Гдје су српски клубови у Европи?!

Србија тоне на клупској УЕФА листи, ускоро је престижу Словенци, а вероватно и Казахстанци, Словаци, Мађари.

Фудбал 25.10.2014 | 00:00
Гдје су српски клубови у Европи?!

Бламажа Партизана против Бешикташа ће остати за клупске алманахе као најтежи европски пораз икада виђен у Хумској. Лекције које је Партизан добио од Бешикташа и Астераса су најбољи доказ немоћи српског фудбала и колико он заиста вреди. Исто тако је и непобитна чињеница да тај и такав Партизан једини брани част српског фудбала и сакупља бодове за клупски УЕФА национални ренкинг. И успео је сакупи неку цркавицу бодова. Тачније просек бодова око којег се српски клупски фудбал врти претходних пет година... Нама у Србији то делује као просек, осталима у Европи то је доња граница коју многе фудбалски неписменије нације прескачу као од шале...

Прво да кренемо од места на којем се Србија тренутно налази. Резултати наших клубова у претходних пет година (период који се рачуна за ренкинг) доносе Србији 27. место у Европи. На тој укупној ранг листи, испред Србије су Аустрија, Хрватска, Кипар, Израел, Пољска, Белорусија, Данска... Шкоти, Бугари и Норвежани су сакупили тек нешто више поена. Иза Србије су Словенци који ће нас ускроро престићи, а вероватно ћемо врло брзо дочекати дан када ћемо гледати у леђа Азербејџану, Словачкој, Мађарској, Казахстану...

Сада да погледамо и колико бодова су сакупили Срби у актуелној сезони. Чињеница је да је Црвена звезда својом кривицом елиминисана из УЕФА такмичења и да је ту Србија хендикепирана. Иако ни Црвена звезда када је учествовала претходних сезона није умела да осветла образ Србије, па су током појединих сезона више бодова нашој земљи од некадашњег првака Европе и света доносили Рад или Војводина. Ипак, некако је за очекивати да би Звезда каква год да је прошла макар коло даље од Чукаричког или Јагодине...

Током претходног лета и акутелне јесени, српски клубови су одиграли 17 мечева у Европи. Од тога 14 у квалификацијама за еврокупове. У евро такмичењима, победа доноси два, а реми један бод. У квалификацијама је то дупло мање. Партизан је освојио шест поена, остала три тима (Војводина, Јагодина и Чукарички) укупно четири. Бодови се саберу и потом поделе са бројем учесника клубова, што је у нашем случају четири.

Када се црта подвуче, Србија је за УЕФА ренкинг до сада освојила мршавих 2,5 бода.

Исти број бодова су наши клубови освојили претходне сезоне, када су сви поиспадали у квалификацијама. Тада је Војводина била за пример пошто је освојила више од половине укупних бодова. И када је Звезда учествовала, биланс није био нешто бољи.

Али, ипак, на вечите се озбиљније рачуна него на Војводину, Чукарички и поготово Јагодину која сваке године некако залута у Европу, отпутује једно гостовање, види света и поздрави се са Европом.

Тренутно, од земаља које имају макар једног учесника у еврокуповима, иза Србије је само Финска. Сви остали су испред.

Занимљиво је видети и како остале земље стоје на овом пољу. Наравно, компарације са Хрватима су увек најзанимљивије. У овом случају је боље и да не гледамо западне комшије него да се покријемо ушима и ћутимо. Хрватска тренутно има два представника у Лиги Европе, а још два су била на корак пошто су догурали до плеј-офа. Србија је 27. у укупном, али исту позицију држи и у пласману када се рачуна само ова сезона. А, Хрвати су сезону започели као 20. на финалној листи и већ сада догурали до 17. позиције. Оно по чему су феномен је да су тренутно пети у Европи када се рачунају бодови освојени само у актуелној сезони! Испред Хрватске су само Немачка, Шпанија, Италија и Енглеска. Динамо Загреб, Ријека, Хајдук и Сплит су сакупили 5,875 бодова.

Да поменемо и да су хрватски клубови имали знатно теже ривале. Док су Чука и Воша губили од Гредига и Тренична, Сплит је елиминисао Черноморец и једва испао од Торина, док је Хајдук прошао Шахтјар Караганди (исти онај који пре година дана умало није елиминисао Селтик и прошао у Лиги шампиона) и тесно испао од Дњипра.

На осмом месту у сезони 2014/15 је тренутно Белорусија са 5,00 бодова. Шведски клубови су сакупили 3,9 бодова, словеначки 3,75, а казахстански 3,375! Дакле и Казахстанци имају много озбиљније резултате од српских клубова.

Исти број бодова ове сезоне попут наших клубова, сакупили су из Исланда, с тим што Партизан има шансу да нас евентуално неким освојеним бодом у наредна три меча одлепи из овог непријатног друштва. Дакле, без обзира што Партитан не може да прође даље у Лиги Европе, битно је да оствари што бољи резултат, марак против Астераса у Хумској.

Како сезона буде одмицала, тако ће се и листа мењати у корист клубова из најјачих фудбалских земаља. Јер те земље су имале мање учесника у квалификацијама и мању шансу да донесу већи број бодова. Пошто их се већина директно пласирала у еврокупове, до краја сезоне ће доносити бодове својим земљама, па ће Хрвати тешко задржати пету позицију испред Рсуије, Француске, Грчке или Португала...

Ипак, Хрвате сада још само једно место дели од успеха да у квалификацијама за Лигу шампиона имају два клуба, док Србија тоне и далеко је од тога да њен шампион крене квалификације чак и из трећег кола већ се налази у друштву Македонаца, Албанаца, Литванаца, Азербејџанаца, Исланђана... Има буквално исти статус као шампион Луксембурга. Ускоро ћемо изгубити и привилегију да трећепласирани тим првенства стартује из другог кола квалификација за Лигу Европе. Два тима ће нам почињати такмичење у првом колу, а само ће победник купа бити поштеђен тога.

Најгоре од свега је што нема никаквих назнака да ће нешто променити. Чак и два највећа су морали да се дорађују за европске мечеве, док о осталима не треба ни трошити речи. Толе се поноси осветљавањем фудбалске Србије од средстава УЕФА, а по већини терена лопта тандрче као по ораницама. И даље људи који раде у српском фудбалу потцењивачки гледају на Бате Борисов, Марибор, Лудогорец, Малме, Ријеку, Легију, Јанг Бојс... Довољно је рећи да је азербејџански Карабаг у у три меча Лиге вропе освојио четири бода. Наш шампион само један.

Наставићемо да обележавамо годишњице Барија, Њукасла, да славимо неуспехе и жалимо за несрећама против Лудогореца и Бордоа, а европски воз полако пролази и из њега нам машу Хрвати, Словенци, Казахстанци...

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ПЕРО

24.10.2014 22:39

УДАРИЛА ВИЛА НА ХАЛИЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кенфузовиц

25.10.2014 06:51

Много је питања без одговора. На пример, како то да млађе селекције имају успеха на репрезентативном нивоу а исти ти играчи се изгубе, нестају у својим клубовима или се одједном појаве у неким Косицама ( без намере да омаловажим словачки клуб) а онда заврше у Челзију (Немања Матић). Дакле, поставља се питање, да ли су људи који врше селекцију младих играча довољно стручни? Нарочито они у наша два највеца клуба, или се можда у Звезду и Партизан долази на неки други начин. Ко су људи који воде наше највеће клубове? Откуд одједном Ђурић, Терзић да пале и жаре а да пре тога мало ко да је чуо за њих. Хтео сам да кажем да не верујем да смо одједном заборавили да играмо фудбал, да српство више нема Пиксија, Савићевића, Вукотића. Има их и те како само се изгубе. Због Ђурића, Рамаданија...

ОДГОВОРИТЕ