Шта је теже од мршављења?

Веровали или не, сваки нутрициониста рећи ће вам да је много теже угојитии се него смршати. Наравно, под тим се подразумева гојење на здрав и прихватљив начин.

Здравље 01.05.2015 | 09:24
Шта је теже од мршављења?

Кад је реч о људима који имају проблем с телесном тежином и то оном смањеном, а није у питању тешко обољење, они воде велику борбу с надокнадом килограма. На пример, анемични људи тешко добијају на килажи, а суочени су с мањком енергије, слабошћу и тежом покретљивошћу.

Чињеница је да су сметње у исхрани, хроничне болести, неухрањеност и наследни фактори неки од разлога за мању телесну тежину. Али јако је важно водити рачуна о исхрани.

Главни кривци за гојење које свакодневно уносимо у организам су млеко, јаја, путер, шећер и масноће. Здрава односно правилна исхрана препоручује три већа оброка, и 2-3 међуоброка.

Уколико желите да се угојите, треба да повећате унос намирница богатих калоријама, али то не значи да можете да једете све што вам дође под руку. Посебно обратите пажњу да се не претера са засићеним масноћама. Масноће засићене и незасићене имају исту калоријску вредност, али сасвим супротно деловање на здравље. Шта урадити?

Повећајте калоријски унос - треба да уносите више калорија него што их трошите.

Редовно вежбајте - за циљани програм вежбања обратите се неком стручном лицу. Препоручене намирнице

Житарице и производи од житарица

Воће и поврће

Пуномасно млеко и млечни производи

Масна риба

Маслиново уље

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар