Добра исхрана умјесто дијете

Уколико се храните здраво, уз примену ових десет савета дијета вам неће бити потребна како бисте изгубили вишак килограма...

Здравље 22.05.2015 | 07:05
Добра исхрана умјесто дијете

Чак и у најсведенијој исхрани, важно је да организму омогућите довољно енергије за добро функционисање.

Често се подвргавамо разним дијетама, а уместо да метаболизам хранљивих материја иде глатко и брзо, а сваки оброк садржи барем 400 калорија, у исхрани чинимо бројне грешке на које указују професори Универзитета у Џорџији Ден Бенардо и Тами Лакатош,

1. Не једете довољно

Ако желите да смањите број килограма, треба и да повећате физичку активност као и да не уносите превише калорија. Међутим, не смете претерати. Када једете мање него што вам је неопходно да би вам тело функционисало нормално (око 1200 калорија за жене), долази до успоравања метаболизма. Једите довољно да будете сити, ужина између 3 оброка је обавезна (сваки око 430 калорија). На тај начин ће ваш метаболизам функционисати нормално. Уколико једете редовно на 3 или 4 сата, то ће вас одржати ситима и спречити вас да се преједете.

2. Избегавате кофеин

Кофеин је главни стимулатор централног нервног система, тако да дневним уносом кофеина можете да убрзате метаболизам од 5 до 8 одсто, односно од 98 до 174 калорија на дан. Према једној јапанској студији, једна шољица чаја може да убрза метаболизам и до 12 одсто. Наиме, катехин, антиоксидант који се налази у чај повољно делује на убрзање метзаболизма.

3. Уносите "беле" угљене хидрате

Повећајте унос влакана тако што ћете прећи на брашно од зрна целих житарица (као и пасту) и уношењем воћа и поврћа. Према неким истраживањима. влакна могу да убрзају метаболизам и до 30 одсто, а доказано је да се жене које кроз исхрану уносе доста влакана спорије гоје.

4. Пијете воду која је на собној температури.

Немачки истраживачи доказали су да уколико пијете 6 хладних чаша воде дневно сагорите 50 калорија дневно, што је око 2 килограма годишње.

5. Конзумирате прскано воће и поврће

Најбољи учинак дијете се види код оних људи који једу храну органског порекла. Када се токсини који се налазе у пестицидима нађу у организму, долази до успоравања метаболизма. Такође, ови токсини могу да подстакну гојење. Увек бирајте органско када купујете брескве, јабуке, паприке, целер, нектарине, јагоде, трешње, зелену салату, грозђе (из увоза) и крушке, јер неорганско воће и поврће садржи висок ниво пестицида.

6. Немате довољно протеина у оброку

Сваки оброк би требало да садржи протеине како бисте одржавали мишићну масу. Ако једете месо, нека то буде чисто, посно месо. Ако не једете месо, у оброк додајте 2 кашике орашастих плодова или 200 грама јогурта. Ове намирнице убрзавају метаболизам након јела и до 30 одсто.

7. У вашој исхрани нема довољно гвожђа

Храна богата гвожђем доводи кисеоник тамо где је неопходно да се сагори маст. До менопаузе, жене током менструалног циклуса губе гвожђе. Зато одржавајте ниво гвожђа у границама нормале како не бисте успорили метаболизам. Шкољке, месо, пасуљ, житарице и спанаћ спадају у намирнице најбогатије гвожђем.

8. У вашој исхрани нема довољно витамина Д

Једите лосос, туну, шкампе, млеко, житарице и јаја како бисте надокнадили недостатак овог витамина.

9. Пијете превише алкохолних пића

Зауставите се након првог коктела, јер алкохол успорава метаболизам, па ваш орагнизам сагорева алкохол уместо масти. Уколико попијете два коктела, процес сагоревања масти ће се успорити за 73 одсто

10. Не уносите довољно млечних производа

Нека истраживања показују да недостатак калцијума може да успори метаболизам. Уколико у своју исхрану уврстите млечне производе, спречићете апсорпцију масти из друге хране.

Извор: Супер жена

Коментари / 0

Оставите коментар