Споразум Тита и Павелића против Срба!

У Војно историјском институту некадашње ЈНА, налази се Споразум о сарадњи комуниста и усташа, који су потписали Моша Пијаде и Миле Будак.

Регион 17.05.2015 | 20:05
Споразум Тита и Павелића против Срба!

У Србији се деценијама води полемика о наводној сарадњи комуниста и усташа и док једни историчари тврде да ње није било и да су те две стране били љути и заклети непријатељи, многи људи тврде да су Титови партијски саборци блиско сарађивали с Павелићевим бојовницима и главешинама.

Уговор о сарадњи ове две стране потписали су Моша Пијаде и Миле Будак, један од најближих Павелићевих сарадника!

У Војно историјском институту некадашње ЈНА, налази се архива непријатељских јединица Бр. рег. 3/2; Кутија-116/1638 у којем се чува оригинал Споразума о сарадњи комуниста и усташа, а у који је наш портал имао увид!

Споразум је потписан у Казненом заводу Сремска Митровица 1935. године, а њега је потписао у име комуниста Моша Пијаде, док је гарант сарадње усташа био Миле Будак!

Преносимо вам споразум у целости:

Члан 1 - Вођство хрватског народног ослободилачког усташког покрета с једне стране и вођство комунистичке странке с друге стране свесни су тежине свога положаја који долази од заједничког непријатеља, сваке југословенске владе и српског народа као носиоца српске хегемоније (надмоћност) и подржаваоца сваког режима који спутава, смета и тупи наде:

а) код хрватског народа да ће икада доћи час ослобођења испод српског јарма,

б) код комунистичких маса да траже савезнике у рушењу постојећег стања, ма какве погледе тај савезник имао на поредак и форму државе по постигнутом успеху.

Члан 2 - Вођство југословенске комунистичке странке свијесне своје улоге, признаје да до комунизирања Балканског полуострва не може доћи док се не сломи кичма српству и православљу, јер је познато да су то два фактора која су омела продирању Османлија на Запад и комунизма и Аустрије на Исток. Споразумни су да уништавањем свега што је српско и православно утире се терен за комунизирање Југославије и Балканског полуострава.

Вођство хрватског ослободилачког усташког покрета предосећа да би без промене постојећег стања хрватски народ подлегао југословенској лукавости и српској хегемонији и нуди сарадњу свима поробљенима Југославије и комунистичкој странци посебно, да убрзају ток догађаја средствима и начинима према упутима свога вођства.

Члан 3 - Вођство хрватског усташког покрета обавезује се да ће све штрајкашке демонстрације, манифестације и све разне изгреде које изводе комунистичке формације потпомагати и у њима учествовати. Вођство комуниегичке партије сматрајући хрватски усташки покрет јаким чиниоцем и помагачем урушењу постојећег стања, обећање сваки подржак и потпору у остваривању усташких идеала.

Вођство и једне и друге стране обавезује се да ће избегавати, све свађе и задевице између једних и других; у написима, личном разговору и итд…, а у случајевима демонстрација, револуција и ратова, једне друге без приговора помагати, нарочито уништавањем свега што је српско и православно, као што је истакнуто у тачци два овог споразума.

Члан 4 - У случају локалних неспоразума дужност је локалног вођства усташког покрета и комунистрпке странке да све сукобе однах ликвидирају, а свака формација о томе своје старије јединице обавјестнти. Нескладност начелне нарави решава вођство хрватског усташког покрета и вођство југословенске комунистичке партије.

Југословенска комуннстичка странка којој је Закон о заштити државе од 1922. год., онемогућена акција слободног кретања и рада са једне, и вођство хрватског ослободилачког покрета с друге стране, примају на себе заједнички и споразумо дужност заједничке борбе и међусобног помагања у сваком случају потребе до постигнутог циља: распадања југословенске државе и уништавање свега што је српско и православно.

Сремска Митровица, јуни-липањ 1935. године

За комунистнчку странку
Моша Пијаде, с.р.

