Шта је Жељка оставила премијерки Цвијановић

Не постоји нова Влада. Ово је влада лошег континуитета. Чим је иста предсједница Владе и кључни људи у њеном кабинету, то значи да нема никаквих промјена. Зато се може говорити о континуитету једне лоше економске политике.

Република Српска 17.12.2014 | 07:38
Шта је Жељка оставила премијерки Цвијановић

Република Српска ће наредних дана добити нову Владу, на чијем челу ће поново бити Жељка Цвијановић. Осим што је легитимитет нове извршне ентитетске власти већ упитан, с обзором на куповину посланичких гласова за формирање скупштинске већине, најављени персонални састав Цвијановићкиног кабинета далеко је од тима који може и мора да се суочи са огромним изазовима пред којима се нашла Република Српска, прије свега у социјалном и економском смислу.

Економисти тврде да је пред РС и њеним грађанима паклена година, да је финансијско стање ентитета на рубу понора, али и да су све мање могућности да власт пронађе паре и закрпи финансијске рупе, које су из дана и дан све дубље и шире.

ХАПШЕЊЕ САМИХ СЕБЕ

Отежавајућа околност је и чињеница да ће нову Владу чинити лабава коалиција, у којој мале странаке и политички прелетачи врло лако могу постати највећи камен око врата Милораду Додику и Жељки Цвијановић.

Нема сумње да ће “мали” у владајућем блоку показивати огромне апетите, кад год им се за то укаже прилика, и да ће на све могуће начине настојати да материјализују то што су своје акције уложили у подршку
политичкој групацији са СНСД-ом начелу. Што, опет, говори да ће се нова влада више бавити кадровским комбинаторикама и расподјелом колача унутар владајуће групације, него што ће се бавити реалним проблемима, којих је напретек.

Нико нема никаква очекивања од нове владе РС. Влада која је довела РС у овакво стање не може да одговори на бројне изазове и потпуно је јасно да Влада Жељке Цвијановић неће урадити ништа добро.
Наставиће да се задужује, наставиће да отвара и затвара афере, гледајућида смањи одговорност за оне који су те афере направили и, највјероватније, неће бити никакве борбе против корупције и криминала. Да би се озбиљно борили против корупције и криминала морали би сами себе хапсити, оцијенио је потпредсједник ПДП-а Бранислав Бореновић за Журнал.

Према процјенама економиста,нова Влада РС наставиће праксу задуживања, докле год то будемогла. Економски стручњаци такође сматрају да је управо због лабаве коалиције и супростављених интереса
унутар ње сада нереално говорити о продаји Електропривреде РС. Све остале државне компаније, Поште, Шуме, Жељезнице су у губитку.Република Српска је продала 285 милиона КМ домаћих обвезница бх.
банкама и можда се може још коју (мању) емисију задужити на тај начин, с обзиром на чињеницу да и домаће банке досежу лимите даљих задужења.


Предсједник НДП-а Драган Чавић каже за Журнал да постоји неколико могућности да се Влада РС поново не задужује, али да ће Цвијановићкин кабинет, сасвим сигурно, наставити са задужењима, гурајући РС у још већу финансијску дубиозу. Влада може да драматично смањи трошкове, а то значи смањење плата, смањење контрибуција фондовима ПИО и здравства, смањење инвалиднина и материјалних трошкова да би расходовна страна била мања, а да нема новог задуживања. Међутим, доспјевају на наплату рате кредита, тако да без нових задужења неће моћи, навео је Чавић. По његовим ријечима, постоји и могућност комбиновања смањења трошкова и мањег обима задуживања.

"Знајући њих, сумњам да ће то бити тако. Сматрам да ће ићи у нови циклус задуживања, у изузетно великом обиму да би покрили текућу ликвидност из буџета, јер се ради о будџетском дефицит који је прешао
пола милијарде марака", оцијенио је Чавић.

Он је потврдио да су домаће банке готово достигле лимите даљих задужења, тако да се Влада РС тешко даље може озбиљније задуживати на домаћем финансијском тржишту. Оно што им преостаје је да покушају са ММФ-ом да постигну договор о наставку стенд бај аранжмана. Наравно, ММФ ће у том случају
бити много ригорознији у захтјевима, посебно када је у питању Закон о раду, нагласио је Чавић.

Властима у РС је још једино остало да изда еврообвезнице, али то може да уради само држава БиХ, а не РС као ентитет.

Економисти упозоравају да РС сада директно зависи од иностраних институција: Wорлд Банк (800 мил. КМ дуг), Еуропеан Инвестмент Банк (500 мил. КМ), ИМФ (220 мил. КМ), не рачунајући развојне и кредите за
поплаве.

Уколико Руси не дају неки кредит (а на видику нема ни “малог” кредита од 75 милиона евра ни “великог” од 500 до 700 милиона евра), Додик, односно ентитетска власт ће морати да раде искључиво оно што му нареде из WБ/ИМФ. Управо то је разлог зашто се Додик тако грчевито бори да задобије руску помоћ, која никако не долази.

Економисти даље процјењују да је прича о руским кредитима пропала ствар, али да је врло извјесно да ће Руси врло брзо да напусте Рафинерију Брод (као што су и Литванци Бирач). Руски власници Рафинерије из Њефтегазинкора и Зарубежњефта наводно су покушали да је продају “Гаспрому”, али су ови то одбили због огромног губитка Рафинерије, оптерећености кредитом Вњешеконом банке, али и због неисплативости посла.

Економски стручњаци даље кажу да ЕБРД није значајно присутна у РС,али да сигурно прате ситуацију (ако шта наиђе повољно за куповину, нпр. ЕРС). Ни пословање ЕРС није без проблема, мада ће та компанија још неко вријеме бити ликвидна. ЕРС компанију оптерећују судски спорови (десетине и потенцијално стотине милиона КМ), прекомјерни трошкови за радна мјеста, амортизација због старости погона (нарочито термоцентрале) и велика крађа, односно ненеплата дистрибуције електричне енергије. Ту је и 25 милиона марака заробљених у Бобар банци, које ће највјероватније морати отписати.

ПАДА ВЛАДА

Република Српска се последњих мјесеци суочила са пропашћу Бобар банке и сада би јој требало  50 милиона да докапитализује ову банку. Тог новца, међутим, нема.

Бранислав Бореновић сматра да власт намјерава да иде у ликвидацију Бобар банке, како би се на тај начин прикрило гдје је отишао новац из те банке.

"То је најгоре рјешење за грађане РС и све оне који у тој банци имају депозите преко 50 хиљада марака, прије свега за локалне заједнице, јавна предузећа, али и раднике који раде у тој банци. Ми смо
позвали Милорада Додика, који тврде да има добре односе са силним инвенститорима, да Бобар банку прода за један евро или једну марку и тако спаси банку од пропадања", истакао је Бореновић.

Он је оповргао ставове СНСД-а да Влада РС не може продати приватну банку, наводећи да је Бобар банка, након што је у њу постављена принудна управа, сада у надлежности Агенције за банкарство РС, која путем Одбора за супервизију сада доноси одлуку о судбини банке.   

"Ради се о огромним новцима и штети од  стотину милиона марака. Ако се не буде ништа учинило, цех ће платити грађани РС", навео је Бореновић.     

На климавим ногама је и Банка Српске (бивша литванска БиБ), којој такође недостаје 20 до 30 милиона марака. Ако Рафинерија оде у стечај, а све говори да ће се то десити, власт ће је морати спашавати, исто као и Бирач, што значи да ће бити потребно још 50 до 100 милиона само за обртна средства за мјесец-два рада.

Ако Руси напусте Рафинерију, велику штету могла би да претпри и Нова банка. Бранислав Бореновић упозорава да руски купци никада нису уплатили ни марку од 130 милиона марака по основу пореза и доприноса, како је то било дефинисано уговором о приватизацији нафтне индустрије.

"Ни марка није уплаћена, што је додатни показатељ да је Рафинерија Брод у озбиљним проблемима. Обавезе Рафинерије су шест пута веће од вриједности капитала. То је још једна у низу афера у РС", казао је Бореновић.

Економисти упозоравају и на могући суноврат берзе у РС, која би, што се тиче цијене свих акција, дно могла достићи идуће године. Сатјерана у ћошак, власт ће, сматрају финансијски стручњаци, наставити да узима кредите, али ће они, који ће их давати, тражити нешто више од камате. Ти захтјеви ће се, прије свега, односити на продају оних ресурса које РС још има.

