Да ли је депресија заразна?

Један научник сматра да би депресију требало сматрати заразном болешћу, а не емоционалним поремећајем.

Здравље 28.11.2014 | 10:15
Да ли је депресија заразна?

Ово стање може бити резултат паразитске, бактеријске или вирусне инфекције, а будућа истраживања требало би да открију више о овим микроорганизмима, каже др Тархан Канли са Универзитета Стони Брук у САД.

Ако је његова теорија тачна, он сматра да би у будућности могла да се развије вакцина за ово стање.

У журналу “Биологy оф Моод анд Анxиетy Дисордерс”, др Канли каже да се пацијенти са депресијом понашају као болесни. Немају енергије, тешко устају из кревета и нису заинтересовани за свет око себе.

Студије спроведене над пацијентима са депресијом такође показују присуство запаљенских маркера у њиховим мозговима, каже Канли.

Он сматра да је најбољи пример оно шта се дешава са менталним стањем човека који је заражен токсоплазмом. Иначе, познато је да особе заражене овим паразитом могу показати драстичне промене у понашању, због начина на који токсоплазма оштећује мозак.

Канли наводи анализе 28 студија које су пронашле везу између вируса и депресије. Међу њима су БДВ, херпес вирус, варичела зостер вирус и Еспстајн Бар, од којих су сви чешће детектовани код депресивних особа, него код оних које нису имале проблеме у понашању.

Његов закључак је да и наследност овог поремећаја до сад није испитивана на прави начин.

Он каже да је доказано да вируси, бактерије и паразити могу да преносе гене у наше ћелије и доведу до промене наше генетске структуре.

Такође, њима може да се зарази дете већ на рођењу, због чега се депресија преноси “с колена на колено”, сматра Канли.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар