Да ли људској врсти пријети истребљење?

Иако у теорији људском роду прете различите опасности које могу однети огроман број људских живота, ми ипак припадамо врсти коју није лако искоренити у потпуности. Блиска будућност свакако крије претње попут катастрофалних ратова и болести, исцрпљивања природних ресурса и потпуне еколошке деградације, а борба против неких од њих почиње управо из људске воље.

Занимљивости 27.03.2015 | 10:59
Да ли људској врсти пријети истребљење?

Ипак, људски род је успео да преживи велике несреће у прошлости. Епидемија Црне Смрти у 14. веку убила је половину популације Европе. Била је то катастрофална несрећа, али не и потпуно уништавање људског рода.

Шта је са тренутно најактуелнијом претњом, климатским променама? Сасвим је могуће да људска активност одлаже настанак новог леденог доба, али када оно једном ипак дође, наша цивилизација можда неће преживети. Међутим, неке од врста ће опстати, баш као што се то догодило и током последњег леденог доба.

Научници верују да се током последњих 250 милиона година одвило најмање 18 догађаја истребљивачког типа. Један од њих је било истребљење диносауруса пре 65 милиона година, највероватније изазвано ударом комете.

Тешко је замислити било коју природну катастрофу - краткотрајну или у обиму уништења читаве биосфере - која би изазвала потпуно изумирање човечанства.

С друге стране, ми смо итекако способни да осмислимо разне начине за самоуништење. Могли бисмо створити вирус који погађа само људе, можда вирулентан као ХИВ, али који се преноси ваздухом и изазива далеко брже ширење инфекције, или бисмо могли да нападнемо само оних 5% наше ДНК која нас разликује од шимпанзи, па да тиме изазовемо глобални стерилитет људске врсте.

Све је више теорија које упућују на то да вирус еболе није случајан те да су га светски моћници "пустили" из неколико разлога. Први је депопулација становништва путем самог вируса, али и наметање вакцина које важе за једини спас од ове болести. Надаље, у питању је биолошки напад, па самим тиме долази до повећане контроле становништва, карантина, логора, укорењеног страха од тероризма и појачања контроле на свим подручјима. Ширење панике такође иде у корист светској елити, јер само тако могу увести контролисани мир који треба да уследи након организованог хаоса.

Било да су ове теорије тачне или не, у једно можемо бити сигурни: највећа претња по човеченство је - само човечанство, а оно што нас издваја од других бића је могућност избора и слободна воља.

Извор: Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

људи

27.03.2015 11:17

Можда после нас планету земљу населе ЉУДИ

ОДГОВОРИТЕ