Буџет празан, а они купују нови Ауди А8

Да су домаћи политичари потпуно изгубили контакт са реалношћу најбоље потврђује недавна одлука градске администрације у Бијељини да у времену велике економске кризе купи луксузан аутомобил - Ауди А8.

Република Српска 24.04.2015 | 07:38
Буџет празан, а они купују нови Ауди А8

Према сазнањима Народног магазина Истина, која смо добили од Извора добро упућеног у дешавања у Семберији, ради се о “инвестицији” од око 145.000 КМ, што је износ за који просјечан радник у овој земљи мора да “рмбачи” од јутра до мрака више од 15 година! Све ово можда и не би било толико трагично да се бијељински буџет не налази у великој кризи а најбољи показатељ финансијских проблема у том граду је двомјесечно кашњење исплате личних доходака, те кашњење од четири мјесеца са уплатама доприноса на плату скоро свим корисницима градског трезора.

Због великих дугова и одбијања Владе да им одобри ново задужење од пет милиона марака, бијељинске власти приморане су да раднике ставе на чекање док исплаћују хитније обавезе. Упркос томе, “градски оци” изгледа и не помишљају да одустану од куповине луксузног аутомобила, док још има времена. Напротив, начелник Одјељења за финансије у градској управи Милорад Софренић правда ову инвестицију као да је насушна потреба.

– Ради се о редовној опреми у административној служби. Не постоји ауто у општини који се користи а де се при томе не троши. Посљедње ауто је купљено прије десет година, а познато је да амортизација траје седам година, тако да ми набавку тог аута одлажемо три године. То је једноставно нешто што треба да се деси и неће ублажити проблем ако то одложимо за још неко вријеме. Тренутно је у току тендерска процедура за ту набавку, истиче Софренић да је инвестиција у нови аутомобил вриједна око “стотињак” хиљада марака, не наводећи о којем возилу је ријеч.

С друге стране, саговорник Истине који је запослен у бијељинској администрацији а инсистирао је да остане анониман због бојазни да ће се наћи на удару својих “газда”, тврди да је цијели посао око куповине новог аудија између Града Бијељина и продавца “Брчко гас” већ договорен и да се сада чека само завршетак папирологије.

– Првобитно је било замишљено да нови Ауди А8 са фул опремом стигне до 15. априла, да би делагација Бијељине са тим возилом путовала у раније заказану посјету Бугарској. Међутим, то се није десило јер се одлужио процес сређивања папира. Ипак, тај ауто ускоро би требао да стигне у Бијељину. Ставка у овогодишњем буџету за ту намјену износи 130.000 КМ али ће ауто бити плаћен око 145.000 КМ због нешто боље додатне опреме. То ће бити додатни атак буџет који је ионако пун рупа. С друге стране, радници неких градских предузећа не могу да овјере здравствене књижице и оду код љекара, па ви видите докле смо дошли као друштво – истиче наш саговорник.

Анализа буџета

Дефицит у буџету Бијељине тренутно износи око 6,7 милиона КМ и тај дуг се акумулира од 2012. године. Непредвиђени трошкови од 4,5 милиона КМ изазвани прошлогодишњим мајским поплавама, неусклађивање годишње јавне потрошње са оствареним годишњим приходима, нереално планирање капиталних пројеката и недомаћинска расподјела буџетског новца су узроци који су градску администрацију ставили у незавидан положај.

Иако је градска скупштина за 2015. годину усвојила буџет мањи за два милиона марака него лане, сама подјела и потрошња тог новца је под знаком питања. Већ на први поглед се види да ће и ове године новац у највећој мјери бити потрошен на плате запослених у јавном сектору, надокнаде скупштинским одборницима, надзорном одбору, члановима различитих комисија, те надокнаде и финансирање политичких странака. Укупни трошкови по овим основама прелазе 14 милиона КМ, односно 31,2 одсто буџетских средстава. Уколико на ову суму додамо 6,4 милиона КМ која су издвојена да се покрију редовна годишња задужења и дио дефицита из 2012. године, јасно је да ће преко 45 одсто новца грађана Бијељине отићи само на плате запослених у јавном сектору и отплату дугова.

С друге стране новац, намијењен за капиталне инвестиције једва премашује цифру од 5,5 милиона КМ од чега је више од 3,8 милиона КМ намијењено за рјешавње стамбено-комунакних проблема, док је за инвестиције у привреди и пољопривреди намијењено тек 180.000 КМ. Показатељ недомаћинског односа бијељинске администрације према новцу њених грађана је и чињеница да је заједно за подстицај домаће пољопривреде и туризма на подручју Бијељине издвојено свега 1,1 милион КМ, чиме се технички тек задовољава одлука градске скупштине да годишњи подстицај у пољопривреди не могу бити мањи од два одсто годишњег буџета. А да парадокс буде већи, и ове године ће за стотињак спортских клубова бити издвојено више новца него за подстицај пољопривреде, чак 1,3 милиона КМ!

