Бх. званичници без љекарске провјере?!

У државним и ентитетским органима извршне и законодавне власти учествује укупно 395 званичника. Нико од њих није дужан извршити љекарске провјере прије преузимања функције у органима власти.

Босна и Херцеговина 01.04.2015 | 22:58
Бх. званичници без љекарске провјере?!

Босна и Херцеговина је земља развијеног бирократског система у коме органи извршне, судске и законодавне власти постоје на свим нивоима Дејтонске организације државе.

Тако Савјет министара БиХ, који има улогу Владе БиХ, има деветнаест чланова, укључујући предсједавајућег Савјета министара, те министре и замјенике министара.

Орган законодавне власти Босне и Херцеговине је Парламентарна скупштина БиХ која је састављена од Представничког дома и Вијеће народа, у које је изабрано 57 особа.

Уз Савјет министара БиХ ту је и Предсједништво БиХ, други орган извршне власти на државном нивоу, које чине три члана Предсједништва БиХ из реда конститутивних народа.

Босанскохерцеговачка администрација грана се и на ниже нивое, тако у Влади Федерације БиХ сједи шеснаест министара и предсједник Владе. Према истом принципу организације функционише и Влада Републике Српске коју такође чини шеснаест министара и премијер.

Законодавну власт на ентитетском нивоу чине Парламент Федерације БиХ и Народна скупштина Републике Српске. Федерални Парламент састоји се од Представничког дома и Вијећа народа у којим је тренутно 148 особа, док Народну скупштину Републике Српске чине 83 посланика.

Неизоставно је споменути и челнике Федерације БиХ, предсједника и два потпредсједника, као и предсједника и два потпредсједника Републике Српске.

Свакако, успостављен је систем извршне и законодавне власти и на нивоу Дистрикта Брчко, а које чини четрнаест чланова Владе Дистрикта Брчко и 31 одборник у Скупштини Дистрикта.

Политичка организације БиХ створила је покрет за развој државне бирократије који данас само на ентитетском и државном нивоу има 395 званичника.

Подсјећамо, према подацима Агенције за статистику БиХ у јануару 2015. године регистровано је 551.187 незапослених особа, а од тога су 41.562 особе са високом стручном спремом, укључујући докторе наука и магистре.

Занимљив је податак да нико од изабраних званичника није дужан прије преузимања дужности извршити љекарске провјере.

Ако узмемо у обзир да према посљедњим подацима милион и седамсто хиљада особа у БиХ болује од посттрауматског стресног поремећаја, или да је 15 посто бх. становништа зависно од алкохола, поставља се питање да ли постоји реална могућност да неко од 395 бх. званичника болује од одређене врсте психичких проблема или пак да у органима власти сједе особе зависне о дрогама или алкохолу.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Едо , Слатина - Тузла

01.04.2015 11:35

Мислим да тест интелигенције не би просла вецина њих а ни психо-физицки тест !! А тек " ми , њихови гласаци " не би имали никакве сансе на тесту интелигенције ! " Ми " смо успјесни у садо-мазо тестовима !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срле

01.04.2015 12:37

Зар неће министар иностраних бар код очног ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

генијално

01.04.2015 13:27

Није фер тако о министру! Хахаха

Name

Давид Штрбац

01.04.2015 13:35

99% њих су клептомани. Подлаци. И психопате по разним основама. Потпуно су неспособни и неинвентивни. Ниједан конкретан посао да им дате, не знају одрадити. Не само да не знају умне послове него ни дрва нису у стању нацијепати. Знају само муљати, подваљивати и слично. Отимати за себе такодје. И блесави народ их бира и омогућава им енормне плате чак и до 7000КМ плус доприноси. Ах да, а националне пензије које их чекају су национална срамота. Све у свему, фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

01.04.2015 15:16

А гдје је КРСМАНОВИЋ?Није ваљда једини ишао не тестове?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

02.04.2015 06:40

ДА СЕ ДИЈЕТЕ УПИШЕ У СРДЊУ ШКОЛУ МОРА ИМАТИ ЉЕКАРСКО УВЈЕРЕЊЕ О ИСПУЊАВАЊУ УСЛОВА ПРОПИСАНИХ ЗАКОНОМ. КАД ЈЕ У ПИТАЊУ ПОЛИТИЧКА ФУНКЦИЈА, ДИРЕКТОРСКА ИЛИ НЕКА ДРУГА УСЛОВ ЈЕ ЦРВЕНА КЊИЖИЦА, СА ПОТПИСОМ ПРЕДСЈЕДНИКА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

02.04.2015 10:55

Они болују од клептоманије, акутне похлепе, дебилизма, атрофираних мишића ногу-јер не би напустили фотељу до смрти, и дубоко укоријењеног увјерења да су увијек у праву чак и када краду,запошљавају своју дјецу преко везе, купују гласове...

ОДГОВОРИТЕ