Побједа ултра љевице у Грчкој - ЕУ страхује

Сириза је, како је саопштило грчко Министарство унутрашњих послова, после 65 одсто пребројаних гласова победила са 36,08 одсто гласова и имаће 149 од 300 места у парламенту.

Регион 26.01.2015 | 07:37
Побједа ултра љевице у Грчкој - ЕУ страхује

Алексис Ципрас, лидер левичарске партије Сириза која је победила на изборима у Грчкој, поручио је да Грчка оставља иза себе понижења и катастрофалне строге мере штедње и да такозвана "тројка" одлази у прошлост.

 "Данас је грчки народ створио историју. Нада је створила историју", рекао је Ципрас у победничком обраћању на конференцији за новинаре.

Према званичним резултатима које је објавило грчко Министарство унутрашњих послова после 65 одсто пребројаних гласова, Сириза је победила са 36,08 одсто гласова и имаће 149 места у парламенту.

На другом месту је Нова демократија одлазећег премијера Антониса Самараса са 28,1 одсто гласова, односно 77 посланичких места.

У парламент су ушле и неонацистичка Златна зора (17 места), Потами (16 места), Комунистичка партија Грчке (15 места), ПАСОК и Независни Грци (по 13 места).

"Суверени грчки народ данас је дао јасан, снажан, неспоран мандат. Грчка је окренула нову страну. Грчка оставља за собом разорне мере штедње, страх и ауторитаризам, оставља за собом пет година понижавања и бола", рекао је Ципрас.

"Пресуда грчког народа окончава, без икакве сумње, зачарани круг мера штедње у нашој земљи", казао је он.

"Пресуда грчког народа поништава данас на неспоран начин споразуме о помоћи, који подразумевају мере штедње и катастрофу. Пресуда грчког народа значи да 'тројка' одлази у прошлост", додао је Ципрас, мислећи на Европску унију, Међународни монетарни фонд и Европску централну банку.

Нова влада у Атини ће, према његовим речима, преговарати с кредиторима о правичном и узајамно корисном финансијском решењу за Грчку.

Ципрас је у предизборној кампањи обећао да ће поново преговарати о условима за програм помоћи Грчкој, која је, да би добила кредите, морала да знатно смањи плате у јавном сектору и пензије и повећа порезе.

КАМЕРОН: ИЗБОРИ У ГРЧКОЈ УГРОЗИЛИ ЕКОНОМСКУ СИГУРНОСТ ЕВРОПЕ

Британски премијер Дејвид Камерон, упозорио је данас да ће резултат парламентарних избора у Грчкој, на којима је победила левичарска партија Сириза, проширити економску несигурност по целој Европи и додао да то значи да Велика Британија мора да се држи његовог плана сопствене економије.

"Грчки избори појачаће економску несигурност широм Европе. Зато Велика Британија мора да се држи свог плана и ту безбедност осигура код куће", написао је Камерон на свом званичном налогу на Твитеру.

БУНДЕСБАНКА: НОВА ВЛАДА ГРЧКЕ ДА НЕ ДАЈЕ ЛАЖНА ОБЕЋАЊА

Председник Бундесбанке Јенс Вајдман изразио је наду, после проглашења победе грчке левичарске партије Сириза на изборима, да нова влада у Атини неће давати лажна обећања која земља не може да испуни.

Вајдман је на телевизији АРД рекао да је јасно да ће Грчка наставити да зависи од подршке кроз програме помоћи, које ће моћи да добије само ако, како је истакао, настави да испуњава преузете обавезе, пренела је АНА.

Он је, такође, рекао да се нада да нова влада неће доводити у питање досадашња достигнућа Грчке и да ће се суочити са структуралним реформама.

ЦИПРАС - ПОЛИТИЧАР КОЈИ ПРКОСИ ЕСТАБЛИШМЕНТУ

Лидер грчке левичарске партије Сиризе Алексис Ципрас, чија партија је, према првим анкетама по затварању биралишта, победила на превременим парламентарним изборима, важи за неконвенционалног политичара у тој земљи, а током изборне кампање узнемирио је естаблишмент у Бриселу због најава да ће доласком на чело Владе тражити нове преговоре о грчком пакету помоћи и отпис великог дела дуга.

Изборна победа Ципраса представљала би историјски догађај будући да ће он вероватно бити први ултра левичарски премијер те земље икада, а самим тим и најмлађи премијер Грчке у новијој политичкој историји.

