"Глиница" све ближа домаћем власништву

Домаћи бизнисмен из Фоче, Гордан Павловић власник предузећа „Павгорд“ и „Србињепутеви“ данас је откупио сва потраживања литванске Укио банке од зворничке Фабрике глинице „Бирач“ и њених ћерки фирми која су процјењена на 85.643.000 евра.

Република Српска 20.11.2014 | 18:19
"Глиница" све ближа домаћем власништву

Павловић се обавезао да ће 85,6 милиона евра потраживања Укио банке платити 6,4 милиона евра.Уговор о преузимању свих потраживања Укио банке која је у стечају, потписали су јутрос у Каунасу у Литванији стечајни управник Укио банке и Павловић.Милион евра је одмах уплаћено на рачун Укио банке, а остатак ће бити уплаћено у договореном року.Литванци заузврат одустају од свих својих потраживања у Републици Српској.

СЛИЈЕДИ КОНВЕРЗИЈА ДУГА У КАПИТАЛ

Павловић ће сада, како је потврђено и у његовој фирми „Павгорд“, тражити од стечајног управника да му се признају ова потраживања, вјеровано не у цјелокупном износу и потом их конвертовати у капитал. Павловић би тако постао највећи сувласник Фабрике глинице, највећег привредног капацитета у зворничког регији и јединог ове врсте у БиХ.Литванци су у претходном периоду покренути бројне судске поступке у Републици Српској за наплату својих потраживања која је стечајни управник одбијао да призна, али су ипак судови сматрали другачије, те једно вријеме блокирали све рачуне „Алумине“ и „Механике“, ћерки фирми Фабрике глинице Бирач.

Павловић је власник неколико фирми у Републици Српској „Србињепутеви“, „Павгорд“, „Техноком“, те рудника мрког угља Миљевина у Фочи.Његова компанија „Павгорд“ се иначе бави трговином, превозом, изградњом грађевинских објеката и одржавањем путева, а није им страна ни угоститељска дјелатност. Наиме, они су власници хотела у Вишеграду, а од Владе Републике Српске су купили Нови рудник мрког угља Миљевина у Фочи.Управо овај рудник ће бити главна карика у Павловићевом најновијем пословном потезу у откупу потраживања Литванаца.

Како се сазнаје, Павловићева намјера је да његов рудник са око 100 запослених Фабрику глинице Бирач снабдјева угљем.„Павловићеве фирме су 2013. године имале укупну добит од 15 милиона КМ, што значи да смо само по основу пореза на добит у Буџет Републике Српске уплатили 1,5 милиона КМ “, кажу у „Павгорду“.Фабрика „Бирач“ тренутно послује под управом стечајног управника, али и у великог агонији. Литванци који су је приватизовали су отишли и покренута је опсежна истрага о њиховом пословању претходних година под сумњом да су из Републике Српске изнијели око милијарду КМ. У међувремену, власници „Бирча“ су изгубили и матичну банку у Литванији „Укио банкас“ коју је преузела држава и покренула стечај. Стечајни управник „Укио банке“ је покренуо наплату потраживања од „Бирча“ и њених ћерки фирми.

Портал  је још у августу ове године објавио да је један домаћи бизнисмен заинтересован за куповину потраживања Литванаца и да су им доставили понуду која ће бити мања од 10 одсто свих њихових потраживања.

“ПАВГОРД” КУПИО ОД ВЛАДЕ РУДНИК МИЉЕВИНУ ЗА ШЕСТ МИЛИОНА КМ

Влада Републике Српске је средином 2010. године прихватила понуду предузећа „Павгорд“ да путем непосредне погодбе, купи државни капитал Новог рудника мрког угља Миљевина за шест милиона КМ.Понуђач се обавезао да ће у опрему и осталу инфраструктуру Новог рудника Миљевина у наредне три године инвестирати десет милиона КМ, запослити 100 радника укључујући постојеће, те задржати претежне дјелатности експлоатације мрког угља на површинском и јамском копу.

Нови рудник Миљевина настао је на имовини пријашњег рудника којег је 2007. у стечајном поступку купила Влада РС за 4,95 милиона КМ. Рудник, у којем су запослена 22 радника, не ради због губитка тржишта и недостатка обртних и инвестиционих средстава. Влада је у два наврата на име трошкова одржавања постројења и плата запослених у Руднику уплатила око 600.000 КМ.Понуду за куповину Рудника, поред „Павгорда“, наведено је у Владиној информацији, доставило је и предузеће „Иноx-техноремонт“ из Груда које је касније, ипак, одустало јер није успјело да обезбиједи инвестицију за изградњу термоелектране на подручју Миљевина-Фоча.

Стигла је, такође, и понуда компаније „Еуро Инвест“ из Москве коју Влада није прихватила, јер је, како наводи, предвиђала сукцесивну двогодишњу уплату купопродајног износа од око 8,76 милиона КМ, што није у складу са законским прописима. Интерес за приватизацију Новог рудника Миљевина показивале су и грчке компаније „Сенкап“ и „Фирст“, канадски „Ецо Греен Енергy“, бањалучки „Привредни препород“, словачки „Екоспас“, руски „Интер-Рао“, мађарска електропривреда и „Земљокоп-инжињеринг“ из Источног Сарајева, али су преговори окончани неуспјешно.