За усташки ослобод. хрв. покрет
Др. Миле Будак, с.р. адвокат

 

Извор: Телеграф.рс

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

Тромблон

17.05.2015 18:08

Јаког ли споразума, а блајбург?! Дајте мало споразуме цетника и њемаца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

17.05.2015 18:36

Блајбург је био након извјесне побједе партизана кад је Тито осјетио како да не постује споразум. Али коју су велику битку имали партизани и устасе током рата?Ни једну

Name

па

17.05.2015 21:33

Не постоје. Знам зао ти је јер волис да зивис у лази, али нема.

Name

цвцв

19.05.2015 07:24

Да, бас се некако сјецамо да су цетници имали са устасама теске борбе и нијемцима. Глупости писете. Толико партизана је погинуло бореци се са фасистима. На стотине хиљда. Јесу ли оно цетници ослобадјали логоре? Добро имали су некакве заслуге, али нису се могли одреци привилегија које су створене неправдом и тиранијом након првог свјетског рата.

Name

БЛ

19.05.2015 13:19

Ево ја те изазивам да надјес ЈЕДНУ слику на којој је Драгољуб Михајловиц у друству Нијемаца. Само једну.

Name

Ја

17.05.2015 18:11

То су и радили, а сепу јос цувамо у Београду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сфрј

17.05.2015 18:12

Мене зиво интересује. Гдје су досад били ти који тврде то И то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боско буха

17.05.2015 18:19

Донесите ми то да ја видим, ником ниста невјерујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алеx.yу

17.05.2015 18:21

А мене сада интересује гдје су сада сви они који су се противили или осудјивали рехабилитацију ген. Дразе Михајиловица!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Халоооо

18.05.2015 11:29

Да не би неки и даље лупетали треба погледати које је године направљен тај споразум (мада лицно не вјерујем). 1935 година је била пар година прије рата. СФСН

Name

Ђорђе

17.05.2015 18:25

А мене сада интересује гдје је Баја у свему томе :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ретард

17.05.2015 18:39

Неко је са овим извртањем озбиљно полудио. Ваљда треба доказати да је Дража херој, Тито злочинац и сташа, а 45 година најљепшег периода на овом простору усташко-џихадска завера. Хајде четници ударајте минусе. Радован и Бобан су били велики савезници у прошлом рату, што је прожето на Милета и Драгана. Колико је ту докумената никад објављених.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

17.05.2015 19:13

Ово је ИСТИНА и било је споразума и састанака!!!

Name

др Дабиц

18.05.2015 12:55

Драго ми је сто је ово пустено у јавност сви смо као мали гледали КАПЕЛСКЕ КРЕСОВЕ видјели смо да су партизани водили преговоре и сарадјивали са ОКУПАТОРОМ ЗИВЈЕЛА ИСТИНА ДРАЗА ЈЕ ПРВИ ГЕРИЛАЦ БАЛКАНА

Name

РХ

17.05.2015 18:54

Луди, збуњени И ненормални о лазним документима И догадјајима за објављивање, за не повјероват.

ОДГОВОРИТЕ
Name

каква тајна

17.05.2015 19:07

Овај споразум није никаква тајна! Нажалост није ни једини! Било их је много, а највише током 2.свј.рата. Циљеви су били исти или слични овим потписаним у овом споразуму! У више наврата ове двије организације су и конкретно војно сарађивале! Наравно, није све црно и бијело, у неким дијеловима Југославије није ни било потребе за овом сарадњом, а у неким дјеловима нису ни покушавали да сарађују! Негдје, додуше ријетко су се и жестоко сукобили и то углавном гдје су партизани били лоцирани на искључиво српским подручјима! Али, најбоље би било оставити све историчарима! Односи свих страна су толико компликовани, да овакве појединачне информације стварају забуну и углавном криву слику код већине обичних људи свих националности!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.каква тајна

18.05.2015 07:19

Вјерујем да си ти лицно присуствовао том цину потписивања кад тврдис да постоји тако несто. Зелис себе да увјерис у несто сто је непостојеце.

