Намирнице за виткост

ЛИСНАТО поврће, интегралне житарице, јогурт, бобичасто и коштуњаво воће, најбољи су пријатељи вашег здравља и витке линије. Зато би те намирнице обавезно требало да се нађу на јеловнику сваке жене, препоручују британски стручњаци.

Здравље 24.10.2014 | 15:54
Намирнице за виткост

* Зелено лиснато поврће - Спанаћ, кељ, зелена салата, купус, броколи, блитва, празилук, садрже хлорофил који елиминише штетне материје из организма. Ово поврће јача имунитет и штити вид, а једите га свеже или кувано на пари, јер се тако најбоље чувају хранљиве материје.

* Житарице од целог зрна - Садрже два пута више влакана него зрно које је технолошки обрађено. Зато би требало да једете интегралну тестенину и пиринач, а дан можете да започнете с тостом од кукурузног хлеба или корнфлејксом, пахуљицама од целог зрна овса, ражи, јечма, хељде, пиринча.

* Јогурт - Одличан извор витамина, протеина и калцијума, а садржи и здраве бактерије које подстичу варење и штите тело од болести. Довољно је да попијете три до четири мања јогурта недељно, али пажљиво прочитајте декларацију, како бисте избегли шећер.

* Бобичасто воће - Боровнице, малине, купине, рибизле богате су влакнима због чега су одличан савезник у регулацији телесне тежине. Садрже и антиоксидансе, па успоравају процес старења и помажу у борби против штетног утицаја сунца на кожу.

* Коштуњаво воће - Одлична замена за готове „грицкалице“ које су пуне шећера, соли и адитива. Бадеми, ораси, лешници, пистаћи, кикирики, извор су незасићених масти, витамина Б и Е и важни су борци против болести срца. Ипак, пазите да не претерате, довољно је да током недеље поједете 15 до 20 бадема.

Коментари / 0

Оставите коментар