Шетња боља од теретане

Истраживања показују да је управо свакодневно кретање здравије и ефикасније од било ког напорног тренинга. Петоминутно ходање на сваких сат времена поништава штетне ефекте седења.

Здравље 18.10.2014 | 12:31
Шетња боља од теретане

СВАКОДНЕВНЕ шетње би требало да буду нешто што се подразумева, али овом навиком, нажалост, не може да се похвали већина популације. Уместо да пешачимо до посла или прошетамо пре спавања, радије ћемо изабрати вожњу колима или аутобусом.

А када „загусти“, па сувишни килограми почну да се нагомилавају, одлазимо у теретану или на аеробик. Међутим, истраживања показују да је управо свакодневно кретање здравије и ефикасније од било ког напорног тренинга.

- Оно је биолошки императив - објашњава научница Кејти Бовман. - Ходање је суперхрана, јер дефинише човека.

Лесли Сансоне, ауторка ДВД програма „Ходати код куће“ наглашава да већина верује да је исцрпљујуће вежбање, током којег људи плачу од муке и зноје се, једини пут постизања добре кондиције. Међутим, истраживање рађено на групи мушкараца који немају проблема са вишком килограма, показало је да и петоминутно ходање на сваких сат времена поништава штетне ефекте дуготрајног седења.

Коментари / 0

Оставите коментар