Исправка: Петролеј не лијечи канцерогена обољења

Исправка: БН портал је 01.10.2014. објавио текст под називом " Легализован петролеј за лијечење рака", који је преузет са портала Курир, а у којем се тврди да петролеј лијечи канцерогена обољења. Портал "Раскринкавање" утврдио је да су у тексту изнијете неутемељене и псеудонаучне чињенице, те да петролеј не лијечи канцерогена обољења, информација није тачна, овом приликом је исправљамо.

Свијет 01.10.2014 | 15:57
Исправка: Петролеј не лијечи канцерогена обољења

Иако је у оригиналном тексту наведено да "петролеј кроз вијекове слови за народни лијек против разних болести, а данас се њиме легално лијечи чак и карцином и то у Швајцарској, Француској, Пољској и Мађарској, гдје се продаје и у таблетама", тврдња није тачна.

Тврдње о легализацији употребе петролеја за лијечење рака у овим земљама присутне су од најранијих објава прича о љековитости ове супстанце. Готово је беспредметно напомињати да се петролеј не користи у протоколима лијечења канцерогених болести, преноси Раскринкавање.

Како наводи овај портал, у продаји се могу наћи хомеопатски препарати на бази петролеја које производи немачка хомеопатска унија (Деутсцхе Хомöопатхие унион).

Хомеопатски препарати су јако разблажени раствори који, у зависности од јачине раствора, готово да не садрже активну супстанцу. Но, с обзиром на то да за наведене препарате не постоје упуте, па тиме њихова намјена и дозирање нису познати, није јасно да ли их купци користе као лијекове за лијечење рака.

Поред тога, тврдње о легализацији петролеја за лијечење рака, осим што служе “доказивању” његове наводне учинковитости, немају пуно смисла. Научни докази да ова супстанца лијечи рак не постоје, но она није забрањена за употребу (укључујући и конзумацију), па онда и нема потребе за њеном “легализацијом”.

У тексту који је пренијет са портала биљеиздравље, позивало се на свједочење Станише Стојиљковића, шефа Катедре за еколошко инжењерство Технолошког факултета у Лесковцу, који је представљен као "велики познавалац употребе глине у превенцији и лијечењу".

Стојиљковић је изнио мноштво нагађања (попут оног да су Рокфелерови почели бизнис продајући петролеј као лијек против рака прије него што су утврдили да је хемотерапија уноснија), но поред тога, препоручио је употребу петролеја за чишћење тијела од тешких метала и токсина. Готово парадоксално, наводи Стојиљковић, и тада треба да будемо опрезни, јер ни гас нема декларацију о садржају адитива, “па усљед несмотреног испијања већих количина може да дође до тровања.”

Оваква нагађања су опасна и недоказана!

Он у оригиналном текст наводи да "прво треба да се почне са малим количинима, од неколико капи, да би после неколико недеља дошли до количине од супене кашике".

СВА ОВА УПУТСТВА МОГУ БИТИ ОПАСНА, И СПАДАЈУ У ПСЕУДОНАУКУ.

Тврдити да је петролеј сигуран за конзумацију неодговорно је и опасно, јер они који се одлуче на кориштење петролеја с намјером третирања обољења могу грешком конзумирати средње дестилована или недестилована уља која узрокују рак.

Тврдње Пауле Ганер су спорне

У истом тексту тврди се да је о љековитости петролеја прва јавно проговорила њемачка докторка Паула Ганер са клинике "Јакоб" на Мајни. Наводно је "уз ову методу више од 2.000 њених пацијената побиједило је канцер".

Међутим, Паула није никаква докторка ни научница која је донијела револуцију у свијет онкологије, наводи портал Раскринкавања. Цијела прича заснована је на тексту који је објављен у њемачком седмичном часопису 7 ТАГЕ 20.9.1969. године. Приче о Паули Ганнер шириле су се вјероватно и раније.

Дакле, иако би се из медијских написа на нашем говорном подручју могло закључити да је Паула наша савременица, слике којима се приказује она датирају из 1963. године. Из овога је јасно да је њена прича стара барем 50 година. Паула Ганнер је представљена као месарка из Тирола, Аустрије.

(Курир)

Коментари / 0

Оставите коментар