КО ЈЕ ГОРДАН ПАВЛОВИЋ

Милионер из Фоче, Гордан Павловић је у жижу јавности доспио почетком априла ове године када је према писању медија полиција Републике Српске претресла његова предузећа због сумње у нерегуларности приликом продаје пословних објеката. У акцији су претресена предузећа „Србињепутеви“, „Павгорд“ и „Техноком“, с циљем изузимања документације ради утврђивања евентуалних незаконитости у предмету по којем поступа МУП РС у сарадњи с поступајућим тужилаштвом.

Павловић је тада потврдио да је сва тражена документација уступљена инспекторима и одбацио сваку могућност о незаконитостима. „Све им је на располагању, могу да кажем да немамо никаквих неправилности, да је све чисто и у реду, а нека свако ради свој посао„, кратко је тада рекао Павловић за Независне новине.Павловић је пажњу јавности привукао још једном раније, због информација да му је у септембру 2012. године пријетио Здравко Крсмановић, бивши начелник општине Фоча.

Аутор: Синиша Вукелић
Извор: Цапитал.ба

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

КС

20.11.2014 14:27

Па добро,Литванци лоси само 70-ак милиона.Нису ту циста посла!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ово ко индијска серија

20.11.2014 15:08

Агонији никад краја. Прво га истресу са полицијом из гаца а онда он узима потразивања литванаца да би их конвертовао у власниство. У исто вријеме дрзава одрзава фирму о стапу и канапу и улазе велик новац који неко хоце да окрене себи. Литванци су се сад и дефинитивно повукли добри су цирка милијарду. Њихова банка у стецају изгубила силне милионе а највисе Глиница из које је однесено све сто вриједи а остављени огромни дугови. Видјецемо ста це на крају да буде од свега тога и ко је стварни инвестирор у Глиницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

глиница

20.11.2014 17:22

ће нај вјероватније у старо гвожђе, само да се не открије "ко" ју је опљачкао .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.11.2014 17:34

Свако ко уплати толики новац за нешто што је пропало заслужује орден првог реда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Директ

20.11.2014 18:34

Ти изгледа не знаш шта је фабрика, можда би и знао да си изашо некад из њиве!

ОДГОВОРИТЕ
Name

економија

20.11.2014 18:40

И Зока и Еникон су у овој прици узимају и рудник у Сребреници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

па

20.11.2014 19:25

види се да се све ради убрзано , нема већине ...........

ОДГОВОРИТЕ
Name

маленкост

20.11.2014 19:51

ПОЈЕО ВУК МАГАРЦА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Силвер

20.11.2014 20:44

Нажалост, ови тренутни закони су направљени тако да штите приватнике а најмање раднике. Заиста је ријеткост да у РС приватна фирма послује добро и испуњава све обавезе према раднику. Зато је могуће да ће и овај гледати само да извуче пара колико се може из Бирача и на крају као фантом нестати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуливер

20.11.2014 21:56

Доласком провјереног струцњака, све сто дохвати оно се осуси, вец упропастена Глиница слузи да се намире разноразни сплеткароси, наравно и они у судовима!А струцњак је досао да пропреми терен, бас како је урадио са Привредном Банком... Назалост радници су једини губитници!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

21.11.2014 01:34

Има код њега у фирми много људи који су обисли сву Србију, Црну Гору, па и Русију и на крају досли код њега да раде... А знате ли ста казу?"КАЗУ ДА НИКАД НА БОЉЕГ ГАЗДУ НИСУ НАИСЛИ, СВЕ СТО ОБЕЦА ТО И ИСПУНИ...А КАЗУ СТО ЈЕ НАЈБИТНИЈЕ ПЛАТА СВАКИ МЈЕСЕЦ РЕДОВНА"

ОДГОВОРИТЕ
Name

нереалан

21.11.2014 10:15

Ко је Гордан Павловвиц, заврсио специјалну основну сколу, средњу заврсио ванредно. Прави стамбене зграде и тек тада трази градјевинску дозволу, вецина непријављених радника, на бензиској бумпи јединој у БиХ се тоци лоз уље у аута, пуне плинске боце без атеста. треба ли јос, ако је мало, има тога, али....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

21.11.2014 15:18

"Ти изгледа не знаш шта је фабрика, можда би и знао да си ИЗАШО некад из њиве!" Јок ти ћеш да ми каеш. :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

постено

21.11.2014 20:45

Ту је и крај Бирца, Павловиц це вратити те паре само од старог зељеза, онда це продавати локације. Вјерујем да це опело догодине у ово доба сахрана други дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

22.11.2014 02:15

Што се тиче послодавца, моја пријатељица која ради у Србиње путевима каже да се ниједан момак који је запослен тамо неће оженити јер раде од јутра до мрака за неку смјешну плату. Слично је и са рудником. Земљу за изградњу зграда је "регуларно" платио на тендеру са још неким особама у замјену за станове. Е сада ће тај што је расписао тендер завршити у затвору... Што се Крсмановића тиче цјела ствар је у томе што није могао да му узме рекет. Ипак пошто је Здравко био "широке" руке што се тиче општинског буџета Гордан му је позајмио паре да исплати плате. Е онда је једно вријеме била то велика љубав у знак захвалности док није пукла тиква пред општинске изборе. Почетци Гордана крећу одкада је упознао Мома Мандића који га је добро научио послу. Наравно у рату је давао пакет цигара за једну смјену на линији. Изгледа да су Гордан и Додик слично почели...

ОДГОВОРИТЕ