Европу чека врело љето, Балкан најтоплији

Позната америчка метеоролошка фирма АццуWеатхер издала је најновију сезонску прогнозу за надолазеће љето за подручје Европе.

Регион 07.05.2015 | 10:30
Европу чека врело љето, Балкан најтоплији

Према њој љето ће у нашем дијелу Европе бити најтоплије на континенту, а обиљежити ће га врућина и суша. Метеоролог Тајлер Рос истиче да ће средину љета обиљежити таласи врућине који ће захватити подручје Балканског полуострва, југоисток Европе те крајеве уз Црно Море.

Тако ће, овогодишње љето метеоролошки бити сасвим различито од прошлогодишњег изразито кишног љета у нашим крајевима, а изостале су и дуготрајније врућине.

АццуWеатхер је прије годину дана објавио, како се касније показало, прилично прецизну прогнозу за кишно љето 2014 у нашим крајевима, преноси Данас.нет.

Топлота ће, према тој сезонској прогнози обиљежити и љето на већем дијелу Средоземља, од Шпаније, преко југа Француске до Италије. Већих врућина не би требало бити на западу Шпаније и у Португалу гдје се очекује и кишовито љето.

Кишовито љето се може очекивати на подручју Скандинавије и на сјевероистоку континента. Те би крајеве требале захваћати честе циклоне и фронте. Честе грмљавинске олује се прогнозирају за дио средње Европе те посебно источне Европе (Пољска, Бјелорусија).

Веће и дуготрајније врућине би требале изостати и над западном Европом. У Ирској и Шкотској љето би могло бити и хладније од просјека.

Иако сезонске прогнозе имају своју примјену и све се више усавршавају, битно је знати да је постотак њихове остваривост битно нижи од уобичајених краткорочних или средњорочних прогноза.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

сунцица

07.05.2015 10:02

врело љето, конацно.

ОДГОВОРИТЕ