Откривено зашто волимо хрскаву храну

Истраживање објављено у часопису Флавоур показало је да на нашу перцепцију хране утичу и звукови.

Занимљивости 29.03.2015 | 09:40
Откривено зашто волимо хрскаву храну

Чарлс Спенс, професор са Универзитета у Оксфорду, објашњава да су поређењем многих студија научници дошли до занимљивих резултата - звук хране попут хрскавог чипса, грицкање шаргарепе или шуштање омиљеног газираног напитка приликом отварања такође утиче на то колико ће нам те намирнице бити укусне.

Објаснио је да људи према звуку хране несвесно процјењују и то колико нам је она укусна.

Истраживачи Универзитета у Лидсу спровели су занимљиво истраживање које је показало да нпр. хрскавост пржене сланине такође игра велику улогу приликом стварања слике о њеном укусу. “Обично мислимо да су битни укус и мирис, али ова студија показала је да је текстура хране врло битна, односно специфични звук њеног дробљења”, објаснили су истраживачи.

Наука је такође показала да мењање звукова хране може да утиче на нашу перцепцију о њеној привлачности, па нам се тако више свиђају газирана пића која имају интензивнији звук пуцкетања мехурића.

Спенс објашњава да звук свакако игра велику улогу: кад загриземо јабуку, волимо да се то и чује јер нам то, каже он, поручује да је свежа.

Професор је додао да би се прехрамбена индустрија могла у будућности да се оријентише на експериментисање с тим звуковима.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар