Лењин и после 90 година од смрти изгледа као да спава

Владимир Лењин мртав је већ 90 година, али његово тело и даље изгледа као да спава.

Занимљивости 24.04.2015 | 11:46
Лењин и после 90 година од смрти изгледа као да спава

Лењин је балсамован експерименталним техникама, које захтевају стално одржавање, због чега је чак формирана “Маузолејска група” научника. На врхунцу посвећености очувању остатака некадашњег лидера, тим је бројао 200 стручњака који су радили у лабораторији и правили специјалне препарате.

Према детаљном извештају Џеремија Хсуа за Сциентифиц Америцан, њима је приоритет да сачувају облик, тежину, боју и флексибилност тела, у односу на биолошка ткива.

“Они су одређене делове коже и мишића заменили пластиком и другим материјалима”, каже Алексеј Јурчак, професор социјалне антропологије на Универзитету Беркли.

“Зато је техника тако драстично другачија у односу на све остале у прошлости”.

Ове године научници су припремити тело за излагање јавности поводом 145. рођендана некадашњег лидера, обележеног јуче.

На сваке две године тело се урања у купку од глицерола и калијум ацетата на по 30 дана, а захваљујући тој техници, кажу научници, може бити очувано вековима.

Иако су уклоњени крв, све телесне течности и унутрашњи органи, бркови, обрве и брада су оригинални. Уместо коже, нанет је материјал од мешавине парафина, глицерина и каротена.

Занимљиво је да је због одржавања посмртних остатака првог вође СССР настала и техника, захваљујући којој је касније омогућно кретање крви кроз бубреге донора током трансплантације.

Лењиново тело балсамовано је на захтев Стаљина. Умро је у 53. години 1924. а његово тело било је изложено у Москви.

Све су прилике да ће његово тело ускоро бити сахрањено.

Наиме, бивши министар културе Владимир Медински рекао је раније да је “апсурдно” да Лењин није сахрањен ни 88 година након смрти.

“Можда ће и нама кренути на боље, ако Лењину испунимо жељу и сахранимо га у нормалном гробу”, рекао је он.

Путин је упорно одлагао одлуку о томе, истичући да је Лењин остао икона за многе старије Русе.

Извор: Б 92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

јохн wаyн

24.04.2015 11:59

Ја будалаштине, нисам одавно видио. Гледати у мртва човјека деценијама и то онога који је увео комунизам и нанио велику штету човјечанству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕНОВИЋ

24.04.2015 19:26

Из гроба им командује. Да ли ви знате колико има обожавалаца у Русији. То је хаос. А срушио им је царство, империју, одвојио Украјину и Белорусију и хиљаде ствари још. То треба бацити на депонију.

ОДГОВОРИТЕ