Провјерите да ли правите ове грешке док перете зубе

Четкица, паста за зубе и пар минута времена. Иако се чини да је само то довољно како би се решили лошег задаха и зубног каменца и осигурали дентално здравље, погрешили сте.

Здравље 04.03.2015 | 20:57
Провјерите да ли правите ове грешке док перете зубе

Ове најчешће грешке смањују ефекат денталне заштите, а могу и да угрозе здравље зуба.

1. ВРЕМЕ ПРАЊА ЗУБА - Према неким истраживањима, већина људи не пере зубе довољно дуго, а стоматолози саветују да би ова радња требало да траје најмање два минута. Због тога би најбоље било да у свом купатилу имате мали сат на коме ћете мерити време.

2. НЕ ГЛЕДАТЕ ШТА РАДИТЕ - Уколико још нисте развили навику да се гледате у огледало док перете зубе, потрудите се да то што пре исправите. Уколико се бавите другим стварима и не обраћате пажњу на само места која чистите четкицом, може се догодити да не очистите дентални плак због ког најчешће долази до гингивитиса.

3. ТЕХНИКА - Зубе не би требало трљати четкицом сувише грубо, јер такав начин чишћења не прија деснима, а можете и оштетити глеђ. Уколико користите електричну четкицу, потрудите се да сваком зубу посветите пажњу, али без притискања.
Четкицу држите под углом од 45 степени, чистите површину зуба правећи мале кружне покрете.

4. КОРИСТИТЕ ПОГРЕШНУ ЧЕТКИЦУ - Побрините се да купите мекшу четкицу, али електрична четкица је такође добро решење. Колико год деловало застрашујуће, четкице су пуне бацила и због тога би је требало мењати на свака три месеца.
Након сваког прања зуба, држите неколико секунди четкицу под млазом вруће воде.

5. НЕ ИСПИРАТЕ ЗУБЕ НАКОН ПРАЊА - Колико год ефектно било прање зуба и чишћење концем, никада нећете сасвим очистити усну дупљу. Ипак, најбоље би било да сваког дана након денталног ритуала користите течност за испирање уста, како би сачували зубну глеђ.

Извор: Блиц Жена

Коментари / 0

Оставите коментар