Name

Нико_битан

17.05.2015 19:09

Па посто је код нас постала пракса сто је у свијету идитизам код нас је то ЛОЛ, е онда би сада мало и истроија требала да мијења токове.По цему смо специфицни уопце, па по глупостима од којих це вам дах застати.Људи моји има ли иједан медиј електронски или било који други да је професионалан у послу своме.Сада е антифасисти бити главни кривци за паузу у клању измедју себе јер ово сто данас радимо требали смо 50-их доврсити.Фуј које смо ми смеце постали од народа и народности, које смо ми слуге мрацних сила то само бог мозе оцијенити.Тито је био Тито, а ови који су били и остало озлогласени могу писати ста хоце, ко хоце и како хоце народ зна.Теско нама који немамо будуцност а приослост нам није јасна , јадна наса дјеца ето опет крви до кољена

ОДГОВОРИТЕ
Name

алеx.бг

17.05.2015 20:00

Е управо ти који су озлогласени и имају право у име истине да износе и пису своје ставове, јер то им је дуго времена било ускрацено!

Name

ФРАНЦУЗ

17.05.2015 19:44

Ја сам Србин и све нас је Тито побио ..Ајд немојте лупат ..хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

17.05.2015 19:51

Да ли вам је крив Друг Тито сто у 2015. на Балкану опет једете ЗИТО... Да ли је Марсал у криву сто имате економију СИВУ... Да ли је крив Јосип Броз сто смо данас идиоти СКРОЗ.... Да ли су Драза и Тито у рату примали МИТО....Да ли су Тито и Јованка криви сто вас је заебала БОБАР банка...Да ли је због МАРСАЛА ПРОСЛЕ године огромна киса пала... Да ли вам је сутра за руцак пита или цете руцати мемоаре Друга Тита...

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво

17.05.2015 20:03

Свака цаст на овом посту

Name

адолф

17.05.2015 19:51

А бас ме занима 1935 стаје био тад тито и остали сто су то потписали хали 1935године

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

17.05.2015 20:06

Увести 100 марака рехабилитације за Тита и цица Дразу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тирпеди

17.05.2015 20:16

Које глупости.Не треба све повјеровати сто процитас. Сутра цемо цитати како је Тито јос зив и зиви у белој куци са Обамом. Неки би и то поверовали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СФРЈ

17.05.2015 20:22

"Споразум је потписан у Казненом заводу Сремска Митровица 1935. године, а њега је потписао у име комуниста Моша Пијаде, док је гарант сарадње усташа био Миле Будак!" Затвор, 1935та, датје нам јос информацију да су Тито и Павелиц или Драза мозда исли скупа на занат у исто вријеме или такво сто. Јел вам то недостаје материјала за оног нехљеба о којем писете сваки дан, па у недостатку истих нам сервирате ове глупости!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тииииишиина

17.05.2015 20:24

И шта ћемо сад хајмо се враћати 300 год уназад и гледати које коме неправду урадио и шта имамо од тог - ништа - више се мрзимо умјесто да размишљамо за будучност јер од прошлости се не може живјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоx

17.05.2015 20:56

Па каква је разлика док су у овом посљедњем рату Хрвати И Срби зестоко ратовали у Крајини, у Босни су Хрвати И Срби сарадјивали И ратовали против Муслимана. Као сто су комунисти И устасе потписивали споразуме тако су И ова двојица дотицних потписивали споразуме у посљедњем рату. А ни онај треци није ниста био бољи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћорав Посао

17.05.2015 21:07

Људи моји, па Хитлер и Стаљин су потписали договор о ненападању, па су се поклали послије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лимени

17.05.2015 21:13

То сад друг Тито није ваљао са Србе,а сви знамо даје сво богатство ЈНА оставио у Београд.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

