ФИБА креће да укине АБА лигу! А гдје смо ми у свему томе?!

Борд ФИБА Европе овог викенда ће највероватније повући чин признавања АБА лиге, на шта КСС и водећи српски клубови различито гледају.

Кошарка 07.03.2015 | 00:00
ФИБА креће да укине АБА лигу! А гдје смо ми у свему томе?!

Водећи људи ФИБА Европе некада су били благонаклони према пројекту еx-YУ кошаркашке лиге, али је после персоналних промена у тој организацији, током прошле године, дошло и до промене става по питању регионалног такмичења.

Став европске кошаркашке организације према АБА лиги само је један сегмент "таласања" у популарном спорту, које је за сада резултирало променама у међународном календару такмичења (Еуробаскет ће се од 2017. играти сваке четврте године, Светско првенство је из године одржавања фудбалског Мундијала пребачено у предолимпијску годину).

У оквиру тога се копља највише ломе око термина за квалификационе утакмице, које ФИБА жели да организује у тзв. "прозорима" - новембарском, фебруарском, јунском и септембарском, што значи да би националне лиге и европска клупска такмичења морали да се прекидају два пута у једној сезони, слично пракси која деценијама влада у фудбалу.

Њима то, наравно, не одговара и то је последњих месеци главна тачка конфликта ФИБА Европе и Евролиге, из које је проистекла прича о враћању борби за европску титулу под окриље кровне кошаркашке организације, којој су УЛЕБ (Унија европских кошаркашких лига) и њена некадашња "ударна игла" Ђорди Бертомеу, сада први човек предузећа "Еуролеагуе Баскетбалл", преотели Евролигу 2000. и 2001. године.

План ФИБА Европе је да предстојећег викенда, на седници свог Борда у Минхену, повуче признање АБА лиге из новембра 2009, што би био и први конкретан ударац Евролиги, у чијем систему се налази такмичење еx-YУ региона и даје му два од 24 учесника.

Стављање АБА лиге "ван закона" не би формално представљало велики проблем, јер се та лига играла и пре него што је добила верификацију од стране ФИБА Европе, а и зато што Евролига и Еврокуп нису под контролом ФИБА. Међутим, спекулише се да би европска "кућа кошарке" могла да посегне за различитим видовима притиска, како би отежала функционисање АБА лиге, као што је забрана судијама са знаком ФИБА да суде утакмице регионалног такмичења.

Исто би "сутра" могло да се деси и у сукобу ФИБА Европе са Евролигом, па би се делиоци правде, практично нашли пред одлуком "или-или" (већ годинама седе на "две столице").

Могуће је чак запретити земљама чији клубови учествују у АБА лиги забраном наступа на првенству Европе, Олимпијским играма, што би било најболније...

Али, отом-потом.

"Наредних месеци очекују нас промене у организацији такмичења на нивоу Европе. Самим тим, видећемо и на који начин ће се АБА лига дефинисати, да ли ће и даље постојати и у ком облику. Домаће лиге ће све више добијати на значају, што је за нас добро", каже председник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас.

Одласком најбољих клубова на "Јадран" у периоду 2002-2004, српско првенство постепено је одлазило у други план, да би АБА лига лета 2012. потпуно преузела проходност ка Евролиги и Еврокупу, чиме су сва национална првенства у региону практично сведена на АБА квалификације.

"Потпуно је у реду да наши најбољи клубови на територији бивше Југославије - пошто у границама самосталних држава нема довољно квалитета - играју и једну заједничку лигу. Али, не да та лига има приоритет у односу на домаћу", објашњава Ђилас.

Осим што постоји нескривено незадовољство КСС, због тога што АБА лигом руководи приватно предузеће "Сидро д.о.о", Ђилас између редова ставља до знања да КСС жели да врати националном првенству проходност ка Европи.
О томе се прича на састанцима челника националних Савеза из региона, од којих је последњи одржан крајем фебруара у Београду, а следећи ће бити убрзо након седнице Борда ФИБА Европе.

"Полазећи од интереса развоја кошарке у региону, јединствени је заључак да је неопходно обезбедити постојање адекватног регионалног такмичења, на начин који ће поштовати интересе и федерација и клубова учесника, као и њихово несметано учешће у европским такмичењима. Разматрана је ситуација на релацији ФИБА - Евролига и АБА лига и исказана подршка ФИБА у напорима за побољшање организације клупских такмичења на нивоу Европе", гласи саопштење од 27. фебруара, са састанка коме нису присуствовали само лидери КС Хрватске.

Свесни да се око њих плете мрежа, водећи људи АБА лиге су посредством Евролиге затражили од својих клубова да кажу шта мисле и где виде своју будућност.

Сви клубови, укључујући четири српска - Партизан, Црвена звезда Телеком, Мега Лекс и Металац - реаговали су позитивно, свако наводећи своје разлоге "за" подршку регионалној лиги.

За "вечите" ривале су то, пре свега, проходност у Евролигу и квалитетно такмичење, за Мегу убрзано сазревање и афирмација младих играча, за Металац раст клуба и побољшање инфраструктуре у Ваљеву...

Челници КСС, пак, гледају и интерес "малих" средина, за које сматрају да кроз неколико сезона дужег и интензивнијег такмичења са Звездом, Партизаном и осталима - не у Суперлиги, која траје два месеца и игра се убитачним темпом - уз помоћ локалних самоуправа могу да подигну ниво свог квалитета, па самим тим и ниво кошарке у Србији.

Из цитираног саопштења види се да национални савези региона намеравају да, у случају да успе "удар" ФИБА, одрже регионалну лигу, мада се поставља питање каква би била њена сврха и атрактивност, ако више не би доносила пласман у Европу?

Наравно, да би евролигаше опет давали српско, хрватско и словеначко првенство, потребно је да ФИБА заиста врати Евролигу под своје окриље, што јој сигурно неће бити лако и поред свих механизама које има у својим рукама.

Најзначајније националне лиге су крајем јануара у Барселони потврдиле опредељење да са Бертомеуом и његовим сарадницима наставе да граде будућност европске клупске кошарке, за шта је Евролига узвратила повлачењем предлога о "пирамидалној структури", који би подразумевао да највећи клубови током сезоне не играју национална првенства и да се у Евролигу улази искључиво из Еврокупа, а у Еврокуп из домаћих лига.

Ту су и спонзорски уговори, са великим компанијама као што је "Туркисх Аирлинес", који трају и до краја сезоне 2017/18.

Једини поуздан начин да ФИБА Европа то поремети су озбиљна улагања, гаранције да ће клубови у такмичењу под њеном надлежношћу моћи да рачунају на милионске приходе (у еврима), о чему се незванично такође говори - са једне стране тријумфално и са много самоуверености, а са друге уз изражену скепсу и резерву.

Закључак је да су адути у овом тренутку још сакривени у великој мери, да сигурно има и блефирања, али би после седнице и одговарајућих одлука Борда ФИБА Европе, клупко требало да почне да се одмотава.

Коментари / 0

Оставите коментар