Соколац: Пад прихода од шума један од узрока дефицита

Одборници Скупштине општине Соколац усвојили су данас одлуку о извршењу буџета за првих шест мјесеци ове године, у износу од 2 650 000 конвертибилних марака, док су буџетски издаци за исти период износили око 3 милиона и 600 000 КМ.

Република Српска 30.10.2014 | 17:14
Соколац: Пад прихода од шума један од узрока дефицита

Начелник општине Соколац Милован Бјелица тврди да је дефицит у буџету за првих шест мјесеци ове године од око милион конвертибилних марака узрокован неиспуњеним обавезама које је садашња власт затекла још 2012. године, а које су се морале измирити у претходном периоду, као и да је општина морала измирити обавезе по кредитима из протекле године.

Непланиране трошкове изазвале су и штете од поплава, од око 300 000 КМ, које су се морале санирати, а ситуацију је погоршао пад прихода од шума.

"У 2012. години приход од шума износио је око 1 300 000 КМ, док је у 2013. приход био 1 580 000 КМ. На основу тог извршења из 2013. године ми смо планирали буџетска средства за 2014. годину, али због поплава и кишних дана није се могло радити ни у шуми, пала је заинтересованост за куповину дрвних асортимената, тако да ћемо за најмање 40 одсто имати пад прихода по основу прихода од коришћења шумског материјала на подручју наше општине", напомиње Бјелица.

Клуб одборника СНСД-а гласао је против одлуке о извршењу буџета, због, како тврде, чињенице да је каснило расправљање о буџету како би владајућа коалиција у општини Соколац, прије избора сакрила од грађана катастрофално стање у буџету.

"Имамо расипничко понашање начелника и служби које су везане за кабинет начелника, гдје су имали дефицит од око 950 000 КМ само за ову годину. И у прошлој години је остварен дефицит, о чему се није расправљало ни данас нити су имали рјешења како рјешити тај проблем", тврди одборник СНСД-а Мирко Чоловић.

Извршење буџета за првих шест мјесеци ове године подржао је клуб одборника ПДП-а, али уз напомену да треба ући у ребаланс буџета.

"Не сматрамо да је ово катастрофа, нити да општина иде у банкрот. Оно што мислимо јесте да треба ићи у ребаланс буџета, те да се морају ускладити расходи са приходима", истиче одборник ПДП-а Драгиша Делић.

Начелник Бјелица поручио је одборницима да општина води једну одговорну социјалну политику, те да ради на привлачењу инвеститора и стварању повољног амбијента за улагање, што ће се посебно примијетити и у
наредном периоду.

БН ТВ



Коментари / 5

Оставите коментар
Name

неутрални

30.10.2014 17:01

Зар је овај Чоловић још увијек на слободи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

рајко

30.10.2014 17:13

Нема висе лоповлука да Дуца и Цоловици могу красти од овог несретног народа !

ОДГОВОРИТЕ
Name

бети

30.10.2014 17:58

Ја не знам да је у Сокоцу било поплава. Несто мало у Подроманији и то поплавиле оне ливаде. А ста си ти Цицко санирао са толиким парама питај бога. а и ти Цоловицу цути зив био ти си гори од Цицка сто пута. Сто се сума тице морају бити у дефициту кад сви краду. возикају се по цитав дан аутима из сумарства и то у приватне сврхе. Гориво се из нива пресипа у канте. Ма све лопов до лопова. Најгори су управници у том сумарству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

30.10.2014 18:30

Опет питам кад господин Бјелица планира исплатити волонтере па да могу полагати струцни испит. На крају цемо се наци на суду. Казе да води одговорну политику е па господине буди одговоран према омладини и измири своје обавезе док нисам поцео писати много горе ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

30.10.2014 20:09

Ста цете кад исијецете и те СУМЕ,сто су после ИИ свјетског рата отете од људи ДОМАЦИНА.Фукари и проклетом никад доста. Кад све исијецете, засадите барем по једну СЉИВУ,нека се преостала браца имају гдје окупити. Кремаљско Пророцанство.

ОДГОВОРИТЕ