.

Од споменуте четворице највише је испод радара пловио Корејац Хјеон Чунг, из два разлога – није толико атрактиван западним медијима који су ипак доминантни, а уз то се и пробијао на мањим турнирима, па није много играо са најзвучнијим именима.

У складу са пословицом да тиха вода брег рони, Чунг је био претежно фокусиран на челенџере – освојио је два у низу, један у САД и други у Кореји, да би на трећем изгубио у финалу од Гоа Соеде.

Пре неколико дана напунио је 19 година, висок је 183 цм, а одликује га изузетно агресивна игра – воли равне ударце и форхендом и бекхендом. У марту је у Мајамију савладао Гранољерса, пружио је и солидан отпор Томашу Бердиху (6:3, 6:4).

“Био сам под стресом, али трудио сам се да дам све од себе. Помало сам се осећао као да играм унутар телевизора, а да сам ја споља и да гледам“, описао је Чунг свој први сусрет са Топ 10 играчем.

Од своје 13. године момак рођен у Сувону тренира на Академији ИМГ на Флориди, а каже да из домовине не осећа терет очекивања.

“У Кореји тенис није толико популаран, само неко ко је баш заинтересован за тенис зна за мене, тако да се не носим са том врстом притиска. Чак ни мој отац намерно не разговара са мном у тенису, само жели да уживам и да играм“.

Нажалост, Чунга нећемо имати прилике да видимо на Ролан Гаросу – био је први носилац у квалификацијама, али је испао већ на старту од Џереда Доналдсона, уз само један освојени гем. Напоран ритам у последњих месец дана оставио је трага на Чунгу, али има времена да се нагледамо симпатичног Корејца, тренутно 69. тенисера света.

Долази из земље у којој много воле тенис и у њега много улажу, тако да је Танаси Кокинакис имао све предуслове да се посвети искључиво тенису.

Пажњу шире јавности скренуо је на себе тријумфом над Ернестсом Гулбисом у првом колу Аустралијан опена, са 8:6 у петом сету, али је већ у другом колу испао од земљака Семјуела Грота, такође у пет сетова.

Не може се ипак рећи да је тријумф над Гулбисом дошао потпуно неочекивано – још прошле сезоне популарни ’Кок’ имао је неколико мечева са јачима од себе у којима је освајао први сет, али није успевао да заврши посао (Фелисијано Лопес и Кевин Андерсон), да би на старту ове године у Бризбејну добио Бенетоа.

Омиљени ударци су му форхенд и сервис, одлично се и креће узевши у обзир његову висину од 196цм, али јасно је да мора физички да ојача и да подигне базни ниво игре како му се не би дешавали киксеви против много слабијих играча.

Заблистао је 19-годишњи Танаси и у Индијан Велсу – добио је Штруфа, Гарсију Лопеса и Монака пре него што је у осмини финала изгубио од Томића у три сета. Имао је и добру припрему пред Ролан Гарос – из квалификација је освојио трофеј на челенџеру у Бордоу, па је одустао од Нице како би се што боље спремио за други Грен слем турнир у сезони.

Много се боље сналази на бетону него на шљаци, али то не значи и да неће напредовати на земљаној подлози. Узор му је био Марата Сафин, што се по неким потезима може и закључити.

Каже да мрзи да губи и да воли да побеђује, у чему проназали мотивацију и данима када му се баш не излази на терен. Видећемо колико далеко ће га то одвести.

Младом Немцу руског порекла блиставу будућност прорекао је Тони Надал, који је био одушевљен његовим потенцијалом. Александер Саша Зверев недавно је напунио 18 година, а већ је 85. на АТП листи.

Потиче из праве тениске породице – оба родитеља су тениски тренери, а његов брат Миша је професионала, некада 45. тенисер на свету. Одмалена је Саша имао прилику да учи од најбољих, проводио је време и са Ђоковићем и са Маријем, а Шкот га прошле године у Синсинатију малтене није препознао када га је видео после неког времена.

“Новаков и Ендијев тренинг много је интензивнији него код других момака, њихова радна етика је невероватна – у теретани су сат после тренинга и сат после њега. Таленат има удела, али вредан рад је оно што им је донело резултате. Надам се да и ја могу да радим као они, па ћемо видети докле ће ме то довести“, каже Зверев.

Зверев је израстао до 198 цм, али физичка снага још не прати његову висину. Када ојача, ударци са основне линије постаће му моћнији, а за сада се развија по плану. Највећи успех остварио је прошле године у родном Хамбургу, када је на турниру из Серије 500 добио Хасеа, Јужног, Хиралда и Камкеа, пре него што је у полуфиналу изгубио од Давида Ферера.

Сада је освојио челенџер у Хеилброну, али на вишем нивоу ове сезоне није заблистао – у Мајамију је прошао квалификације и добио Грота пре него што је изгубио од Росола, а други АТП тријумф ове сезоне остварио је у Минхену над Бенџамином Бекером.

Ни Зверева нећемо гледати у Паризу, пошто је елиминисан у квалификацијама, баш као што је то био случај на Аустралијан опену. Јасно је да Саша мора још да ради и да сазри, али немојте се изненадити ако израсте у Топ 10 тенисера.

Коментари / 0

Оставите коментар