Какву тајну крије унутрашњост Земље?

Истраживачи са Универзитета у Јути открили су нови унутрашњи слој Земље, сачињен од растопљених и савитљивих стена.

Занимљивости 26.03.2015 | 09:09
Какву тајну крије унутрашњост Земље?

Наше виђење планете Земље прилично је површно – и то дословно. Све што искусимо, било да су у питању најдубље области океана или највиши врхови планина, одвија се на најповршнијем слоју Земљине коре.

Недавно је, међутим, откривена још једна тајна.

Истраживање, објављено у стручном часопису “Натуре Геосциенце”, показало је да се у унутрашњости Земље, негде на средини мантла, крије чврст слој растопљених и савитљивих стена.

Ово откриће могло би да пружи одговор на питање зашто тектонске плоче престају да се померају на око 1.500 километара дубине.

Научници су током истраживања користили специјалан инструмент – дијамантски наковањ – којим су вршили велики притисак на стене које се обично могу наћи у мантлу. Када су стигли до притиска који опонаша услове на 1.500 километара дубине, установили су да се јачина стена драстично повећава – око 300 пута више од уобичајене вредности. Испод те тачке, атоми који улазе у састав стена почињу да се крећу слободније, попуштајући и дозвољавајући плочама да потону.

Међутим, управо захваљујући томе што су стене на дубини од 1.500 м толико издржљиве, подривене ивице тектонских плоча остају неко време у том положају, између стена и чврсте масе.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар