Влада предлаже закон по узору на Пјонгјанг

Након што је велики број медија у Републици Српској ставила под своју контролу и утјерала страх у кости свакоме ко се дрзне критиковати режим, Влада Српске предвођена СНСД-ом је одлучила под своју контролу ставити и друштвене мреже, односно покушати утицати на то шта ће њихови корисници писати, а уколико се то режиму не свиди, слиједи казна.

Република Српска 26.01.2015 | 15:27
Влада предлаже закон по узору на Пјонгјанг

Ради се о томе да је Влада Републике Српске у децембру осмислила нови Приједлог Закона о јавном реду и миру у оквиру којег се проширује дефиниција појма јавно мјесто и на друштвене мреже.

Дакле, ваше понашање на друштвеним мрежама би било кажњиво, као и понашање на улици. Премда није до краја јасно како такав закон провести у пракси, Влада је осмислила да ће непослушне кажњавати новчаном казном до 1.700 КМ, али и казном затвора.

Тачније, у Приједлогу Закона стоји сљедеће:

"У предложеном тексту Нацрта закона садржане су основне одредбе којима се, поред предмета закона и прекршајних санкција, у односу на важећи Закон о јавном реду и миру, проширује дефиниција појма јавно мјесто, имајући у виду, првенствено, друштвене мреже преко којих се врше организовања одређених прекршаја јавног реда и мира, а веза се налази у мјесту на којем је наступила посљедица, те је такође дефинисан и појам група, сагласно потребама даље понуђених рјешења".

Друштвене мреже, нарочито Тwиттер на којем нико није поштеђен, а нарочито не политичари, странке и владе, гдје свако може казати шта жели и слободно критиковати, разумије се највећи су непријатељ свакој власти која нема успјехе којима се може похвалити.

Закон ће се наћи на дневном реду сједнице Народне скупштине Републике Српске 3. фебруара.

Већ сада су на друштвеним мрежама видљиве бројне негативне реакције на Приједлог Владе.