Човић (ХДЗ) између Европе и Додика

Кључна тачка постизборног политичког расплета јесте формирање власти на нивоу БиХ и тај акт ће увелико детерминисати даља дешавања у БиХ и оба њена ентитета.

Република Српска 19.10.2014 | 16:11
Човић (ХДЗ) између Европе и Додика

Коалициони капацитет за формирање власти на нивоу БиХ имају и СНСД и СДС и обје странке се у овој изборној равни доживљавају побједничким.

Оба српска блока, и онај окупљен око СНСД-а и Савез за промјене, након првих изборних резултата исказали су жељу да учествују у власти на ниову БиХ.

Разлога је много, али за Режим (примарно СНСД) је учешће у Савјету министара могућност да у доброј мјери стабилизују сопствене редове, након тешког изборног ударца, док за Савез (примарно СДС) партиципирање у власти на нивоу БиХ значи и званично велику побједу у изборној трци.

Губитак власти на нивоу БиХ за СНСД би био нови тежак ударац, од којег би се врло врло тешко опоравили. Такав расплет би значио губитак кључног утицаја на политичка кретања у БиХ, која значајне реперкусије имају и на дешавања у ентитету.

Штавише, у врху СНСД-а су свјесни реалности (по њих отворене опасности) која каже да би СДС-ово освајање власти на бх. нивоу, тој странци и Савезу отворило веома широк простор и за формирање ентитетске владе.

 У тој ситуацији у великој мјери били би уздрмани ДНС и СПРС, који би кренули у велико, прецизно премјеравање, прије него пресијеку коме ће се привољети.

У детаљу, губитак утицаја над Управом за индиректно опорезивање, Сипом и осталим бројним бх институцијама, за СНСД би значио потпуну политичку клаустрофобију и изузетно јаку аритмију, као последице страха од расплитања бројних афера, које су они до сада „држали у замрзивачу“, јаким утицајем на поменуте субјекте.

Стога је Режим испалио спин, којим покушава уплашити могуће партнере из Федерације БиХ, али и међународну заједницу, и натјерати их да подрже учешће СНСД-а у власти на бх. нивоу.

„У СНСД-у ће бити јако задовољни, уколико СДС уђе у власт на бх. нивоу, јер ће то Милораду Додику омогућити да се у потпуности посвети независности Републике Српске“, теза је коју Режимски телали разносе по „техеранским махалама“, како домаћим, тако и страним.

Овај СНСД-ов „борбени комплет“ је безвриједан и у равни је „плашења мечке решетом“, али они рачунају да ће постићи циљ тим нејаким испразним пријетњама, јер ће ојачати жељу за недјеловањем и било каквим таласањем, једног дијела политичког естаблишмента у БиХ (како домаћег, тако и страног) и дијела јавног мнења, чија је девиза „само бонаца“.

Ријеч је о политичким хедонистима, којима не одговара никаква промјена стања у БиХ, зато што овај хаотични и расути амбијент итекако одговара њиховим каријерама, било политичким или пословним.

Иста та хедо-групација сматра да изборни резултати нису донијели никакву промјењу, што је свјесно политичко сљепило, срачунато да  би се њиме спријечило било какво таласње и другачију структуру власти, што би, само по себи, значило итекако велику и значајну промјену.

Режимски спин о „посвећености независности РС“ испаљује се данима, како би се покушали ојачати „не таласај редови“, који, у одређеној мјери, могу утицати на постизборну слагалицу.

Спин је испразан и никакве „посвећености независности РС“ у Режимским редовима неће бити, уколико Савез успије да освоји власт на бх.ниову; Штавише, након тога унутар Режима наступиће потпуна паника, док ће се у редовима њихових коалиционих партнера суочити са избором између „прошлости и будућности“. (То суочавање већ је почело, након што је Младен Босић понудио коалицију ДНС-у и СПРС-у на нивоу РС, на коју је Петар Ђокић кликнуо прихватањем разговора на ту тему. Босић је овом гестом разбио спин Режима да сигурно они формирају Владу РС).

Укратко, уколико Савез за промјене буде учествовао у власти на бх. нивоу, то ће значити да је Режим у РС набијен у мишију рупу, али и да ће му та мишија рупа, протоком времена, бити превелика.

Кључеве формирања Савјета министара БиХ држи ХДЗ и од политичке одлуке врха те странке зависи да ли ће
његов дио из РС чинити СНСД или СДС.  

ХДЗ и СНСД већ годинама имају одличне односе и Додик је у великој мјери био агент политичких интереса Драгана Човића, што указује да би лидер ХДЗ-а требало да снажно заигра на карту Режима из РС.

Међутим, није то ни близу готова ствар, јер ХДЗ има потписану Декларацију о заједничком дјеловању народњачких партија из БиХ, међу којима су СДС и ПДП.

Представници СДА, СДС-а, ПДП-а, ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990 потписали су 04. априла 2014. године у Сарајеву заједничку декларацију о европским вриједностима и заједничким циљевима странака из БиХ које припадају или подржавају Европску народну странку.

Декларацију су потписали предсједници СДС-а Младен Босић, ПДП-а Младен Иванић, ХДЗ-а БиХ Драган Човић, ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж и замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић.

Посебан нагласак у Декларацији стављен је на “унутрашњи политички договор”, као једну од најважнијих ствари за деблокаду БиХ, у наредне четири године након избора у октобру. То, практично, значи да се ХДЗ, потписивањем Декларације, обавезао на формирање власти са СДС-ом, ПДП-ом и осталим народњачким партијама из БиХ.

Свој потпис на Декларацију, Човић врло тешко може игнорисати, јер би га одступање од документа довело у незавидну ситуацију спрам Европских народњака. Зато он не бира између СНСД-а и СДС-а, већ између јачања улоге ХДЗ-а и на унутрашњем и на спољном плану, што би значила народњачка коалиција у бх. институцијама или између слабљења ХДЗ-а и на унутрашњем и на спољном плану, што би зачило одступање од Декларације.

Шта ће урадити Човић? На ово питање, њему блиски сарадници би одговорили: “Он је ултрапрагматичан”! 

СлободанВасковицБлог

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Станко

19.10.2014 14:20

Тако је Слобо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фритз

19.10.2014 14:23

Ма формираће СДС власт на нивоу БХ без СНСД-а, али да то Павића и Ђокицу приволи да пређу у табор са СДС, нема шансе. Можда за годину двије, док уграбе оно мало кртине што је остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ - Милорад Додик ради против Српске

19.10.2014 14:25

Стога је режим испалио спин, којим покушава уплашити могуће партнере из Федерације БиХ, али и међународну заједницу, и натјерати их да подрже учешће СНСД-а у власти на бх. нивоу. „У СНСД-у ће бити јако задовољни, уколико СДС уђе у власт на бх. нивоу, јер ће то Милораду Додику омогућити да се у потпуности посвети независности Републике Српске“, теза је коју Режимски телали разносе по „техеранским махалама“, како домаћим, тако и страним. Управо то и желе СДА и уопште бошњачка политика да то што јавно говори да и у дјелу почне спроводити Милорад Додик и СНСД у смислу да распише референдум и прогласи независност Републике Српске против воље Запада, против воље власти у Србији, против већ доказане воље оних који границе 2000 километара са Републиком Српском. Моје лично мишљење је да ће подржати СНСД-овску коалицију јер им стратешки политички одговара то стално политичко сукобљавање Милета Додика са Западом, контрирање Западу, његово контрирање Сједињеним Америчким Државама, Великој Британији, Њемачкој и др, надајући се и прижекљујући да Западу "пукне филм" те да се "Западњаци" (који су и створили Дејтон) одлуче на радикалну ревизију "Дејтона", на политичко и фактичко мијењање "Дејтонских" позиција? Наравно ту су и јавна обећања Милета Додика о проглашењу независности Републике Српске а што нема подршку Запада, па ни саме званичне (власти) Србије? Уз већ познати контра став оних који граниче неких 2000 километара (Република Хрватска и Федерација БиХ). Значи ради свог стратешког интереса бошњачка политика ће Додиков СНСД оставити у власти како у Републици Српској тако и на нивоу БиХ институација?! Мислим да бошњачкој политици стратешки не одговара српска политика која би градила јако добре или одличне односе са Западом у Републици Српској (коју заговора СДС-овска коалиција, по угледу на СНС у Србији), јер би тиме јачала Српска, а овако у политичком контрирању Западу како политику води Миле Додик, бошњачка политика види своју стратешку предност и шансу за остварење своје стратешке политике. Закључак? Милорад Додик директном конфронтацијом са Западом, директно ради против Републике Српске! Нека свако закључи колико сам у праву или нисам?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цалифорниа дреамин

19.10.2014 14:48

Јако тешко ће СДС формирати власт на нивоу БИХ. Највјероватније отпадају. Додик и Човић имају договор да дјелују заједно. Власт ће највјероватније изгледати овако: СНСД, ХДЗ, СДА (или СББ), Комшићева (ДФ). Вјероватно и ДНС. То је већина у парламенту. Политичке комбинације, ко шиша народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баш баш

19.10.2014 14:49

Доди све клизи из руку. Стигну ли сарадници принијети довољно таблета?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ - Милорад Додик ради против Српске