Све у свему, наши саговорници новој Влади РС дају кратак рок трајања. Не добије ли Додик кредит од Руса (и то неки већи), они оцјењују да се већ у фебруару могу очекивати велики финансијски проблеми, чак и социјални немири.

"Пред онима који буду планирали буџет је врло тешка ситуација, јер се сусрећу са ниским домаћим приходима, недовољним за укупне расходе, који укључују и отплате кредита. Ново задуживање је неизбјежно, то је јасно као дан. Колики ће бити његов обим, то ћемо видјети, али ја мислим да ће то поново бити значајно", навео је Драган Чавић.

Економисти процјењују да би власт могла ићи и на повећање директних пореза, јер се ПДВ, који је у надлежности државе БиХ, неће дирати. Међутим, повећање пореза на добит, који је у надлежности РС, не
игра неку улогу, јер, како образлажу, они на годишњем нивоу износе око 120 милиона КМ, док приходи по основу ПДВ-а износе десет пута више, око 1,2 милијарду марака.


РС је прије двије године већ повећала порезе на добит, али то је имало контраефекат, односно стотине предузећа је затворило своја сједишта у овом ентитету и преселило се у Федерацију БиХ.

Све у свему, ситуација је веома лоша. Фирме отпуштају раднике, приватне фирме пријављују раднике на минималац или ангажују раднике по основу уговора о дјелу, Влада је увела порез на некретнине и још неке намете, чиме су се дјелимично спасли од финансијског краха у протекле двије године,  јер су по том основу прикупили неких 300 милиона. Подизањем пореза, истичу економисти, не може се даље побољшати стање јавних финансија РС и то је властима Републике Српске одавно јасно.

"Не постоји нова Влада. Ово је влада лошег континуитета. Чим је иста предсједница Владе и кључни људи у њеном кабинету, то значи да нема никаквих промјена. Зато се може говорити о континуитету једне
лоше економске политике, којом ће се, првенствено, покушати заташкати бројне коруптивне афере", истакао је Бореновић.

Он додаје да ће сви, по први пут откако постоји РС, жељети да нова Влада РС што прије падне, јер ће њен пад бити боља опција за Републику Српску и њене грађане, него да настави владати наредне четири године.
(зурнал.инфо)

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

дјуро

17.12.2014 06:40

Добар избор.Свака цаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

дарко

17.12.2014 06:43

Ја сам се надао све до данас да це нас Босиц бити премијер,опет ова.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

посјетилац

17.12.2014 06:59

Жељка, само наставите са редовним исплатама плата полицији, просвети, судству и другима! Редовно исплаћујте пензије и желим вам да отворите што више нових радних мјеста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здравко

17.12.2014 07:06

Наравно да је јасно да наставница енглеског не мозе бити директор сколе а да не прицамо да је неким триком Премијерка у озбиљној дрзави.Мало се играла,играце се јос мало и крај. Банкрот виси о концу.Толико људи погинуло за Републику Српску,додјосе нељуди и унистисе све,црква цути сто највисе боли, а зна се и због цега.Све у свему теско време за народ,а водје увјек имају резервни план за бјекство,сјетимо се Републике Српске Крајине и њених визионара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за посјетиоца

17.12.2014 07:13

На жалост, ваше жеље тешко да ће бити оствариве! У 2015 нас чекао благо речено пакао! Дуг према повјериоцима који ће се морати вратити у 2015 години је 1/3 укупног буџета Српске.Пуњење буџета ће много слабије ићи због смањене куповне моћи грађања и штедње истих, због несразмјера увоза односно извоза, и оно што је такође веома битно, због пада цијена нафте на свјетском тржишту. Наиме акцизе државе на литар продатог бензина су већ умањене за 30%, а рачуна се да ће доћи на 50%, што значи да држава ако је у прошлој години приходовала од акцизе на горива примјера ради 5 милијарди, ове године ће приходовати само 2,5 милијарди. Све у свему, црно нам се пише!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостар

17.12.2014 07:28

Не би лоше било да Миле, као Вучић, са Арапима договори изградњу "Бањалука на води" и направи већу џамију од Вучићеве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борг

17.12.2014 07:35

Напријед Зељка цврстом зенском руком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

континуитет

17.12.2014 07:44

Ово и треба да буде Влада континуитета! Грађани су се на изборима опредјелили за то! Да су хтјели промјене гласали би за неког другог! Зашто неко очекује да Жељка мјења било шта кад је добила подршку на изборима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

отпад

17.12.2014 07:45

Испрепадаше нас Федерацијом и укидањем насе нам вољене РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, а на крају ће нас Цвијановићка , Додик и остали папци продати на отпад као стари лим. ЕТО ТОЛИКО ВРИЈЕДИМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цензура...