17.05.2015 21:40

Ово стварно није нормално.Поредити 1935.год.када је направљен споразум са неким у миру и поредити л941-л945.год.у рату гдје су неки отворено били на страни фасиста.Коментари :Мени су партизани убили дједа,оца,стрица,ујака,бабу итд.итд.Питам се је ли ови сто ликују за устасе и цетнике,а лајкују против комуниста и партизана јесу ли мозда ванземаљци и како настадосе када су им пријасња покољења поубијана.Надјите и један документ да су комунисти или партизани убијали дјецу са мајкама,вадили им оци,сјекли уси,забијали ексере под нокте као сто су радили горе поменути фасисти.Рехабилитујте Ви Дразу,Павелица,Степинца и не знам кога.Фасиста је био фасиста и остаце и послије смрти фасиста.Историју су увијек писали побједници на васу залост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

17.05.2015 21:45

Сто је писац хтио да казе,јесте Дразе сарадивао са окупаторима то је неспорно али и Титови су док је он био у Москви потписали коалициони споразум са устасама.Као свједоци потписала се два затворака цувара.Крајње вријеме да схватимо да смо подавно у двадесет првом вјеку и да веома лосе зивимо а односе партизана цетника и устаса пустимо да сазвацу неке друге генерације ми за то оцито немамо зелудац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

18.05.2015 01:11

Па,богати оволику колицину глупости на једном мјесту одавно нисам видио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

18.05.2015 06:23

Кад ово читам језа ме хвата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

18.05.2015 17:56

Ма хајде све је дао у Србске руке и опет није одговарало требало се ратовати све мање беба се раџа нема дјеце за школе Срби нестају па хајде да се накокају Муслимани И сад биједа гора него прије шта је сљедеће ? да себе сами гурнете у пепео само вам је то остало

ОДГОВОРИТЕ
Name

тоша

19.05.2015 07:05

Сигурно, само што сте заборавили казати да је читав документ фалсификат Недићеве квислиншке владе у Србији за време Другог светског рата и да је био, чини ми се 1942 године, изложен на једној антикомунистичкој изложби. Тај фалсификат је заплењен крајем Другог светског рата и предат у Војни институт. Да је тај документ заиста постојао не би га чували већ би га спалили. Ова вест је најобичнија глупост...

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

19.05.2015 07:52

Колико комуњара на једном мјесту, а знање íз историје нула. Не мислим на комунистичку која нема везе са истином.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

19.05.2015 08:59

Највеци устгаса је био и остао Тито, гори је од Павелица 100% Тито је био и остао србоздер он је од српских земаља направио велику Хрватску, а свету српску земљу Косово поклонио је 1974 године уставом Сиптарима а то се данас остварило. Па само да знају они који Тита спомињу и ко покварена грамофонска плоца понављају како су лепо са Титом зивели, уствари како су са Титом пљацкали Србију и потом, али све сто је српско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

19.05.2015 12:47

Што је више клевета и лажи Тито нам је милији и дражи. Смрт фашизму слобода народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

антифашиста и биши комуниста

19.05.2015 16:29

Пас матер. Сад нме стид што сам био члан. Што пре ово не објависте.

Name

мрсиц

19.05.2015 13:45

Прицати о неком споразуму измеду Тита и устаског покрета је највеца глупост.Тито у марсалској унифоми,то је за њега тада могао бити само сан.Да није било краљевине Југославије не би било ни устаса.Српска хегемонија је произвела устасе.Нису узалу краљевину Југославију звали тамницом народа.Комунисти,устасе Македонци,МУслимани,Мадари и други сви су имали разлога да буду против краљевине Југославије.Само су Словенци били донекле задовољни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МГ 42

19.05.2015 14:50

Глупљи и јефтинији покушај пропаганде и испирања мозга још нисам видио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антифасиста

19.05.2015 16:51

Е веце глупости одавно нисам процитао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

краљ

19.05.2015 17:01

Колко је мени познато тито И партизани су увек били у непријатељству И борби са цетницима, устасама И осталим нацистима. А ниједну борбу историја нит комунистицка нит савезницка као ни руска није забилезила ни најмањи конфликт измедзу цетника И устаса. И будали јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ал

19.05.2015 17:03

Зато су партизани заузврат сакрили трагове у јасеновцу

ОДГОВОРИТЕ