19.10.2014 15:07

СДС и колиација око СДС-а треба уложити крајњи напор да узме власт од политичког штеточине Милорада Додика и његовог СНСД-а, легитимним и легалним средствима (коалицијама и уступцима) само да се узме власт од те политике који сукобљавањем са Западом (Америком и ЕУ) и НАТО пактом заиста доводи у јако тешку политичку, геополитичку и геостратешку ползицију саму Републику Српску јер се истрчаје "ко тркаћи коњ" кад се истрчи прије судијског пуцња а након тога слиједи политичка дисквалификација. Успјело му је да га америчка амбасада у Сарајеву прогласи непожељном особом, да га Британци прогласе непожељном особом, да му у инат Европсак унија "шаље као пенцилин" Јелка Кацина, да "му донесе фафаронку", а он јадан не види да се не може носити са Западом.Запад је створио "Дејтонско устројство" а ако им буде и даље пркосио Запад ће учинити шта му воља, промјенити шаховске фигуре, направити нови шаховски резултат, урадити ама баш шта их воља и нико их неће моћи спријечити да "играју своју игру".Значи заиста је крајни тренутак да власт формирају "нормални људи" који ће спасити "Дејтонске позиције Републике Српске" док их Додик није неповратно упропасти својим пркошењем Западу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Максимович

19.10.2014 15:36

Биче иста ствар ко и протекле четири године,док се договоре ето опет избора,и тако док не поцркамо или се не иселимо.!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУКА 1

19.10.2014 16:13

Брацо Срби ко год формирао власт вама иду измјене устава. Видјет цемо ко це потписати и прихватити измјене које це поцети са кантонима а зврсити укидањем Републике Српске. Ово се односи на све, јер моји Срби одмах мисле да се на овај нацин писања стоји или за једног или за другог.Кад нам се деси нова Крајина као сто је била у Хрватској нас одговор је ЈЕ.. ГА, А САД СЕ СВАДЈАМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

19.10.2014 16:29

Овај цовјек је спреман на све,није му вјеровати!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ-А

19.10.2014 16:36

босна 19.10.2014 18:29 Буди конкретан, напиши на шта је спреман, како видиш да ће се ово "расплести" и дали ће се "расплести" и ће се све више "запетљавати"? Посебно што све политичке опције износе доказе о крађама? Што је ЦИК изгубио сваки ауторитет? ЦИК је "цикно".

ОДГОВОРИТЕ
Name

прогнозер

19.10.2014 16:52

Овај дугује Додику од прослих избора када Додик није хтио формирати Владу на нивоу БиХ без ХДЗ,тако да нема пуно избора љигави Цовиц. Он це условити на дрзавном нивоу Вијеце министара са Додиком или неце бити Вијеца министара. Неце хтјети са Босицем без обзира сто је то боља опција за све у БиХ. Додусе, медјународна заједница је против Додика и врсице притисак на тајкуна из Херцеговине који је познат и по томе да је измјестио ток ријеке да би направио куцу, тако да је могуце да Цовиц и пљуне Додику у лице и окрене му ледја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ-А

19.10.2014 17:00

Човић ће урадити онако како му Запад (Американац и ЕУ) кажу.Уколико му кажу да не иде у коалицију са Додиком и његовим СНСД-еом неће ићи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РР

19.10.2014 20:31

ШТО САД ПЛАЧЕТЕ ПРИЈЕ ИЗБОРА СТЕ ПРИЈЕТИЛИ ЗАТВОТОМ А ЈА САМ ГОВОРИЈО НЕМОЈТЕ НАГЛО ДА СЕ НЕОКРЕНЕ САД СЕ ЧУВАЈТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

оги

19.10.2014 21:10

Васковиц је био на пословном руцку са цовицем и све то зна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

20.10.2014 05:32

Мозете да измисљате глупости колико хоцете, овако сте и прије избора, цисто залудјивање јавности неукусним ставовима. Милорад Додик це формирати власт и у БиХ и у РС, зато се опустите и посветите паметнијим стварима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

21.10.2014 03:16

Сваки коментар на тему коме ће се Човић приклонити је сувишан. ЕУ неће помоћи да се формира трећи ЕНТИТЕТ ни по коју цијену, док је Милорад Лакташенко свом великом пријатељу то обећао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ракун

21.10.2014 07:31

А гдје ти видиш"братство и јединство",то је комунистичка флоскула,на свијету има колико хоћеш држава са далеко већим мјешовитим становништвом,нема никаквог братства и јединства,има дејтонски мировни споразум,ово"мировни"је врло биитно и на основу тога нам је се понашати у наредних 50-100 година.

ОДГОВОРИТЕ