Имовинска права Срба неостварива у пракси

Да су имовинска права Срба на Косову и Метохији и даље мртво слово на папиру сведочи пример породице Јовановић из Приштине, тврде франкфуртске „Вести“, додајући да прва и за сада једина Српкиња која је добила случај пред Уставним судом Косова против Косовске агенције за имовину (КАИ), Надежда Јовановић и даље не може на свој плац у приштинском насељу Софалија.

Србија 01.11.2014 | 08:45
Имовинска права Срба неостварива у пракси

После осам година повлачења по разним судовима, Уставни суд у Приштини је почетком априла пресудио да су Надежди прекршена људска права и наредио КАИ да у року од три месеца отера узурпатора с њеног имања. Али, то се није догодило.

Проблем извршења судских пресуда је очигледно зачарани круг. Уставни суд Косова, у одговору "Вестима", упире прстом у Косовску агенцију за имовину.

"Након што је добио писмо госпође Јовановић, 2. октобра у вези са извршењем пресуде (КИ187/13), Уставни суд је послао званично писмо Косовској агенцији за имовину, којом се тражи додатно објашњење о извршењу ове пресуде. Косовска агенција за имовину треба да у року од 15 дана обавештава Уставни суд о конкретним мерама које је предузела у вези са извршењем пресуде од 1. априла. Овај рок још није истекао“, кажу у Уставном суду.

"На папиру правде има, али се не спроводи. Уставни суд нема никакве ингеренције над вољом појединца или институција на Косову. Ово је очигледан пример непоштовања једнакости грађана“, каже њена ћерка Драгана Јовановић, која поред наследства, са мајком и сином живи у изнајмљених 28 квадрата на београдском насељу Карабурма.

Она појашњава да је рок за извршење пресуде истекао 16. јула, али да Косовска агенција није поступила по налогу јер како каже "нема финансијских средстава за рушење".

„То образложење уопште не пије воду. Ако немају средстава да руше три куће које је саградио на нашем имању и врате нам посед, могли су да га удаље са наше земље и онемогуће га да користи бесправно подигнуте куће или да их запечате. Онда би били у истој ситуацији, као што сам ја без куће и стана“, огорчена је Драгана.

Случај Надежде Јовановић нашао се и у недавном извештају Европске комисије о напретку Косова, као пример повреде имовинских права и неефикасности правосуђа, али изгледа да се због тога нико у Приштини није узрујао.

„И ми смо сада у горој ситуацији него што смо били, јер више немамо коме да се жалимо. Почетком октобра обратили смо се поново Уставном суду да нешто предузме, али од њих још нема одговора“, додаје Драгана.

"Вести" су се обратиле Косовској агенцији за имовину, из чијег се одговора може закључити да је проблем системски, јер Агенција тврди да нема пара за рушење, а лоптицу пребацује на косовско министарство финансија.

Ако се посредовање не оствари, агенција је дужна да почне са другим правним лековима, као што су исељење или рушење незаконито подигнутих грађевина. У вези са припремом рушења нелегалних објеката агенција је затражила од Министарства финансија да издвоји одговарајућа средства за ту сврху. Косовска Агенција за имовину је буџетска организација и њене активности зависе од подршке владе.

Међутим, Агенција није добила никакав одговор до данас. Агенција ће бити обавезна да поступи уклањањем бесправно изграђених грађевина, али само ако јој средства за ову намену постану доступна, кажу у Косовској агенцији за имовину.

 

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Милојко-Бања лука

01.11.2014 13:24

О овоме треба Вучко да разговара са Меркловом,Камероном,Обамом итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

даниловдамјан@yахоо.цом

21.04.2020 09:35

Дали ова голгота има епилог 2020 године. Засто се о томе нисyа не писе?

ОДГОВОРИТЕ