Најава ФРА - БРА: Опет Дешан против Дунге као 1998.!

Прошло је 17 година: Дунга и Дешан опет на истом месту као команданти Бразила и Француске. Капитени из финала Мундијала 1998. године ће вечерас на истом стадиону повести своје репрезентације, овога пута у улогама селектора.

Фудбал 26.03.2015 | 16:00
Најава ФРА - БРА: Опет Дешан против Дунге као 1998.!

После скоро 17 година, Карлос Дунга и Дидије Дешан ће опет пружити руку један другоме на стадиону Француска и премотати филм на једну врелу јулску вече. Претходно ће одржати мотивационе говоре у свлачионицама и повести своје репрезентације ка победи. Овога пута као селектори... Двојица младих стратега су у били капитени Бразила и Француске у финалу Мундијала 1998. године у Паризу.

Годину дана раније, финале је имао увертиру у оквиру пријатељског турнира на којем су поред Француза и Бразилаца учествовали Енглези и Италијани. Тај дуел Француске и Бразила је завршен 1:1 и памти се по антологијском голу Роберта Карлоса.

И дошло је финале у којем су Триколори прегазили Селесао! Једно од најчуднијих финала у историји Мундијала. Бразилци који су блистали до тада и Французи који су се провлачили кроз иглене уши су показали два различита лица.

Била је то највећа победа француског фудбала и један од најтежих пораза у историји Бразила. Дешанов тим је предвођен маестралним Зинедином Зиданом уништио Бразилце резултатом 3:0 и свргнуо их са престола светског првака. Милиони Француза су изашли на улице, Дешан је подигао пехар, Дунги се није посрећило да други пут заредом одведе свој тим до светске титуле. Да се подсетимо како је било у мечу у којем је тада најбољи фудбалер света Роналдо био актер једне од највећих мистерија у историји фудбала.

Дунга и Дешан сада имају задатак да посрнуле великане врате у сам врх светског фудбала. После тог лета 1998. године, Бразил и Француска су се још по једном нашли у финалима Мундијала. Бразилци су пораз од Француске заборавили тек када су се у Јужној Кореји и Јапану 2002. године опет вратили на светски трон. Тада Роналда нико и ништа нису могли да зауставе, а Французи су испали у групи са Зиданом који је играо на једној нози и осрамоћени су се вратили у домовину.

Французи су играли финале четири године касније у Немачкој и поражени су на пенале од Италијана у последњој утакмици великог Зидана у каријери. На путу до финала, највећу утакмицу су одиграли баш против првог фаворита Бразила када је Зидан одиграо још једну генијалну утакмицу и трасирао пут Триколорима до победе преко Роналда, Роналдиња, Адријана, Каке, Кафуа, Лусија, Диде, Емерсона, Жуниња, Роберта Карлоса и компаније...

Вечерас је време за нову епизоду. Меч је пријатељски, али када су овакви ривали у питању, будите уверени да неће бити попуста. Погледајте на врху вести и какве тимове француска штампа најављује за вечерас...

Коментари / 0

Оставите коментар