– Најмање од тих средстава дође до самих спортиста. Сви у Бијељини знају зашто се за спорт издваја много више новца него за неке друге намјене, али нико то не смије јавно да каже – каже за Истину саговорник из бијељинске градске управе.

Рестрикције

Начелник одјељења за финасије Милорад Софренић, истиче да је усвојени градски буџет за 2015. годину рестриктиван и у потпуности стабилан. Он истиче да је направљен план да се постојећи дефицит покрије у наредних пет година.

– Ако узмете у обзир да су финансијска криза у два наврата, те катастрофалне полаве такође два пута нанијеле значајне ударце на финансије нашег града, онда вам је јасно откуд тај губитак. Само финасијска криза је утицала на смање прихода за 30 одсто, што је за буџет од 45 до 50 милиона негдје око 15 милиона КМ. Планирано је, а скупштина је тај план усвојила, да се у 2015. години покрије око милион марака, а у наредних четри године осталих 5,7 милиона – каже Софренић.

Он додаје да је намирење дефицита два пута оправдано одлагано, али да је почетак 2015. године охрабрујући, а приходи већи него у исто вријеме прошле године, па се очекује да ће се дефицит у овој години смањити и за већи износ од планиранираних милион марака. Када су упитању исплате личних примања које иду преко трезора градске управе Софренић истиче да законски прописи дозвољавају исплату плате у року до 30 дана у текућем мјесецу за претходни мјесец, док уплата доприноса се морају извршити у року од 60 дана након исплате плата. Како истиче, ова законска флексибилност им даје простор од деведесет дана за исплату проритетних потраживања а да се на тај начин избјегне обрачун затезних камата, без кршења закона.

И док се локална власт грчевито бори да остане на страни закона и “закрпи” буџет, Бијељинци оправдано страхују да ће се недостатак новца у градској каси опет преломити преко њихових леђа. Осим тога што пију најскупљу воду у региону, високих цијена осталих комуналних услуга и пореза, ове године ће, извјесно је, морати да плате харач и за нову “кочију” градских властодржаца.

Извор: Магазин Истина

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

24.04.2015 05:59

ДА МИ ЈЕ ЗНАТИ ОД ЧИЈИХ ПАРА СЕ КУПУЈУ АУТА У ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!? А У БУЏЕТУ НЕМА ПАРА НИ ЗА ОСНОВНЕ СТВАРИ!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

коЛектор

24.04.2015 11:11

И то је по теби оправдање за ове из Бијељине??? Е, мој Жико...

Name

борг

24.04.2015 06:13

Свака општина има свога бају и сви хоће да буду највећи.Можда нас и Вучуревић ускоро изненади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

24.04.2015 06:59

Све је то исто или слично,републички и општински ниво.Сви кркају,расипају.Ко има више, више и трош.Игре без граница,а ми нијеми посматрачи,евентуално у кафани нешто кажемо,ал се плашимо да нас неко не чује.

Name

бн

24.04.2015 06:19

У БН опстими и Угљевику тотални дефицит. БН осам милиона а УГ тринест милиона а на власти у тим опстинама није СНСД па ви сад видите циста пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

24.04.2015 06:41

Све су то криминалци! Има нових аутомобила и за 20000КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

застава

24.04.2015 10:11

У ТАКВИМ АУТИМА ВОЗЕ СЕ САМО ПОСТЕНИ ГРАДЈАНИ А НЕ ПОЛИТИЦАРИ !!?

Name

добрадуша

24.04.2015 06:45

Мићо је Баја у покушају...и чо'еку треба помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарказам

24.04.2015 07:12

Ово је опет некаква подла конструкција СНСД-ових поданика који на сваки начин желе да оцрне најчеститијег градоначелника у Републици Српској. Можда им не одговора да буде на челу СДС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.М.

24.04.2015 07:13

Без обзира на овако несто нови предсједник СДС-а је Мицо Мициц

ОДГОВОРИТЕ
Name

4 x :Д

24.04.2015 07:21

Ово је Балкан и овде нема добра,тога морамо бити свјесни,у једној Шведској,која је појам за државу,савршенство до у танчине. Њихов министар иде на посао бициклом,шта му фали,мало ради здравља и јутарњег чистог зрака а код нас општински функционери на кредит купију ауди а8,ее муко моја, јад и биједа на сваком кораку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста Павловиц

24.04.2015 07:24

Свака цаст редакцији Бн-а на тексту. Јос једном показујете да сте један од најобјективнијих медија у РС. На другим сајтовима су људи прозивали како РТВБН не смије и неце да објави ову вијест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

24.04.2015 07:27

А ми мислили бар је Мициц мало бољи. Засигурно сте цули пјесму ДУБИОЗЕ која пјева... СВИ СМО ИСТА ГО..А. Добар им текст и онако глобалан. Вази од Триглава до Дјевдјелије, а понајвисе у прецнику 300 КМ око Б.Луке. У здравље и удобна возња насим Папцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уцитељ

24.04.2015 07:27

Није спорно, аутомобил је потребан. Око тога не треба дизати фрку. Скода Октавија са фулл опремом коста измедју 45-50 хиљада или Скода СуперБ јд неких десет до петнаест хиљада висе. Висе него пристојно ауто за насе потребе. Скода се показала као веома рентабилна и има добар однос цијене и квалитета. За те новце могу да се купе два, три или цетири возила за које би 90 посто градјана вољело да вози.

ОДГОВОРИТЕ
Name

деда китоје

24.04.2015 07:32

Шта се буните..овом инвестицијом се брани Република Српка исто то раде и код нас у Федерацији..људи мисле на нас да нас сачувају једне од других.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

24.04.2015 07:44

За те паре могли су мало насипа направити, а то да је рок ауту 7 година није свето слово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

далибор

24.04.2015 07:46

Видјео Мићо код овог новог владике осмицу нову па хоће и он.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објективно

24.04.2015 07:56

Мићо је својим радом заслужио да се вози и у скупљем ауту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрмо

24.04.2015 09:05

Јес вала бас!

Name

село

24.04.2015 08:21

Боље да купите ладу таигу да мозете доци и у село да видите како је тамо а са аудиом то не мозе по насим њивама !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

24.04.2015 08:48

Док год у СДСу постоје такви као Мићо Мићић, СДС неће преузети власт од коалиције СНСД ДНС СП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

24.04.2015 08:54

Мицо је све покрао,то је бандит највеци.Златко Максимовиц за нацелника опстине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аћим

24.04.2015 08:58

Каквим се све лажима служе СНСД ботови.Град Бијељина на челу са господином Мићићем је примјер штедње и домаћинског понашања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС БИЈЕЉИНА

24.04.2015 09:02

Доле Мицо Мициц и његова банда,опустосио је Бијељину и сад би хтео да сруси Босица али мало сутра це успјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

жика ж

24.04.2015 09:17

Да би онај већи руски можда би Баја и стигао Јеревана!

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

24.04.2015 09:32

Мицо трецина хоце на црту са Босицем, само се бламира,добице да не казем ста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слависа

24.04.2015 10:26

У Опстини нема домацинског односа. Само младји,способни а постени људи могу ову Опстину извуци из кризе. Па опстина је задузена скоро два своја будзета, тј. 70 милиона марака !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сто те похвали

24.04.2015 10:36

ЈА ТЕ МИЦО НЕКИ ДАН ПОХВАЛИ КАДА СИ БИО ГОСТ КОД НЕСЕ,ДА СИ ПРАВИ ГРАДОНАЦЕЛНИК,ДА ТИ НЕМАС РЕТРОВИЗОРА У СВОМ АУТУ,ЈЕР НЕ ГЛЕДАС НАЗАД,А ТИ КРК ПА АУДИ А 8,ПА СИ САДА ЗАИСТА И НАЈБРЗИ ЈЕР ТЕ НЕМА КО ПРЕСТИЦИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

24.04.2015 10:38

Све лопов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

24.04.2015 10:59

А Цивилна заштита, колико је новца планирано за њено опремање? Или опет да чекамо елементарне непогоде. Мићо, јеси ли о томе размишљао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма немој

24.04.2015 11:10

Па добро, то је наш сандард, јели тако? Нарочито за овакве улице какве имамо. Мотка у руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС Бн

24.04.2015 11:21

Само за Младена Босица. Народе видите какав је Мицо, Мијо, Пиле и екипа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

24.04.2015 11:57

МИСЛИМ ДА МИЋО КУПУЈЕ ДВА АУДИЈА 8 (ЗА ОВЕ ИЗ СНСД-еа).

ОДГОВОРИТЕ
Name

веља

24.04.2015 20:13

Пасат у коме се возе сигурно није стар десет година "ГОСПОДИНЕ МИЈО"!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прудон

25.04.2015 15:42

Грађани бирачи и сељаци такође укључујући и пензионере дали су му мандат и он има право да општинске паре троши по свом нахођењу. Кад може онај у врху ентитета може вала и он на челу општине што је. Ето тако то иде..

ОДГОВОРИТЕ