Тајна веза владике Филарета и Војислава Шешеља

Најновији скандал владике Филарета који је одликовао хашког оптуженика Војислава Шешеља и даље не изазива реакцију СПЦ.

Србија 30.01.2015 | 22:10
Тајна веза владике Филарета и Војислава Шешеља

Чин који је многе саблазнуо, многе је истовремено вратио и у време од пре 25 година, када су у размаку од само неколико месеци Шешељ и Филарет позирали фотографима у идентичним позама - носећи митраљез.

Црква, додуше, није реаговала ни на раније Филаретове испаде, као ни на оптужбе изношене на рачун владике. Нема ни потврде да ће Сабор у мају расправљати о Филаретовом пензионисању.

Протођакон Љубомир Ранковић, уредник Радија “Глас цркве”, истичући да познаје и Шешеља и Филарета, наглашава да се не слаже са поступцима владике, нити му је блиска екстремна политика вође радикала.

- Ја сам космополита јер верујем да је природа хришћанства космополитска, због чега ми нису блиски екстремни ставови које изричу њих двојица. Али исто тако ниједан од њих двојице није осуђен ни пред црквеним ни пред хашким судом - каже протођакон Ранковић, додајући да се осећа као да су његови ставови поражени.

На питање може ли одликовање Шешеља бити повод за Филаретово пензионисање, он одговара одречно.

- По мом мишљењу не може. То је у надлежности епархије. Одликован је човек који није осуђен, који је пристојно ушао у цркву и није држао никакве неприкладне говоре - каже Ранковић.

На снимку из Милешеве, међутим, чује се како Шешељ говори: „Северна Албанија све до града Драча мораће једног дана опет бити српска“. За Ранковића то је само “говор једног опозиционог политичара”.

У званичном образложењу епархије пише да се орден додељује „професору доктору Шешељу, четничком војводи, победнику Хашког трибунала“.

Позајмљена шубара

Војислава Шешеља је у првој половини 1991. у Книну фотографисао Имре Сабо. Рат у том тренутку још није почео. Сабо је, како је причао, Шешеља нашао у једној кафани и замолио га да га фотографише испред локала. Шешељ је пристао, али је пре позирања позајмио шубару и митраљез.

Утрапили му „шарца“

Фотографија владике Филарета настала је код манастира Комоговина, између Костајнице и Глине. Сам Филарет касније је објашњавао како му је пушкомитраљез „шарац“ практично утрапио један од бораца, што је неко искористио да га слика.

Филаретова непочинства

- Фотографисао се носећи пушкомитраљез

- На телевизији показивао лобању која је наводно припадала српској девојчици коју су убили муслимани у Босни

- Септембра 2007. године штрајковао глађу, што је СПЦ означила као неканонски чин

- Септембра 2014. изјавио да не признаје СПЦ јер „није оно што је некада била“, па се после тога извињавао Синоду

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

дивља јабука

30.01.2015 23:01

Ова аутоматска пушка у рукама Шешеља ко на зецу гаће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

30.01.2015 23:23

Не видим ништа спорно у томе што је Владика Филарет одликово Др. Војислава Шешеља. Као прво Др. Шешељ је срБски патриота и 12 година је без повода тамново у хашком казамату. Мислим даби се Синод требао позабавити криминалцима у својим редовима попут Григорија и њему сличних. А и сам патријарх Иријеј је сумњив због шуровања са Додиком и подршке у прошлој предизборној кампањи... Ако овако наставе, пастири ће врло брзо остати без стада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

30.01.2015 23:29

Дебилцине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шешељ, траг у времену никад као зрак

31.01.2015 00:30

Војо оставља траг у времену. Он за своје идеале иде до краја. Не савија се, не увија се, он опомиње и никад не пријети. Он вели како је било и како никад неце бити. Зна он то. Космополитизам је као кад **днете, вама не смрди али смрди другима. Треба имати самопостовања и знати: једном Србин тако остаје и до смрти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

31.01.2015 12:49

Не знам зашто се "новинари" не подпишу испод свог блога. Овај што је написао нема везе о животу. Пво нека погледа партизанске филмове па ће видјети шта је шарац. Ово лаки ПМ има нешто нешто дужу цјев од класичне аутоматске пушке и ногаре.Носио сам исти овакав. Имао је више намјена.Нека мало погледа на интернетну шта је 84ка и знаће шта је митраљез. Добро је Ацо написао дебилчине. Чуди ме да објављујете овакве блогове од "непознатих" аутора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

31.01.2015 18:05

Дизу ови новинари прасину због двоје слике,слике не убијају никога,ста је ту сад толико спорно,испаде да сад треба Сесеља осудити због слике са субаром и пуском,мозда би вам висе годило да је Јосиповиц са устаском капом тада би цутили,имате Тација главног нарко боса са балкана,цовјек који је убијао људе и вадио органе као из зивотиња и то ником не смета,добро написа ВРС РВИ,нек се новинар потписе а не да писе глупости и да се то тако објављује а незна се ко је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко Линда

31.01.2015 19:30

Због ове фотографије су Шешеља пустили из Хага.

ОДГОВОРИТЕ