Ко кочи дигитализацију у Босни и Херцеговини?

Процес дигитализације у БиХ запао је у велике проблеме. Владајућа политика у Републици Српској у потпуности је блокирала провођење овог процеса на својој територији.

Босна и Херцеговина 13.02.2015 | 12:13
Ко кочи дигитализацију у Босни и Херцеговини?

И док су сви радови у Федерацији успјешно завршени, инсталирана и тестирана дигитална опрема, на планираним предајницима у РС-у није урађено ништа нити РТРС жели чути нити дозволити уградњу опреме. Према нашим сазнањима из више извора, нико са РТРС-а није укључен у овај процес јер то и не желе нити одговарају на позиве надлежних да се крене са опремањем предајника.

Иако је првобитно планирано и договорено да дигитална опрема намијењена предајницима у РС-у буде ускладиштена у РТВ дому у Бањалуци, иста је ипак непримјерено ускладиштена у РТВ дому БХРТ-а будући да су са РТРС-а поручили да немају услова за њено складиштење.

Због тога постоји могућност оштећења плаћене опреме.

Са РТРС-а не желе опште да чују и учествују у процесу дигитализације иако су надлежни из Министарства комуникација и промета БиХ у неколико наврата тражили од челника режимске ТВ да "откоче процес дигитализације". Сви покушаји пали су у воду.

Представници фирме Одашиљачи и Везе раније су обишли све локације у Федерацији и дио у РС-у док са РТРС-а то нису стопирали. Они су извршили процјене какви се захвати морају подузети на тим предајницима на основу чега је успјешно извршена уградња и тестирање дигиталне опреме али само у Федерацији. Усљед опструкција са РТРС-а није могуће добити дозволе за пуштање у рад јер извођач радова - ОиВ нема могућност приступа предајницима.

Парадоксално звучи чињеница да нема никаквог механизма да се РТРС присили да одобри приступ предајницима. Међутим, треба рећи да су људи са РТРС-а учествовали у цијелом процесу - тендеру али док је на челу РТРС-а био Драган Давидовић који се много залагао да цијели процес крене. Међутим, његовим одласком и доласком Драшка Милиновића ствари су се нагло промијениле, тачније са РТРС-а су блокирали све могуће процесе у самом процесу дигитализације.

Упоредо са опструкцијама, са РТРС-а су од РАК-а затражили издавање дозвола "за неки свој процес" који би, како сазнајемо, требао ићи преко фирме Зона?! Међутим, закон каже да РАК може издати дозволу за рад само на основу "усаглашеног захтјева за дозволе сва три јавна сервиса". Дакле, ниједан јавни сервис дозволу не може добити засебно.

Усљед опструкција, МКП је неколико пута продужавао рок за извођење радова ОиВ-у који у овом процесу још није наплатио нити дио новца односно 40% јер је уговором дефинисано да ће се извршити плаћање 40% од уговора након што се заврши цијела прва фаза пројекта дигитализације и изврши технички пријем. "Они не могу наплатити тих 40%, ми (Министарство комуникација и промета) њима не можемо осигурати монтажу опреме на локацијама у РС-у и фактички они нас - државу могу тужити за наплату штете и камата и они то све могу добити", каже наш извор из МКП БиХ који истиче да не постоји ниједна замјерка према људима из ОиВ-а који су свој посао обавили професионално и коректно.

Технички гледано, дигитални сигнал се може пустити у Сарајеву и Мостару у којима се налазе хеаденди и предајници али без потребних дозвола за рад, јер РАК не издаје дозволе парцијално. Додатни проблем у цијелом процесу представљају недавни избори, али и зимско годишње доба које би успорило уградњу опреме и када би РТРС дозволио приступ и рад на предајницима. С друге стране, комерцијалне телевизије су тотално запостаљене у цијелом процесу дигитализације.

Када је у питању Федерација, други наш извор открива да је све урађено беспријекорно и да цијели систем изгледа веома добро. Исти нам је потврдио да се опрема, много више опреме у односу на Федерацију БиХ, намијењена за предајнике у РС-у налази у складишту у РТВ дому у Сарајеву. С друге стране, на тим предајницима није урађено ништа.

Има ли потребе подсјетити да је крајњи рок за потпуни прелазак на дигитално емитовање 17. јуни 2015. године?

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Бојкот

13.02.2015 11:33

Требамо обуставити плаћање ТВ претплате РТРС-у, све док се не покрене и не заврши процес дигитализације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РТВ

13.02.2015 11:36

ГЛАВНИ И ЈЕДИНИ РАЗЛОГ ЗАБРАНЕ ПРИСТУПА ПРЕДАЈНИЦИМА РТРС ЈЕ ТАЈ СТО БИ У ТОМ СЛУЦАЈУ БИЛА ОТКРИВЕНА НЕЛЕГАЛНО МОНТИРАНА ОПРЕМА, КОЈОМ РЕЗИМ ВРСИ ПРИСЛУСКИВАЊЕ СВОЈИХ ГРАДЗАНА, ПОЛИТИЦКИХ НЕИСТОМИСЉЕНИКА И ПРЕДСАТАВНИКЕ МЕДЈУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У БИХ И СУСЈЕДНИМ ЗЕМЉАМА. {"КИМ ЈОНГ ИЛ")

ОДГОВОРИТЕ
Name

РТРС

13.02.2015 11:46

Зато запосленим на РТРС пет мјесеци нису плацени доприноси.Милиновиц је гробар РТРС

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТСРС

13.02.2015 12:16

Од када је Милиновић постављен за предсједника Тениског Савеза Републике Српске ништа добро не ради и урушава се јер занемарује НТЦ и остале добре идеје других вриједних тениских радника... Изгледа да човјек уништава све чега се дотакне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

13.02.2015 12:31

Ко је оно кажњен пре 5 година због дигитализације у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ТСРС

13.02.2015 12:38

Милиновић је својим нерадом довео до тода да се наши млади тенисери масовно региструју у ТСБиХ јер им ТСРС не омогућава ни минималне услове за развој иако су наши тенисери у млађим категоријама далеко бољи од тенисера и тенисерки из ФБиХ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

13.02.2015 13:06

НИСАМ ЗНАО ДА СЕ ТА ОСОБА ОД ДИРЕКТОРА, САВЈЕТНИКА, СЕФА КАБИНЕТА, КОЈИ ЈЕ ПРЕМА МОЈИМ ИНФОРМАЦИЈАМА ЦОВЈЕК БЕЗ СВОЈИХ ДРУГОВА СА ФАКУЛТЕТА, БАВИ И ТЕНИСОМ... НИЈЕ ПРОБЛЕМ СТО СЕ ОН БАВИ ТЕНИСОМ, НЕГО СТЕ ВИ ЛУДИ СТО СТЕ ГА ИЗАБРАЛИ ДА ВАМ БУДЕ ПРЕДСЈЕДНИК... А ЛУДА НАРОДА МАЈКО БОЗЈА !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСМЕТ

13.02.2015 13:34

Укинути телевизију РТРС и онако то је телевизија једног лица ДРЕКАВЦА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ауслендер

13.02.2015 13:45

Ма нема ту ништа чудно, усвојен закон о јавном реду и миру, сад укину тв и идемо напред у 16 вијек. Сад ће власт примати добошаре који ће читати прогласе нашег вајног предсједника по селима и градовима. НАРОДЕ ЧУЈТЕ И ПОЧУЈТЕ ДАНАС ЈЕ ПРЕДСЈЕДНИК ИЗДО ПРОГЛАС ПОБЈЕДИЛИ СМО ЕУ------- Народ-----ЖИВИО ПРЕДСЈЕДНИК ------ Народно гласило Сјеверна РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

13.02.2015 15:24

толико о напреднијем ентитету

ОДГОВОРИТЕ