17.12.2014 07:59

До прољећа и револт је завршен, опет све по старом, гунђање по систему "Трла баба лан..." ето то смо ми и наша борба за боље сутра. Медији већ полако посустају и мијења им се посјећеност односно ТВ гледаност, шта рећи на крају ??? ОДРЖАНИ СУ ДЕМОКРАТСКИ ИЗБОРИ У 2014. ГОДИНИ-ОДЛУЧИЛИ СМО...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

17.12.2014 08:02

Само драги Бог да нама,обичном народу,буде на помоћи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

17.12.2014 08:02

Па гос. Иваниц је рекао да прво кад додје на власт це бити редуковање ПДВа..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

17.12.2014 08:04

Као прво ово није влада Жељке Цвијановиц него Милорада Додика, као друго РС је већ одавно банкротирала тј. пропала само што то надлежни неће да прогласе и као треће сав терет сносе обични грађани А КО БИ ДРУГИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за борга

17.12.2014 08:11

Убјеђења сам да је потребнија паметна глава од чврсте руке, што сумњам да дотична посједује...

ОДГОВОРИТЕ
Name

посјетилац

17.12.2014 08:22

Акциза се не плацају процентуално, него фиксно по литру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луцифер

17.12.2014 08:25

Пакао цека оне које су гријесили, а најгоре це проци оно који су лагали. Такви це директно доци мени, јер не зову мене дзаба "принц лази"

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаро

17.12.2014 08:32

Токмаку један, акцизс се плаца фискно по литру , а не процентуално!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

17.12.2014 08:36

Јел жељка или жељко.....то је право питање :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамал

17.12.2014 09:01

Мостарац, то сто Вуциц (оверлорд) гради Београд на води, то се зове "наводни Београд"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стрсљен

17.12.2014 09:05

Па народе засто плацес и кукас сам си их бирао а влада јос није састављена а ти народе цвилис, на кога САМ НА СЕБЕ јер си их ти бирао, или за паре или за празна обецања, тразили сте гледајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

17.12.2014 09:17

оставила јој сто преко двоје виси

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

17.12.2014 09:18

ДУПЛО ГОЛО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Стојановиц

17.12.2014 09:27

Највазније јесте да премијер има за савјетника Горана Петровица знаног сироким зворницким масама са надимком ГЛИСТА. Инаце дотицни је у постпоплавном периоду савјетовао оснивање БАНКЕ ХРАНЕ за сиромасне и гладне. Колико идемо назад и којом брзином тај јад нас тек оцекује. О струцности и лицним способностима је висе него сувисно коментарисати. У сколи ако си лос дјак ти понављас годину изгледа да је то и слуцај са насом владом ако си лос ти понављас своју дузност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неле

17.12.2014 09:47

Заискали сте,ето вам га!

ОДГОВОРИТЕ
Name

додик млађи

17.12.2014 10:22

после ј.... нема кајања, народ је своје рекао на изборима,народу је добро чим исте бира

ОДГОВОРИТЕ
Name

раптор

17.12.2014 11:09

С обзиром на суштину ствари, наслов би требао да гласи, "Шта је идиот Милокрад оставио Милораду Додику, најновијем издању старог предсједника Републике и предсједнику Владе, текућем власнику земље, воде и ваздуха на парчету груде коју зову РС?" Оставио је паклену дубиозу. Силне афере. Септичку јаму и камен око врата у њој. Врло је лако сконтати да ће се у томе и удавити. Тако и треба јер је то све сам и замијесио. Не каже се џабе, "Нико те неће сјебати као сам себе." Зинула гузица неписмњаку да буде величина. А, ем не зна, ем је у души обични покварењак и лопов. Болесник. Као и, ама баш, сви његови пајташи. Има таквих на десетине хиљада у овој вукојебини, а он је екстрем. Пошто је хазардер, успио се увалити у оно што је хтио. Кад тад, то додје главе. И опозицији и свима нама који кужимо у каквом стању је ова септичка јама, остаје само да посматрамо његово потпуно потонуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борг

17.12.2014 11:28

Нас висе од триста хиљада гласаца гарантује да је Зељка најбоље сто тренутно моземо имати на мјесту премијера.Коме не одговара нека цека 2018. или 2024.

