Намирнице добре за мозак

Мозак је комплексан орган који никада не спава и неопходне су му велике количине здравих намирница како би нормално функционисао.

Здравље 20.10.2014 | 13:33
Намирнице добре за мозак

Мозак је комплексан орган који никада не спава и неопходне су му велике количине здравих намирница како би нормално функционисао. Доносимо вам листу намирница помоћу којих ћете боље памтити и брже размишљати.

Броколи - Броколи садржи холин, који подстиче регенерацију и стварање нервних ћелија, али и нервних веза, што је битно за ваш мозак и ваше памћење. Студије су показале да мањак холина може да узрокује нервна оштећења код деце, тако да је битно да уносите броколи када сте у другом стању. Броколи садржи витамин К који побољшава памћење и когнитивне функције. Узимајте броколи три пута недељно и унапредићете рад мозга.

Ораси - Ораси су једна од најпопуларнијих намирница које унапређују ''моћ мозга''. Ораси садрже велику количину омега 3 киселина, које штите и побољшавају рад неуротрансмитера, што утиче на когнитивне способности и памћење. Они, такође, у себи имају неопходне хранљиве материје које повећавају доток кисеоника у крви преко крвних судова и спречавају упале. Стога, узмите шаку ораха и мозак ће вам брже и боље радити.

Куркума - Научници са Универзитета УКЛА(УЦЛА)који се баве проучавањем Алцхајмерове болести, утврдили су да додавањем куркуме исхрани можете да одржите ''бистар ум'' и смањите ризик од те болести, као и од запаљења мозга.

Дивљи лосос - С обзиром да људски мозак чини 60 одсто масти, њему су неопходне масне киселине како би добро функционисао. Лосос садржи докозахексаеноинску киселину, која може да спречи појављивање Алцхајмерове болести. Штавише, омега 3 масне киселине утичу на побољшавање циркулације у мозгу и превенцију од менингитиса.

Парадајз - Парадајз је још једна намирница која јача ''моћ мозга''. Пун антиоксиданта ликопен, штити мозак од деменције. Доказано је да људи који свакодневно конзумирају ликопен имају боље памћење. Парадајз, поред тога, смањују ризик од срчаног удара.

Зелени чај - Научници са Универзитета Базел открили су да зелени чај повећава електричне конекције у мозгу, а то у значајној мери утиче на напредак когнитивних функција и превенцију од деменције. Овај чај, такође, унапређује вашу меморију, концентрацију и смањује ризик од настанка Паркинсонове болести. Пијте две до три шоље зеленог чаја и ''вијуге'' ће вам радити без проблема.

Тамна чоколада - Тамна чоколада је један од најбољих антиоксиданаса, а добра је за цео човеков организам, посебно за мозак. Кофеин из чоколаде утиче на то да одржите ''будан'' мозак, а ова намирница садржи и велику количину флавоноида, који побољшава циркулацију у мозгу. Истраживање на Универзитету Вилинг Језуит у Западној Вирџиније показало је да црна чоколада унапређује концентрацију, реакцију мозга и присећање ствари. Бела чоколада и млечна чоколада су, такође, добре за мождане функције.

Боровница - Ако једете боровнице, можете да одржите ''бритак ум'', чак и у старости. У боровницама се налази велика количина хранљивих материја које у исто време унапређују конгитивне функције, учење и памћење. Поред што штите мозак, ове бобице смањују ризик од Паркинсовонове и Алцхајмерове болести. Неки нутриционисти саветују да би дневно требало да узимате пола шоље боровница како бисте заштитили свој мозак.

Спанаћ - Поред што га је популарни лик из цртаћа Попај узимао, како би добио додатну снагу и спасао Оливу у невољи, ово поврће је одлично за ваш мозак. Спанаћ побољшава проводност електрицитета у мозгу, памћење, присећање и ''брже'' размишљање. Ово поврће, поред што штити мозак од оштећења јер садржи велику количину антиоксиданата, има у себи магнезијум, витамин Е и витамин К, који смањују ризик од деменције.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар