"Сумњива" еколошка дозвола бањалучкој топлани

Бањалучка Топлана има залиха мазута до половине сљедеће седмице, сазнаје БН телевизија. Оно што је занимљиво јесте да у новој еколошкој дозволи, коју је издало министарство екологије, нигдје није ограничено учешће сумпора у мазуту који Топлана користи. До сада је ограничење било до један одсто.

Република Српска 30.01.2015 | 15:50
"Сумњива" еколошка дозвола бањалучкој топлани

Топлана је у новембру расписала позив за набавку мазута са садржајем сумпора до 3 одсто. Тај тендер је брже-боље у јануару поништен.

Еколошка дозвола коју је министарство екологије издало Топлани на период 2010- 2015. прецизирала је да садржај сумпора не смије бити већи од један одсто. БН телевизија сазнаје да се у новој еколошкој дозволи министарства, Топлани нигдје не ограничава да гориво мора бити нискосумпорно.

Иако се то нигдје не може прочитати, између редова пише да Топлана може да користи високосумпорно гориво.

Из министарства нисмо добили одговоре, као ни из Топлане. Међутим, у посједу смо њихових објашњења за издавање еколошке дозволе без ограничења учешћа сумпора.

“Овај захтјев размотрен је и позитивно ријешен. Еколошком дозволом је дозвољено кориштење уља за ложење мазута, као енергента за рад котлова у складу са техничким карактеристикама котла, на начин да се емисије полутаната у ваздух ускладе са дозвољеним граничним вриједностима”, објашњење је министарства.

Еколози објашњавају да то значи да Топлана може користити мазут са неограниченом количином сумпора, све док они који мјере ниво сумпора у ваздуху не кажу да угрожава животну средину. Проблем је у томе, објашњавају извори БН телевизије, што је мјерење повјерено једном институту изразито блиском странци на власти и Влади Републике Српске.

Опозициони одборници у скупштини града подсјећају да је скупштина града искључена из било каквих одлучивања о Топлани и упозоравају да константно добијају притужбе грађана из насеља у близини Топлане.

У републичком Инспекторату објаснили су нам да они у овом случају немају посла, јер Топлана у суштини не крши прописе из еколошке дозволе. Они могу само да врше редовне, или ванредне контроле. Од извора из врха градске управе сазнали смо да су и у Топлани у граду става да је тренутно најбитније да има гријања, без обзира на ниво сумпора у мазуту, нарочито након хладних радијатора почетком ове године.

(БН ТВ)

Коментари / 0

Оставите коментар