Ову храну потпуно погрешно једемо?

Ако сте од оних који воле здраву исхрану и пазе на своје здравље, онда ће вам се веома свидети ови савети за то како добити најбоље од појединих намирница.

Здравље 23.10.2014 | 11:40
Ову храну потпуно погрешно једемо?

Шаргарепа - Одувек су нас баке и мајке училе томе колико је важно јести шаргарепу, било да је сирова или у укусној супи. Али идући пут када будете кували супу, нека шаргарепе остану целе јер су неке студије показале да се сецкањем на колутиће губе хранљиви нутријенти. У сваком случају, било би најбоље јести их свеже јер ћете добити највише храњивих материја.

Бели лук - Можда сте знали, али бели лук је боље дробити него сецкати. Разлог је тај што ће на тај начин отпустити алицин, и то након што одстоји десет минута, а тај ензим је врло користан за заштиту кардиоваскуларног система.

Преливи за салату - Често се истиче да су преливи за салату препуни масноћа, посебно они куповни, али неке студије кажу да их не треба заобилазити у потпуности. Ако једете домаћи сос од квалитетних намирница, неће учинити велику штету, а дуже ћете бити сити. То значи да ћете на крају појести мање неке друге нездраве хране.

Сазреле јабуке и крушке - Идући пут када купите ове две врсте воћа, пустите их да сазру до краја. Када су јабуке и воћке зреле, у њима се ствара још више антиоксиданса, што је изузетно важно за опште здравље организма и битку са свим негативностима које наше тело свакодневно упија.

Броколи - Броколи је без сумње једна од најбољих намирница којом можете да храните свој организам. Истраживања су показала како је броколи врло ефикасано поврће у смислу превенције одређених врста рака попут рака дојке или рака коже. Али, и у овом случају се показало да је начин припреме изузетно важан. У студији објављеној у часопису “Агрицултурал анд Фоод Цхемистрy” из 2008. утврђено је како је кување на пари најисправнији начин припреме броколија, а пржење очекивано најштетнији. Новије истраживање је показало да зачињен броколи има боље дејство у превенцији против карцинома.

Сенф - Најобичнији сенф може да буде одлично противупално средство, пише “Хуффингтон Пост”, јер садржи куркумин. У последњих 20 година, направљене су многе студије које показују да је главни састојак куркуме куркумин изузетно добар за превенцију многих болести или лечење неких стања. Богат је антиоксидансима, успорава старење мозга и смањује холестерол. 

Коментари / 0

Оставите коментар