Ко је Томас Тухел, вјероватни насљедник Клопа?

Лоша копија Јиргена Клопа или суви генијалац? Лајпциг одјавио СМС поруком; напустио преговоре са Шалкеом јер газда није могао да дође; док је био тренер Мајнца често је умео да се попне на трибине и води навијање... Стручњаци га виде као идеалног човека за Бајерн...

Фудбал 18.04.2015 | 23:40
Ко је Томас Тухел, вјероватни насљедник Клопа?

Не памти се да су се немачки медији у скорије време толико бавили неким тренером који је тек на почетку каријере и који за сада у суштини није направио - ништа! Откако је Јирген Клоп саопштио да напушта Дортмунд, Томас Тухел, бивши тренер Мајнца, не скида се са насловница готово свих новина.

Високотиражни Билд већ га је "промовисао" у новог тренера Борусије, иако са Вестфалена упорно тврде да име новог шефа струке још није познато. Вацке је рекао да је сигурно само то да ће наследник Јиргена Клопа сигурно бити Немац...

А да ли је Томас Тухел права личност за Милионере? То је питање којим се највише баве навијачи Дортмунда.

С једне стране 41-годишњи стратег испуњава услове. Попут Клопа и он је "посебан тип", чудак који има специфична схватања фудбала и радује му се попут малог детета. У том смислу, Борусија би наставила слично да функционише и задржала би свој идентитет. Тухел гаји изузетно офанзиван фудбал, омиљена формација му је 4-2-3-1 (коју најчешће користи и Клоп), али прошле сезоне веома често умео је да утакмице, па чак и на гостовањима, почне са 4-1-3-2. Дакле са тројицом офанзивних везиста и два класична шпица.

Томас Тухел има такође има специфичан однос са играчима, а умео је и да поведе навијање на трибинама, међу навијачима, када су се славиле победе. Све то могло би да буде од користи приликом привикавања на нову средину.

Млади стручњак највећи успех направио је у сезони 2010/2011, када је у првих седам кола Бундеслиге забележио исто толико победа. Славио је те године и против Бајерна усред Минхена. На крају шампионата Мајнц је освојио пето место и изборио излазак у Европу. Чим се сезона завршила добио је понуде Леверкузена и Шалкеа. Глатко их је одбио.

Као тренер почетник Тухел је освојио две титуле шампиона Немачке са младим екипама Штутгарта (2000.) и Мајнца (2009), а онда је преузео први тим. Као највећи недостатак у борби за фотељу у Дортмунду замерају му што никада није направио ништа велико у краткој сениорској каријери, а такође није имао прилику ни да ради са великим звездама.

Медији су од њега направили звезду тврдећи да је најперспективнији тренер у Европи. Поједини стручњаци "постављали" су га чак на Гвардиолино место и сугерисали да је баш он прави човек за Бајерн. Помињан је и као идеалан кандидат за селектора Панцера у будућности... У преводу, суви генијалац.

Томас Тухел имао је и неколико благо инцидентних ситуација. Прича око преузимања Шалкеа 2011. била је веома озбиљна, али онда је млади стратег напустио канцеларију у којој су вођени завршни преговори јер се на састанку није појавио први човек клуба - Клеменс Тенис. Спортски директор Хорст Хелд остао је у чуду. Тухел је недељама уназад флертовао са Лајпцигом, да би на крају потенцијалне послодавце "одјавио" једном СМС поруком. И Хамбургер је желео Тухела, понудио му плату од 3,2 милиона евра, овај је био заинтересован, међутим, када је славни клуб склизнуо на последње место на табели Томас се повукао. Није познато да ли се пре тога обећао ХСВ-у.

У том смислу можда ни Борусија не би требало да буде сигурна...

Именовање новог тренера у Дортмунду очекује се сваког дана. Прича се да је Томас Тухел већ почео да слаже коцкице и конструише тим за идућу сезону. Наводно, Самију Кедири већ је послао поруку:
"Да ли можеш себе да замислиш у жуто-црном дресу Борусије"?

Коментари / 0

Оставите коментар