Ципрас је рођен 28. јула 1974. године - кључне за политичке промене у Грчкој будући да је тада срушена војна диктатура која је прогонила левичаре и комунисте.

Младолики Ципрас важи за атипичног политичара за земљу из које долази, а тајна његовог успеха је што не припада ни социјалистичком Пасоку ни конзервативцима Нове демократије.

Он представља освежење у грчком традициолном политичком спектру јер су бирачи сити две етаблиране партије које деценијама воде познате политичке династије.

По професији инжењер, Ципрас је прошао дуг пут од комунистичког омладинца до лидера партије која је основана 2000. године.

Грчка јавност је први пут чула за њега 1990. године, кад је 17-годишњи Ципрас током школског протеста рекао у изјави грчкој телевизији - "Желимо да имамо право да сами одлучимо да ли ћемо да идемо на час".

Сарадници кажу да је Алексис Ципрас "много више од лепог лица" - да је темељан у раду и перфекциониста, те да је његов успех пре свега резултат стратегије и вредног рада, наводи Ројтерс.

И политички аналитичари се слажу да не би успео без пажљивог планирања, а кључни став који га одваја од осталих политичара је доследна позиција да је решење у рукама Атине - ако се одупре ригорозним захтевима штедње које је пред њу поставила ЕУ.

Политички противници замерају му неискуство, коментаришући да би после само неколико година у парламенту, без искуства у финансијским и правним пословима, Ципрас био "до гуше" у проблему када би се нашао за преговарачким столом са представницима Међународног монетарног фонда или Европске централне банке.

Заменик грчког премијера Евангелос Венизелос назвао га је Харијем Потером због тога што, "даје фантастична обећања које неће бити у стању да одржи", пише британски Индипендент. Ципрас и званичници Сиризе верују да ће кредитори пристати на нове преговоре о отплати дуга Атине када буду суочени са, како кажу, левичарском Владом са јаким мандатом.

Да ће вероватно нови грчки премијер остати доследан својим предизборним обећањима говори и његова изјава - "Можете мењати позиције, али не и своје принципе".

Ципрас је у недавном интервјуу, да би показао да није спреман на компромисе кад су у питању кључни принципи, рекао и да - "Ако ме нисте видели до сада да носим кравату, сумњам да ћете и од сада".

Осим што никад не носи кравату, зна се и да је много радио како би унапредио своје знање енглеског језика. Од претходних избора 2012. до данас ојачао је своју позицију на међународној сцени сусретима са многим виђенијим личностима и политичарима, попут папе Фрање, председника Европске централне банке Марија Драгог и чак немачког министра финансија Волфганга Шојблеа, особе коју је Ципрас често нападао због чврстог става да Грчка мора да покаже већу фискалну дисциплину. Осим што се неконвенционално облачи и има неконвенционалан живот нетипичан за једног Грка - већ двадесет година живи са Перистером Бацианом са којом има два сина (од којих је један добио име по Ернесту Че Гевари), а пар своју везу није никад крунисао браком.

Осим неконвенционалне гардеробе и неконвенциоалног односа са грађанима, Ципрас је познат и као заљубљеник у моторе.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Штета

26.01.2015 07:08

Свака част! Браво Грци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

26.01.2015 07:20

Као и свугдје у свијету политичари обећавају све али доласком на власт све пада у воду имамо ми бар искуство тиме шта су политичка обећања приче за дјецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква_Грцка

26.01.2015 08:07

Ево Њемци казе дрхте колико су се препали. Наводно сада и масовно тразе визе за прекоокеанске земље. Озбиљно гледано, коме у ЕУ треба Грцка (и коме је када требала).

ОДГОВОРИТЕ
Name

ССД. СЈЕДИЊЕЊЕ СРПСКЕ ДРЗАВЕ В.СРБИЈА

26.01.2015 08:52

Браво Грци Свака Цаст и Похвала Дрхте Они сто Заговарају Демократију И Реформе Само даје Њима Боље .Доста је Било Сад Левим Крилом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

26.01.2015 08:56

У овакве бајке могу само јузњаци да вјерују. Задузуј се, зиви на тудји терет па кад додје до грла кази `ја немам да платим` и бице ти опростено. Ово је опет по систему `Хљеба и игара` а за мјесец дана гледат це мо другу прицу. Ако не врацас старе нема нових кредита. Ако нема нових кредита нема ни плата ни пензија, ако нема плата и пензија онда је глад јос веца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

27.01.2015 20:31

Имат ће 149 места од 300.Да не буде и тамо као и код нас.

ОДГОВОРИТЕ