ОДГОВОРИТЕ
Name

виктор

17.12.2014 11:31

Не бих се залио да ми је Зељка зена.Ови сто јој оспоравају зенственост лазу највисе себе а онда и оне око себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

17.12.2014 12:08

Зељка само добру опрему полицији и добре плате полицији да те цува и неце ти моци нико ниста 4 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мом

17.12.2014 12:27

Петре, од чега ће ти дати добру плату кад су све уништили и немају више ни крајцара. (А неће више моћи добити ни кредита)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста

17.12.2014 13:15

ОСТАВИЛА ЈОЈ БИЈЕЛЕ ЦИЗМИЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

профа

17.12.2014 13:41

Слику на зиду од пре четири године

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА

17.12.2014 14:15

НЕМА СПАСА ОВОМ НАРОДУ.САМИ СМО СЕБИ ЈАМУ ИСКОПАЛИ.КАД БРОД ПОТОНЕ САМО СЕ СЈЕЋАЈУ ДА ЈЕ БИО. ПОВРАТКА МУ НЕМА. БОРЦИ И НЕЗАПОСЛЕНИ ИЗГУБИЛИ СВОЈЕ ДОСТОЈАНСТВО И ПРАВО НА РАД И ПОШТОВАЊЕ. НЕКА ИМ ЈЕ НА ЧАСТ ЦРВЕНДАЋКА БАГРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђоле

17.12.2014 14:19

На крају ако нас Федерација не извуче из блата, готови смо ! Они бар нису распродали све као ми .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знатижељна

17.12.2014 14:20

Да знате да се и ја питам шта је Жељко оставио Жељки?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

17.12.2014 14:44

Растури вас Жеки! Ууууу што јаучете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛАВНИ ГРАД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СРПСКО САРАЈЕВО

17.12.2014 15:14

Иста Пропаст Иста Влада гдје у свету има Да води Владу Преводилац Енглеског Језика . Ста је урадила у Прослом Мадату само је Довела До банкрота. видите Господо Да су све Исти У Фотељама Који су Републику Српску Довели У Банкрот Са СНСД-овим Визијонарима

ОДГОВОРИТЕ
Name

програм владе

17.12.2014 15:56

помоћи социјалним категоријама - свим радницима 5% од плате. помоћ поплављенима - Свим радницима од плате Градња аутопута - Па наравно од плате помоћ банкама које пропадају - од плате и од локалних заједница и кад плата буде 10 % од садашње свим радницима у Републици онда ћемо имати свега. И влада ће оправдати мандат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ССД. СЈЕДИЊЕЊЕ СРПСКЕ ДРЗАВЕ В.СРБИЈА

18.12.2014 00:05

Зељку Подрзавам Стоима Нови Програм Уновом мандату ниста Ново Само Црвене Цизмице место Белих Зелка Преводиоце само Напред требаце И Мени Преводиоц На Руски Акобудес Знала Затебесам Сто-Посте Јарте Ценим Кадси у Цизмама.Зелка Само Напред Испред Баје Дате Мозе Контролисати Дали Цитас Какоје Он Написао За Нови Мандат Стета Стосуте Омеле Поплаве Алицестито Надокмнадит Додругих Поплава.За Зељку ЈЕДАН КРОЗЈЕДАН АЛИ У БЕЛИМ ЦИЗМИЦАМА ЈЕРЈЕ ТО НОВИ ПРОГРАМ НАСЕ ЗАРКЕ МАНДАТАРКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша Д.

18.12.2014 08:30

Огромно незнање влада међу политичарима у Српској кад је у питању економија. Грађане Српске не интересује опстанак исте јер је то питање завршено. Српска је вјечита категорија. Проблем је само економске природе. Шта очекивати. Јад, глупост, неморал,бахатост,незнање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

18.12.2014 10:31

КАКАВ ПРЕМИЈЕР ТАКАВ И НАРОД. ЛУД, ЗБУЊЕН НЕНОРМАЛАН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

18.12.2014 14:44

Затекла што је и оставила.

ОДГОВОРИТЕ