Новинаре поштовати као глас народа

Амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак саопштила је поводом Међународног дана слободе медија да се новинари морају поштовати као глас народа и најбољи борци за права грађана у демократском систему, те истакла да се ниједна кључна промјена у БиХ не може остварити ако не постоје слободни и независни медији.

Босна и Херцеговина 03.05.2015 | 14:14
Новинаре поштовати као глас народа

Кормакова је написала је у свом блогу да је отворена и искрена размјена информација темељ демократије и просперитета које заслужују сви грађани Босне и Херцеговине.

"У протекла три мјесеца имала сам редовне састанке са мањим групама новинара да бих директно од њих чула у каквој се ситуацији налазе медији у Босни и Херцеговини данас.  Без обзира да ли је ријеч о новинарима из Сарајева, Мостара или Бањалуке, сви су они изражавали јасне ставове, водили  разборите разговоре и страствено говорили о својој професији и изазовима. 

Данас људи широм планете обиљежавају Свјетски дан слободе медија, али овдје у Босни и Херцеговини проблеми све више потискују разлог за славље.Од посљедњег Свјетског дана слободе медија, били смо свједоци повећаног броја физичких напада на новинаре, случајева застрашивања, те децембарског упада у просторије Клиxа који нас је све шокирао. 

Поред ових отворених пријетњи новинарима, колико ми је познато, у земљи расте број неоснованих и политички мотивисаних случајева клевете.  Иако у БиХ постоје прилично добри закони који штите новинаре, ти закони се не проводе, као што се, нажалост, не проводе ни многи други закони.Исто тако, слобода приступа информацијама се ограничава.

  Закони ове земље направљени су како би осигурали да јавност и новинари имају приступ документима власти, али канцеларије и агенције немају особље које би одговарало на захтјеве за информацијама, нити су запослени овлаштени да одлучују шта се може објавити, а шта не.

Јавни емитери имају важну улогу у свим напредним друштвима јер треба да осигурају платформу за непристрасно информисање и објављивање садржаја који можда нису комерцијално профитабилни, али јавности осигуравају важне информације.  Најновија политичка размимоилажења пријетња су самом постојању система јавног емитовања који је толико потребан да би се осигурао непристрасан глас у земљи. 

Овом систему је неопходно јасно, аполитично финансирање како би се осигурала његова будућност.Надзорна и регулаторна тијела, укључујући Регулаторну агенцију за комуникације, морају осигурати коректност у  медијском простору. Манипулирање трошковима оглашавања јавних компанија у политичке сврхе у БиХ чини економско самоцензурисање и политички притисак на уређивачке политике свеприсутним.

Боља законска и регулаторна заштита компанија посвећених мјерењу гледаности и слушаности на коректан и транспарентан начин могла би помоћи уједначавању услова за све медије. У Сједињеним Државама и другдје, све медијске компаније руководе се тим подацима – али овдје често недостаје та основна компонента у процесу одлучивања.Ево зашто ми је толико стало до свега тога, а мислим да би то свима требало бити битно.

Зато што се ниједна кључна промјена која је овој земљи потребна да би напредовала – борба против корупције, јачање владавине закона, реформе у области економије, повећање степена транспарентности и одговорности – не може остварити ако не постоје слободни и независни медији. Људи ми кажу да дијеле моју фрустрацију недостатком напретка у вези с питањима попут борбе против корупције и потребних реформи.

Као одговор на то, желим све вас којима је стало до ових ствари замолити да дјелујете: једна ствар коју одмах можете урадити јесте да почнете бранити  новинаре. Новинари су најбољи борци за права грађана у демократском систему. Њихово извјештавање помаже да политичари и пословни људи остану поштени и да буду одговорни грађанима. Дакле, сљедећи пут када чујете или видите да било ко малтретира новинара, био то неки лидер или агенција за провођење закона, јасно реците да се новинари морају поштовати као глас народа – ваш глас.Нећете бити сами.

И даље ћемо подржавати представника ОСЦЕ за слободу медија и наше истомишљенике у међународној заједници у осуди покушаја ућуткивања јасних и независних гласова који долазе из медија овдје у БиХ. Ове ћу седмице такође имати прилику да разговарам са студентима који тек почињу своје новинарске каријере.

Искрено ћу разговарати са главним уредницима и онима који доносе одлуке, а који се боре са изазовима с којима се суочавају медији у БиХ; бићу и домаћин догађаја за медије да бисмо одали признање за њихову пожртвованост и ризике које преузимају да би заштитили ову демократију и дјеловали као будни чувари заједничког добра.

Одлучни смо да бранимо права медија у БиХ – не само зато што је то исправно, него и зато што истински вјерујемо да је то кључно за будућност ове земље.  Отворена и искрена размјена информација темељ је демократије и просперитета које заслужују сви грађани Босне и Херцеговине", истакла је Кормакова.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

дивља јабука

03.05.2015 13:15

Отворено, директно, квалитетно, прецизно и јасно. Браво за гдју Мауреен Елизабетх Цормацк. Изгледа да би гдја могла бити до сад најбољи амбасадор САД-а у БиХ. Сматрам да ће ова жена коначно покренути промјене у БиХ. Од текућих домаћих политичара не очекујем ништа. Све их треба растјерати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

питома јабука

03.05.2015 14:37

Иди онда да живиш у САД, широко ти поље, па уживај и дивљај тамо, а нас пустите и ти и ова.

Name

Бит це смјесно...

03.05.2015 18:26

...кад се Кинези јос мало ојацају. Ниција власт није вијецна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ропе

03.05.2015 19:56

Од када су индијанци уведени у резервате од тада има слободе, али коме ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

деда

03.05.2015 20:40

Које ову бабу послао овамо само дамије знати све неке неписмене саљу ја сам згрозен оволиким знањем ове бабе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

03.05.2015 21:56

Хало "питома јабука, ропе, Бит ће смјешно, и деда", нешто сте неурозни, што сте неурозни?

ОДГОВОРИТЕ