Најбоља инвестиција сер Алекса је ОН!

На данашњи дан 1992. године Алекс Фергусон повукао је можда и најбољи потез на фудбалском тржишту у дугој каријери!

Фудбал 26.11.2014 | 19:25
Најбоља инвестиција сер Алекса је ОН!

На данашњи дан пре 22 године Манчестер Јунајтед решио је да доведе тада још увек недовољно доказаног француског нападача из Лидса, а цена коју су тада Ђаволи погодили с клубом из Јоркшира оставила је Управи простора за безазлену грешку. Нико тада још увек није био свестан да је Алекс Фергусон повукао можда и најбољи потез на тржишту у својој каријери плативши 1.200.000 фунти како би на Олд Трафорд довео Ерика Кантону.

Кантона до преласка у Јунајтед није наговештавао да би могао постати велики играч каквим га данас памтимо. Напротив. Француз је имао 25 година када је дошао на Острво, а његова каријера могла је кренути потпуно различитим путем од оног којим је ишла. Он је, наиме, непосредно пре него што ће прећи у Лидс из Нима нуђен тадашњем менаџеру Ливерпула Грејему Сунесу којем је Мишел Платини топло препоручио да га што пре доведе на Енфилд, али је Сунес проценио да за Кантону нема места у Редсима и Француз је завршио у локалном ривалу из Јоркшира за само 900.000 фунти.

После солидне полусезоне у Лидсу за који је постигао девет голова било је време за прелазак на већу позорницу и Фергусон је очигледно добро знао шта ради. Јоркширци су зарадили само 300.000 фунти на Кантони који је тог 26. новембра 1992. године потписао за Јунајтед, дебитовао је десет дана касније у дербију против Ситија, да би све потом постала историја.

Наредних пет сезона биле су и најбоље у каријери харизматичног фудбалера пореклом из Марсеља. Ерик је одиграо 185 мечева за Манчестер, постигао је 82 гола уз карактеристичне прославе, постао је капитен највећег манчестерског клуба и све то чинио је са стилом који се некима много свиђао, а некима уопште. Средине није било.

Већи део времена у Јунајтеду Кантона је био омиљени играч навијачима Манчестера и идол Олд Трафорда. У исто време, контроверзни нападач био је један од најомраженијих премијерлигашких фудбалера деведесетих у Енглеској. Нетрпељивост противничке публике углавном је долазила као последица чињенице да је увек могао да завије њихов тим у црно голчином са 30 метара, али и као последица инцидената које је Француз правио и његове пргаве нарави. Наравно, велика већина љубитеља фудбала и даље памти чувени кунг-фу потез Ерика Кантоне у мечу са Кристал Паласом по чему ће, поред сјајних голова и подигнуте крагне, остати најпознатији.

Коментари / 0

Оставите коментар