Опасна бактерија која вреба из клима уређаја

Клима уређаје треба редовно чистити јер су погодно тло за размножавање бактерија, буђи и гљивица, а најопаснија је легионела, смртоносна бактерија коју можемо да удахнемо.

Здравље 21.05.2015 | 12:10
Опасна бактерија која вреба из клима уређаја

Нередовно одржавање клима уређаја доводи до лошег квалитета ваздуха и неугодних мириса. Такав уређај плодно је тло за развој и размножавање бактерија, буђи и гљивица. Удисањем оне улазе у наше тело, могу довести до неугодних реакција, хроничних болести па чак и легионарске болести, односно легионеле.

Ту болест узрокује бактерија легионела и доводи до тешке упале плућа која може бити и смртоносна. До инфекције долази ако бактерију у виду ситних капљица из клима уређаја удахнемо и она заврши у плућима. Због тога се ризичним подручијима сматрају расхладни уређаји, али се та бактерија може пронаћи и у фонтанама, водоскоцима, овлаживачима ваздуха, базенима, ледоматима...

Симптоми легионарске болести су температура већа од 40 степени, осећај хладноће, суви или продуктивни кашаљ, бол у грудима, главобоља, малаксалост и дијареја. Од ње обољевају све старосне групе, деца веома ретко, а чешће старији људи, посебно они с хроничним болестима плућа, срца и бубрега.

Посебно су угрожени људи с ослабљеним имунолошким системом. Болест је око три пута чешћа у мушкараца него код жена, а у ризичној групи су и пушачи и алкохоличари. Болест се лечи јаким антибиотицима.

Превенција ове и осталих болести је редовно чишћење клима уређаја у просторијама и замена или прање филтера у њој. Препорука је то урадити бар једном годишње, пред сезону високих температура. Треба припазити и на климе у аутомобилима, и њих треба периодично очистити. Препорука је урадити сервис сваке две године.

Извор: Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Провоцирррр

22.05.2015 09:26

Нисте нам написали шта се догоди кад Србин удахне бактерију легионеле из муслиманске или хрватске климе. Без тога, ова вијест нема никакав значај за нас.

ОДГОВОРИТЕ